Més de 150 professionals de la documentació, arxius i biblioteques van acudir a la V Jornada Valenciana de Documentació

140206 (4)

La V Jornada Valenciana de Documentació, celebrada a València el 14 de febrer de 2020, va reunir 166 professionals entorn al lema “Professionals per a una Ciutadania Informada”.

El punt de trobada per a les activitats lúdiques prèvies a la jornada va ser la Catedral de València. En ella es va poder realitzar una visita a l’Arxiu de la Catedral, gràcies a les gestions de Vicent Pons, el seu arxiver, i gaudir de la pujada al Micalet, el campanar de la Catedral, gràcies a l’Associació de Campaners de la Catedral de València. Durant les visites, Francesc Llop va explicar curiositats de la Torre del Micalet i Juan Ignacio va mostrar alguns dels documents i secrets que custodia l’arxiu.

Les visites, sobretot la pujada al Micalet, van obrir l’apetit dels assistents, i res millor que un sopar singular en un lloc espectacular com el mirador de les Comèdies per a realitzar tal àgape. Un bon moment per a compartir conversa amb amics i coneguts, posar cara a contactes virtuals i conéixer nous companys i companyes de professió.

I va arribar el gran dia. A les 8.30 hores del 14 de febrer de 2020, les portes del Centre Museístic de la Beneficència a València s’obrien de bat a bat per a acollir als nombrosos assistents a la V Jornada Valenciana de Documentació, que va començar puntualment amb l’acte de presentació.

Amparo Pons, presidenta del COBDCV va realitzar un discurs en el qual va destacar i va reiterar els seus agraïments a totes les persones i entitats que han col·laborat i fet possible aquesta jornada. També van participar en la presentació algunes autoritats polítiques: Maite Ibáñez, regidora de l’Ajuntament de València d’Educació, Acció Cultural, Joventut i Cooperació i Migració, va donar les gràcies per la invitació i va parlar de les biblioteques de la ciutat de València; Xavier Rius, Diputat de Cultura de la Diputació de València, es va mostrar content per la celebració de la Jornada en el Centre Museístic de la Beneficència, i va tancar la presentació Vicent Moreno, Subdirector General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Generalitat Valenciana, disculpant la presència de Carmen Amoraga, Directora General, i reafirmant la seua voluntat que la col•laboració entre el COBDCV i la Generalitat Valenciana continue en els pròxims anys.

Després de l’acte de protocol, Manel Muntada ens va presentar la seua ponència “Cultura organitzativa i gestió del canvi” i a continuació amb la xarrada de Jordi Serra relativa a “La gestió documental basada en dades”.

Després d’una breu parada per a esmorzar, la jornada ens va sorprendre amb les paraules directes de Joao de Sousa Guerreiro sobre “Biblioteques i ciutadania: Espai compartit”. L’última ponència va ser la impartida per Clara Llebot Lorente sota el títol “Com pot la gestió de les dades d’investigació millorar l’accés al coneixement per part de la ciutadania?”

Tancava les activitats del matí, la taula redona “Tecnologia per a la governança de la informació: de l’eficiència a la transparència” moderada per Fran Ricau, vocal de treball de la Junta del COBDCV, amb la participació d’algunes de les empreses patrocinadores de l’esdeveniment.

Totes les presentacions que van utilitzar els ponents poden consultar-se en el Laboratori de Recursos del COBDCV i els vídeos estaran disponibles pròximament.
A la vesprada, els assistents a la jornada es van dividir per a realitzar dos tallers que van ser simultanis. D’una banda es va realitzar el taller “Datificació de processos”, amb Jordi Serra i per l’altre es va impartir el taller” Laboratoris Bibliotecaris”, amb Diego Gracia i Marcos García.

La jornada va finalitzar passant a l’acció: Manel Muntada va organitzar un taller eminentment pràctic basat en la seua ponència “Cultura organitzativa i gestió del canvi”, que ens va portar a una sèrie de conclusions molt interessants que van fer reflexionar als assistents.

L’organització d’aquesta jornada no hauria sigut possible sense la gran tasca realitzada pel Comité Científic i el Comité Organitzador, el suport de les institucions, la Generalitat Valenciana, a través del conveni amb el COBDCV, i la Diputació de València per cedir-nos les instal•lacions de la Beneficència. Gràcies a Urkund per ser el patrocinador principal de la jornada al costat de la resta de patrocinadors, Servicios Documentales Avanzados, Libnova, Baratz, Vidimus, Grupo adapting, Caixa Popular, Estarmovil i el Professional de la Información.

Finalment, i no per això menys important, gràcies a Madina, Sandra, Alejandro, Carla, Yiming, Sandra, Raúl i Lídia, les nostres voluntàries i voluntaris, pel seu fantàstic treball i implicació.

Ara, a començar a preparar la VI Jornada Valenciana de Documentació.

Pots veure totes les fotos de la V Jornada Valenciana de Documentació en el nostre Flickr.

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?