Valoració i taxació de patrimoni bibliogràfic

Valoració-taxació-patrimoni-bibliogràfic-1024x512

Curs en línia de 20 hores

 • Dates: del 27 de gener al 28 de febrer de 2022
 • Lloc: Aula Virtual COBDCV.
 • 2 sessions en línia: Es realitzaran dues sessions en línia per Zoom de 1,5 h cadascuna durant el curs:
  • Sessió 1: 27 de gener de 2022, de 17.00 a 18.30 hores.
  • Sessió 2: 24 de febrer de 2022, de 17.00 a 18.30 hores.

Aquest curs està organitzat pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana i emmarcat dins de les activitats preparades dins del Conveni signat amb la Generalitat Valenciana.

Professor: Miguel C. Muñoz Feliu.

Llicenciat en Geografia i Història (UV), Llicenciat en Documentació (UPV) i Doctor per la Universitat de València.
Actualment és cap de secció d’Informació Bibliogràfica i Difusió Bibliotecària de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, lloc que inclou la valoració de materials bibliogràfics tant per al préstec extern com en els processos d’adquisicions. Així mateix, representa a la Biblioteca Valenciana davant l’Agència Tributària en les declaracions informatives per donatius, donacions i aportacions rebudes per aquesta Biblioteca.
Ha sigut professor associat de l’àrea de la Biblioteconomia i Documentació de la Universitat Politècnica de València des de 2005 fins a 2019. Ha col·laborat i col·labora en nombrosos cursos i màsters de postgrau d’aquestes disciplines o de la gestió cultural.

Públic al qual va dirigit:

Membres del COBDCV, professionals de la Xarxa Lectura Pública Valenciana i alumnes/as interessats/as en la valoració i taxació de documents bibliogràfics.

Presentació

La valoració i taxació s’han convertit en tasques bàsiques en moltes biblioteques amb patrimoni bibliogràfic. La cessió en préstec per a exposicions externes, l’adquisició de fons per a la nostra institució o la valoració de donacions, amb possible repercussió fiscal per als donants, són ja molt habituals a les biblioteques espanyoles actuals. D’acord amb la definició de document de la Llei 16/1985 de Patrimoni Històric Espanyola, aquestes tasques no s’apliquen només al món del llibre antic (incunables, manuscrits o impresos dels segles XVI al XVIII), sinó que ha d’abastar un ampli ventall documental, d’acord amb els materials que hui dia conserven les nostres biblioteques.

Objectius

 • Comprendre la necessitat de la valoració i taxació en les tasques bibliotecàries, i repassar les diferents causes o raons.
 • Capacitar a l’alumnat per a poder valorar documents bibliogràfics.
 • Capacitar a l’alumnat per a taxar, convertint aquesta valoració en un preu.
 • Introduir a l’alumnat en el coneixement de la legislació fiscal i patrimonial sobre la matèria.

Metodologia

Amb un enfocament pràctic i interactiu amb participació activa dels alumnes i en què s’aprofiten totes les possibilitats de la formació en línia.
Cada unitat disposarà de textos i continguts teòrics, tests d’autoavaluació i exercicis pràctics amb casos reals de valoració, molts d’ells coneguts de primera mà pel professor, que podran ser realitzats pels alumnes de manera asíncrona segons un calendari proposat.
Així mateix, es realitzaran diverses sessions síncrones per Zoom, prop del principi i del final del curs, i es potenciarà l’ús de fòrum, amb la proposta de diverses qüestions o temes de debat.

Programa

El programa s’estructuraria en quatre mòduls de 5 hores cadascun:

 1. Valoració i la taxació en una biblioteca del segle XXI.
  Es definiran els conceptes de valoració i taxació, i el paper que han de jugar els bibliotecaris en aquestes tasques en una biblioteca actual en diferents situacions com a préstecs externs per a exposicions; processos de valoració i taxació en l’adquisició de materials; o valoracions per a efectes fiscals en donacions.
 2. Pautes i criteris per a la valoració i taxació de materials bibliogràfics
  Es repassaran diferents pautes nacionals com les Pautes del Consell de Cooperació Bibliotecària i es revisaran diferents criteris objectius i subjectius que han de tindre’s en compte en qualsevol valoració.
 3. Fonts per a la valoració i taxació de materials bibliogràfics.
  S’aprendrà a taxar o posar preu als documents mitjançant l’ajuda de diferents fonts impreses i electròniques, incloent-hi bases de dades i catàlegs, examinant els avantatges i limitacions de cadascuna d’aquestes fonts.
 4. Marc legal espanyol.
  Es revisarà la legislació fiscal espanyola, especialment la dedicada a l’IRPF i a l’impost de societats i s’abordarà la realització de declaracions informatives davant l’Agència Tributària.

Inscripcions. 

No pagues ni envies justificants fins que el Col·legi et confirme que queden places lliures.

Tots els cursos  del COBDCV poden ser bonificats per la Fundació Tripartita (empleats en actiu en empreses)

Formes de pagament

Ingrés al compte:

Logo de Caixa Popular

ES14 3159 0032 9522 0380 0228

Titular: Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV)

BIC: BCOEESMM159 (Pagaments des de fora d’Espanya)

o realitzar un ingrés utilitzant     paypal

[+ info paypal.es]

Per a qualsevol dubte telefonar al 620707369 o contactar amb administracio@cobdcv.es

Col·labora:

 

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?