- La celebració d’aquest congrés marca una fita històrica per a l’arxivística nacional
- Es van abordar temes com la digitalització, la cooperació internacional, el multilingüisme i la participació ciutadana
Merche Rojas, tresorera de la Junta de Directiva del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) i també de la Federació Espanyola de Societats d’Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística (FESABID), va representar a totes dues organitzacions en l’I Congrés Nacional d’Arxius. Aquesta important trobada, celebrat sota el lema ‘Una experiència col·laborativa’ el mes d’octubre passat en el Palau de Congressos i Auditori de Navarresa Baluard a Pamplona, va constituir una fita per a la comunitat arxivística espanyola.
Merche Rojas va participar en la ponència “FESABID: col·laboració, experiències i desafiaments en la comunitat arxivística”, junt Xavier González i Paloma Vaquero, president i vocal d’arxius de FESABID respectivament. La ponència va destacar el paper fonamental de les associacions professionals com a espais de defensa, promoció i enfortiment de la professió arxivística, així com la importància de la col·laboració entre aquestes organitzacions.
Innovació i col·laboració per al futur dels arxius
Durant el fòrum, es van abordar temes fonamentals com la digitalització, la conservació documental, l’accessibilitat, el multilingüisme i la participació ciutadana. El Congrés, que va reunir més de 400 professionals de l’àmbit arxivístic de tota Espanya i a representants de les Administracions Públiques, va subratllar la importància dels arxius com a espais culturals dinàmics. A través de taules redones i debats, es van explorar estratègies per a afrontar desafiaments actuals com la cooperació interinstitucional en territoris en risc de despoblació i la implementació de tecnologies innovadores.
En la inauguració, la consellera navarresa de cultura, Rebeca Esnaola, va destacar la transcendència dels arxius com a “centres imprescindibles, instruments per al bon govern i rendició de comptes dedicats també a la preservació i transmissió del coneixement i de la nostra història, i garants del dret a l’accés a la cultura i la informació”. Per part seua, Isaac Sastre, director general de Patrimoni Cultural i Belles Arts del Ministeri de Cultura, va ressaltar el creixent reconeixement dels arxius en l’àmbit cultural, “cada vegada hi ha més presència i reconeixement dels arxius en el món de la cultura”, va afirmar. A més, també va posar en valor que “els arxius es comencen a convertir en eixos centres culturals, on no sols es custodia la memòria documental de la nostra història, de les nostres cultures, de les nostres comunitats, sinó on es continua fent cultura”.
Les jornades van concloure amb la definició de fulls de ruta destinats a enfortir l’activitat arxivística, millorar els serveis oferits a la societat i consolidar xarxes col·laboratives a nivell nacional i internacional. A més, va establir les bases per a consolidar aquesta cita com una trobada biennal.