XII Punt de Trobada: Biblioteca Pública-Biblioteca Especialitzada: invisibles o necessàries

Imatge PT Alacant

La missió de les biblioteques especialitzades consisteix a assistir de manera ràpida i eficaç les demandes informacionals d’usuaris especialitzats en diferents àrees del coneixement, aprofitant la vinculació directa del bibliotecari amb eixa informació.

Les biblioteques especialitzades fa anys que lluiten per a fer-se més visibles a la societat, en ser cada vegada més necessària la informació fiable i de qualitat, lluny de les notícies falses, rumors i faules, per desgràcia tan habituals en les xarxes socials. Conscients de la seua importància han unit esforços creant xarxes de biblioteques per afinitat temàtica i treballant de manera conjunta. L’arribada de la pandèmia per COVID-19 va suposar un revulsiu perquè les biblioteques en general, i les especialitzades en particular, potencien els seus serveis virtuals per a poder contribuir amb la seua labor essencial en la difusió del coneixement.

Les biblioteques especialitzades ofereixen serveis bibliogràfics, de documentació i informació a partir de recursos propis o externs. Aquests recursos poden ser publicats o inèdits, de caràcter bibliogràfic, documental o informatiu i és a partir d’aquests recursos on apareix la col·laboració amb les biblioteques públiques.

 

Dissabte 20 d’abril de 2024
Lloc: Biblioteca del Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ). Plz. Doctor Gómez Ulla, s/n
03013 – Alacant

 

PROGRAMAPONENTSINSCRIPCIONS

9.30h. – 10.00h. Recepció i lliurament de documentació.

10.00h. – 10.20h. Benvinguda i presentacions, a càrrec de Rosa Codoñer, Subdirectora General del llibre, Arxius i Biblioteques, Yolanda Puchades, Presidenta COBDCV, Juan de Dios Navarro, Diputat de Cultura d’Alacant i Manuel Olcina Doménech, Director del MARQ.

10.20h. – 10.40h. Què és i que fa la Comissió Tècnica de Cooperació Biblioteques Especialitzades del Consell de Cooperació Bibliotecària, per Marina Calatayud Cuesta. Coordinadora de la Comissió Tècnica de Cooperació de Biblioteques Especialitzades del Consell de Cooperació Bibliotecària.

Les biblioteques especialitzades, en termes generals, són les grans desconegudes i per això el principal objectiu actual és aconseguir millorar la seua visibilitat i potenciar la col·laboració, no sols entre biblioteques especialitzades i les seues xarxes, si no entre tot tipus de biblioteques.

10.40h. – 11:10h. Portal i Mapa de biblioteques especialitzades, per Inés Calafat Pérez, Ministeri de Cultura. Membre de la Comissió Tècnica de Cooperació de Biblioteques Especialitzades del Consell de Cooperació Bibliotecària.

El Portal de Biblioteques especialitzades es va crear amb la intenció de servir d’aparador per a tot el treball que es desenvolupa des de les biblioteques especialitzades, donant a conèixer iniciatives i projectes destacables, com són les bones pràctiques, tant a nivell individual com de xarxes. A més d’albergar el mapa de Biblioteques especialitzades.

El mapa es nutreix de les dades recollides en el directori de Biblioteques Espanyoles a fi de no duplicar treballs i tenir una font fiable i actualitzada d’aquestes. És un directori viu i està sotmès a revisió constant.

11.10h. – 11.40h. La xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat Valenciana per Antonio M. Lorenzo Górriz. Cap del Centre de Documentació i Publicacions de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT)

La xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat Valenciana (BEGV) naix a principis dels anys 2000 de la voluntat col·laborativa de les biblioteques especialitzades i centres de documentació adscrits als diferents departaments i organismes de la Generalitat València. Integrada des de 2011 en la Xarxa de Biblioteques Especialitzes i Centres de Documentació de la Comunitat Valenciana està formada per prop de 30 serveis que atenen bàsicament les necessitats informatives i informacionals de l’Administració Valenciana i Les Corts. Des del punt de vista tecnològic, la major part d’elles són gestionades amb Opentext. En l’actualitat el catàleg col·lectiu de les BEGV compta amb més de 250.000 referències documentals.

