- La trobada, celebrada el passat 27 d’octubre, va reunir 300 professionals de l’arxiu i la gestió documental de tota Espanya.
La Valoració Documental, va ser l’eix a València de la gran trobada #JORNADAVALORAVALENCIA organitzada pel grup de treball ADEAR (Avaluació, Documents Essencials i Anàlisi de Cingles) del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes Comunitat Valenciana (COBDCV).
Més de 300 professionals de l’arxiu i la gestió documental es van reunir en la Jornada VALORA en una trobada amb els majors experts en la matèria el passat 27 d’octubre a la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre de València.
Valoració documental igual a transparència
La funció principal dels arxius no és guardar documents, sinó garantir el seu ús, posar la informació a la disposició de la ciutadania, però disposar de la informació necessària passa per eliminar la inútil i redundant. L’excés d’informació que ens envolta unit a la digitalització de l’administració fa necessari, ara més que mai, actualitzar el concepte de valoració documental i proporcionar eines que la faciliten.
És per això que un dels principals objectius dels experts durant la jornada ha sigut treballar per a establir les metodologies necessàries que agilitzen els processos de valoració documental. “Es tracta d’una jornada de formació, transmissió d’idees i coparticipació per a tractar de conjuminar encara més suports i propostes i optimitzar esforços”, ha assegurat Merche Rojas, membre de la Junta de govern del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, organitzador de l’acte. Pel que fa a l’objectiu final, es tracta de portar la gestió documental al segle XXI per a posar a la disposició de la ciutadania els fons documentals i la informació com a exercici de transparència i rendició de comptes dels governs.
Per part seua, la presidenta del COBDCV, Yolanda Puchades, va posar l’accent en “la nostra aposta ferma per crear i enfortir línies de treball col·laboratiu amb altres entitats, com és en este cas sumant-nos a la Comunitat VALORA, per a visibilitzar i incidir en el valor de la nostra professió, així com investigar i treballar en metodologies innovadores i transferibles per a facilitar l’acompliment del nostre treball.”
Entre altres experts, cal destacar la intervenció de Joaquim Llansó, director del Servei d’Arxius i Patrimoni Documental de la Direcció General de Cultura del govern de Navarra; Pedro Penteado, director de Serviços de Arquivística e Normalização · DGLAB (Portugal) i de Luis Hernández Olivera, professor titular d’Universitat d’Arxivística de la Universitat de Salamanca i vocal del Consell d’Arxius de Castella i Lleó. Durant la inauguració també es va comptar amb la presència de Sergio Arlandis, director general de Cultura de la Vicepresidència primera i Conselleria de Cultura i Esport.
Comunitat VALORA
La Comunitat de pràctiques VALORA és un projecte professional que intenta optimitzar esforços i proporcionar eines que faciliten la valoració documental com una de les tasques crucials en l’actual escenari d’explosió de la documentació i informació digital. Impulsada i liderada per la “Asociación Archiveros de Andalucía”, es va crear al febrer de 2021 i ara mateix integra professionals de pràcticament totes les Comunitats Autònomes.