Curs “La col·lecció local en la Biblioteca pública, pautes per a la seua posada en marxa, desenvolupament i dinamització”

Curs online

Curs online “La col·lecció local en la Biblioteca pública, pautes per a la seua posada en marxa, desenvolupament i dinamització” en castellà

Professor: Francisco Javier García Gómez

Francisco Javier García Gómez

Bibliotecari municipal des de 1995 (Biblioteques Municipals de San Javier, Múrcia). Professor Associat de la Facultat de Comunicació i Documentació de la Universitat de Múrcia, des de 2013. Col·laborador docent de la Facultat de Comunicació i Documentació de la Universitat de Múrcia, des de 2004 fins a 2013. Professor en cursos presencials i online de formació i especialització bibliotecària, des de 2004. Membre del Grup de Recerca “Biblioteques, Arxius i Cultura de la Informació” de la Universitat de Múrcia, des de 2007. Coautor de la monografia Desenvolupament i gestió de la col·lecció local en la biblioteca pública (Alfagrama, 2005, 2006). Autor de publicacions relacionades amb la gestió bibliotecària en revistes especialitzades de l’àrea de Biblioteconomia i Documentació, així com de comunicacions en congressos i jornades professionals del ram de Biblioteques

Públic al que va dirigit

Dirigit a tot tipus d’alumnes especialment gestors de la informació, bibliotecaris, documentalistes i arxivers.

Certificat d’assistència al curs de 20 hores.

Presentació

En uns temps governats per la globalització, el local (el més pròxim a nosaltres) està adquirint un valor especial, sent necessari pensar globalment però actuant localment. Les biblioteques i altres unitats d’informació han d’assumir aquest rol i adequar-ho al seu treball diari amb la seua comunitat d’usuaris. Una de les eines més idònies per a plasmar en realitat aquesta tesi és la comunament coneguda com a col·lecció o secció local de la Biblioteca Pública.

Finalitat

Específicament, el curs se centrarà a descriure els objectius, finalitat i funcionalitat, importància i tendències actuals en la gestió de les col·leccions, serveis i recursos de temàtica local en la Biblioteca Pública. També s’explicarà el procés de creació, desenvolupament, manteniment, control, organització i tractament tècnic dels materials components d’aquest servei informatiu. Al llarg del mateix es proporcionaran una sèrie de pautes de treball per a promocionar, dinamitzar i difondre la informació generada en aquest servei entre la seua comunitat d’usuaris ressaltant especialment el gran conjunt d’oportunitats que ens brinda la xarxa Internet per a tot aquest conjunt d’actuacions.

Objectius

Com a objectiu principal, es pretén proporcionar pautes que permeten utilitzar les tècniques i procediments més rellevants per a desenvolupar i gestionar eficientment la col·lecció de recursos i serveis de temes locals d’una biblioteca. A la finalització del curs, els participants han de ser capaços de, entre altres coses: Identificar, delimitar i concretar els recursos d’informació local concordes a les necessitats i interessos d’una determinada comunitat d’usuaris; gestionar, organitzar, classificar, ordenar, emmagatzemar, conservar i difondre la informació d’interès local rellevant a les necessitats i característiques de l’àrea geogràfica on se situa la unitat d’informació; promocionar, publicitar i donar-li un valor afegit als recursos i serveis d’informació local de la seua comunitat, aprofitant el potencial de les tecnologies de la informació, maximitzant el seu impacte i rendibilitat.

Metodologia

El curs té un enfocament teòric-pràctic, emfatitzant principalment l’apartat pràctic del mateix, a través del qual, l’alumne anirà familiaritzant-se amb els coneixements impartits. El curs s’estructura en diversos apartats cadascun dels quals, al seu torn, inclou un o diversos subapartats que permeten anar presentant la informació d’allò més general pel cap alt particular, tractant i relacionant tots els temes entre si.

Cada apartat del curs inclourà una o diverses lectures recomanades que completarà la informació facilitada en aquest apartat. Amb aquesta/es lectura/es recomanada/es l’alumnat podrà tenir una visió molt més àmplia de l’assumpte tractat.

Al final de cada lliçó o apartat, es proposarà a l’alumne una sèrie de qüestions o supòsits pràctics que haurà de resoldre basant-se en la informació facilitada en el curs. La resolució d’aquests supòsits pràctics hauran de ser enviats al correu electrònic del professorat per a ser avaluats.

Les sessions de treball es complementaran amb activitats de debat i opinió sobre temes d’interès tractats en els continguts del curs.

Programa

    1. La Col·lecció Local en la Biblioteca Pública. Concepte, delimitació i justificació
    2. Desenvolupament, gestió i organització de la Col·lecció Local
    3. Dinamització de la Col·lecció Local. Serveis
    4. Tecnologies de la Informació i Col·lecció Local

Pica ací i accedeix al Formulari de inscripció

No realitzes el pagament, ni envies justificants, fins que el Col·legi et confirme que queden places lliures.

Tots els cursos i tallers del COBDCV poden ser bonificats per la Fundació Tripartida (empleats en actiu en empreses)

 

Formes de pagament

Realitzar un ingrés al compte: Logo de Caixa Popular
ES14 3159 0032 9522 0380 0228
Titular: Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV)
BIC: BCOEESMM159
(Pagaments des de fora d’Espanya) o fer un ingrés utilitzant    paypal

 

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?