11.40h. – 12.15h. Pausa cafè. Cortesia del COBDCV

12.15h. – 13.15h. EXPERIÈNCIES. Exemples de bones pràctiques entre Biblioteca Pública i Biblioteca Especialitzada:

La biblioteca del MARQ, per Reme Gómez Llopis. Bibliotecària del MARQ.

La biblioteca del MARQ és una biblioteca especialitzada en Arqueologia, Història, Història de l’Art, Museologia i altres Ciències Auxiliars i afins a l’activitat del MARQ. Està composta per més de 42.000 volums que afavoreixen l’activitat investigadora. La biblioteca forma part del mapa de biblioteques especialitzades del Consell de Cooperació Bibliotecària i apareix en el Directori de Biblioteques Espanyoles del Ministeri de Cultura i Esport.

CTS, què fem?, per Susi Orts i Teresa Gomis. Membres de la Comissió Tècnica de Selecció del COBDCV.

La Comissió Tècnica de Selecció del COBDCV son un grup de persones que treballen per a crear, recopilar i difondre recursos de selecció bibliogràfica per a TOTS els professionals bibliotecaris de la Comunitat Valenciana.

Quan les biblioteques públiques són estratègiques per a una especialitzada: el cas del ETNO, per Amparo Pons Cortell. Bibliotecària de La ETNO. Museu Valencià d’Etnologia.

La Biblioteca de La ETNO, una biblioteca de museu especialitzada en cultura popular, té com a aliades estratègiques les biblioteques públiques valencianes amb les quals col·labora activament des de 2017. En aquesta ocasió, analitzarem les raons d’aquesta relació, així com les línies de treball obertes per a establir si està relació estratègica és recíproca i si podria ser un model a exportar.

13.15h. – 14.00h. Debat obert entre els participants i el públic al voltant de la col·laboració entre Biblioteca Pública i Biblioteca Especialitzada.

14.00h. Dinar. Restaurante “El Llobarro”

16.30h. Visita a l’exposició temporal del MARQ

 

Marina Calatayud Cuesta

 

Llicenciada en Geografia per la Universitat de València, Especialista en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de València.
Funcionaria del Cos Superior d'arxivística, biblioteconomia, documentació i edició de la Generalitat Valenciana des de 1992.
Llocs de treball desenvolupats en la Generalitat Valenciana entre 1992 i 2007:
– Cap de Secció d’Extensió Bibliotecària de la Conselleria de Cultura
– Cap de Secció de Documentació al Centre d’Informació Jurídica i Administrativa de la Generalitat
– Cap de Documentació de Presidència de la Generalitat
Entre maig de 2007 i març de 2013, cap de la Unitat de Coordinació contra la Violència sobre la Dona de la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana. En aquest període rep formació en Polítiques públiques d’Igualtat de dones i homes, Violència de Gènere i Disseny i gestió de polítiques públiques. Participa en nombroses activitats formatives dirigides al funcionariat i a membres dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat.
D’abril de 2013 a abril de 2015, tècnica documentalista a la Unitat de Protecció Civil de la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana, ocupant-se de la revisió i redacció de procediments, de l’arxiu de la Unitat i rebent i impartint formació sobre Protecció civil, emergències i gestió de crisis.
En abril de 2015 passa a ocupar el lloc de treball de Cap de Servei de Documentació, Publicacions i Estadística Departamental de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, actualment Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori. També assumeix les funcions d’Unitat d’Igualtat de la conselleria.
Des de 2016 coordina les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat Valenciana.
És feminista.

Inés Calafat Pérez

 


Llicenciada en Documentació i Diplomada en Biblioteconomia per la Universitat Carles III de Madrid, he desenvolupat la seua carrera entre biblioteques públiques, universitàries i la Biblioteca Nacional d’Espanya. Pertany al Cos d’Ajudants d’Arxius, Biblioteques i Museus de l’Estat  des de 2021. Des de llavors, treball en el Servici de Cooperació Nacional i amb Iberoamèrica de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària, servici encarregat, entre altres, de la Secretaria Permanent del Consell de Cooperació Bibliotecària (CCB). A més, participa com a representant del Ministeri de Cultura en la Comissió Tècnica de Biblioteques Especialitzades del CCB.

