Introducció a la catalogació amb RDA en MARC21

Introduccio_catalogacio-RDA_MARC21

Curs en línia de 20 hores

 • Data: de l’1 al 30 de març de 2021
 • Lloc: Aula Virtual COBDCV
 • Sessions en Zoom: 
  • 11 de març de 17 a 18 hores
  • 22 de març de 17 a 18 hores

Límit de 35 places, que s’atorgaran per rigorós ordre d’inscripció.

Aquest curs està organitzat pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana i emmarcat dins de les activitats preparades dins del Conveni signat amb la Generalitat Valenciana.

Professora: Carolina Andreu Ramos

Llicenciada en periodisme i graduada en Informació i Documentació per la UV, i especialitzada en gestió estratègica de la informació i el coneixement en les organitzacions per la UOC.

Treballa com a tècnica documentalista des de fa quatre anys. Com a part de les seues funcions, treballa diàriament amb formats estàndard de registres d’informació, entre ells ISBD, MARC21 i Dublin Core com a formats de catalogació i descripció de recursos d’informació. Compta amb una àmplia experiència en l’àmbit dels sistemes de gestió bibliotecària com Koha, i altres sistemes de gestió d’objectes digitals com Dspace.

Públic al que va dirigit:

Membres COBDCV, Xarxa Lectura Pública Valenciana i alumnes interessats/des.

S’entregarà certificat d’assistència de 20 hores.

 Presentació del curs

En aquest curs es fa una introducció a les noves regles de catalogació RDA (Resource Description and Access), destinades a substituir a les AACR2 i a les nostres Regles de Catalogació, amb la intenció d’adaptar-se al nou context de la web semàntica i de les dades obertes enllaçades.
Les RDA es fonamenten en el nou model conceptual LRM (Library Reference Model), fruit de la revisió i homogeneïtzació dels anteriors models FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Rècords), FRAD (Functional Requirements for Authority Data) i FRSAD (Functional Requirements for Subject Authority Data). Conèixer aquests models donarà sentit a la lògica seguida en el desenvolupament de les RDA i la terminologia emprada.

Objectius

L’objectiu d’aquest curs és realitzar una aproximació teòrica al nou codi de catalogació, als seus models conceptuals subjacents i a la seva codificació en MARC21 com a element de continuïtat entre el nostre actual sistema de catalogació i el que s’aveïna.

Metodologia

El curs serà online i tindrà un caràcter teoricopràctic.

Es presentaran els continguts teòrics i s’aportarà una compilació d’exercicis pràctics que caldrà resoldre per a afermar els coneixements obtinguts.

Docència en castellà.

Programa

 1. Introducció a les RDA.

Origen i justificació del nou codi de catalogació. Novetats que aporten les RDA. Relació entre RDA i altres estàndards utilitzats en la catalogació.

 1. Models conceptuals darrere de RDA: model LRM i antecedents FR (FRBR, FRAD i FRSAD).

Conèixer la família de models conceptuals en què es basa el desenvolupament de les RDA, la seua estructura i la seua terminologia. Model entitat-relació. Entitats, atributs i relacions en el model LRM.

 1. RDA Toolkit

Familiaritzar-se amb els continguts de les regles RDA, estructura i presentació.

 1.  Identificació d’entitats (manifestació, ítem, obra, expressió, persona i entitat col·lectiva).

Aprendre a identificar i descriure les diferents entitats de l’univers bibliogràfic i els atributs que les caracteritzen.

 1. Relacions entre entitats

Conèixer els tipus de relacions que s’estableixen entre entitats, com identificar-les i com establir-les. Les relacions com a punts d’accés.

 1. Codificació de registres RDA en MARC21

Els registres catalogats segons les instruccions RDA poden ser codificats en diferents formats. Veurem com ho faríem en format MARC21, que permetrà generar certa continuïtat entre la nostra actual manera de catalogar i els formats que estan per arribar, com Bibframe.

Avaluació: test final

 

Formulari d’Inscripció 

No realitzes el pagament, ni envies justificants, fins que el Col·legi et confirme que queden places lliures.

Tots els cursos  del COBDCV poden ser bonificats per la Fundació Tripartita (treballadors en actiu en empreses)

Formes de pagament

Realitzar un ingres al compte:

Logo de Caixa Popular

ES14 3159 0032 9522 0380 0228

Titular: Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV)

BIC: BCOEESMM159 (Pagaments des de fora d’Espanya)

o fer un ingres utilitzant     paypal

[+ info paypal.es]

Per a qualsevol dubte telefonar al 620707369 o contactar amb administracio@cobdcv.es

Col·labora:

 

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?