Antonio M. Lorenzo Górriz

 


Cap del Centre de Documentació i Publicacions de l’Institut Valencià de Seguretat i Salud en el Treball (INVASSAT)

Reme Gómez Llopis

 


El meu nom és Remedios Gómez Llopis. Soc Llicenciada en Filosofia per la Universitat de Múrcia i Llicenciada en Documentació per la Universitat Oberta de Catalunya.
He participat durant anys en la posada en marxa i automatització de biblioteques escolars, així com en campanyes d’animació a la lectura en els col·legis, instituts i la Biblioteca Municipal Rubén Darío d’Asp (Alacant). En 2008 vaig entrar a treballar com a Tècnic Auxiliar a la Biblioteca del Museu Arqueològic d’Alacant i, després de la jubilació de l’anterior bibliotecària al febrer de 2015, em vaig quedar al capdavant d’aquesta.
He participat en nombroses jornades i congressos de biblioteques, sobretot especialitzades i de museus, i tracte de continuar formant-me en el meu camp de treball realitzant cursos amb assiduïtat.
La riquesa dels fons de la biblioteca del MARQ fa que un dels meus objectius prioritaris sigui fer-los visibles perquè arribin al major nombre de lectors possible. En aquest sentit hem experimentat grans avanços, com el que representa que des de desembre de 2021 formi part del mapa de biblioteques especialitzades del Consell de Cooperació Bibliotecària i aparegui en el Directori de Biblioteques Espanyoles del Ministeri de Cultura i Esport, o que des d’aquest mes de març de 2024 aparegui en el Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic Espanyol (CCPB).

Teresa Gomis Baixauli

 


Llicenciada en Filosofia (Universitat de València) i en Antropologia social i cultural (UNED). Formació complementària en biblioteconomia i documentació, fomento lector i gestió cultural.

Bibliotecària a la Biblioteca Pública de Guadassuar.

Participa en diferents projectes de cooperació bibliotecari, tant entre les biblioteques valencianes com en l’àmbit internacional.

 

Asunción Orts Vicente de Segarra

 


Tècnica de Biblioteca i Arxiu en la Biblioteca Pública Municipal de Cocentaina. Membre de la Comissió Tècnica de selecció bibliogràfica del COBDCV, llicenciada en Història per la Universitat de València i amb postgrau i especialista en Informació i Documentació per la UOC i la UJI. Ha realitzat diverses publicacions i impartit formació en centres escolars sobre foment i mediació lectora.

Amparo Pons Cortell

 

Bibliotecària de museu, des que en 2011 es va convertir en bibliotecària de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia. A L’ETNO ha descobert l’apassionant i desconegut món de les biblioteques de museus i ha aprés que és tan important fer treball tècnic com difusió.

Des de 2017, dirigeix la Biblioteca de L’ETNO i té el gran repte de visualitzar-la i posicionar-la com a referent de la cultura tradicional valenciana. És per esta raó que coordina projectes col·laboratius amb biblioteques públiques i el projecte GLAMwiki de L’ETNO. L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, va ser distingit en 2023 amb el premi EMYA (European Museum of the Year Award) al millor museu europeu de l’any.

Està convençuda de que a soles les professionals bibliotecàries no aconseguiran res, per la qual cosa és membre del COBDCV i forma part de Musas València, junt a la resta de bibliotecàries de museus de la ciutat de València. Va ser presidenta del COBDCV del 2019 al 2021.

És llicenciada en Història i diplomada en Biblioteconomia i Documentació (UV)

Descarrega ací el programa en PDF

 

 

La dotzena edició del Punt de Trobada se celebrarà el 20 d’abril de 2024 al Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ). Comptem amb la col·laboració de la biblioteca del Museu del MARQ i la Diputació d’Alacant.

El Punt de Trobada de divulgació Bibliotecària s’ha convertit any rere any, en una cita imprescindible per al col·lectiu bibliotecari valencià, amb unes activitats i una programació variada i atractiva que combina aspectes formatius i lúdics de manera molt equilibrada.

Un dels objectius principals del Punt de Trobada és la vertebració del territori, per això cada edició es realitza en una província diferent de la Comunitat Valenciana. En aquesta ocasió, estarem a la comarca de l’Alacantí. #PunTroBib

Organitza

 

Logo del COBDV

Col·laboren

       

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?