Biblioteques que alimenten. Formació, alimentació i biblioteques

Bib.Alimenten

Taller de 6 hores

  • Data: 17
  • Horari: de 10 a 13 hores. (El taller tindrà 3 hores més de treball individual).
  • Lloc: Plataforma Netformation de Justicia Alimentaria

Aquest taller està organitzat pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana i emmarcat dins de les activitats preparades dins del Conveni signat amb la Generalitat Valenciana.

Professors: Raquel Álvarez, Anna Muñoz i Gil. (Justicia Alimentaria) i Marcos García (Medilab Prado)

Raquel Álvarez: Enginyera forestal i Màster en Agroecologia. Amb coneixement profund de les xarxes alimentàries alternatives a València, actualment treballa com a dinamitzadora territorial de Justícia Alimentària, on participa en projectes d’educació per al desenvolupament i acompanya processos de transició cap a una alimentació més saludable, sostenible i justa, principalment en l’àmbit familiar i escolar.

Anna Muñoz i Gil: Llicenciada en Història, Màster de Professora de Secundària i en Investigació en Didàctica de les Ciències Socials. Actualment és responsable pedagògica de Justícia Alimentària, on participa en projectes educatius en diversos àmbits (educació formal i no formal) i en tots els nivells: primària, secundària, formació professional i universitària. Vinculada al món de les llibreries especialitzades en pensament crític.

Marcos García: Entre 2006 i 2014, Marcos García va ser responsable del programa cultural de Medialab-Prado juntament amb Laura Fernández. Entre 2004 i 2006 va ser responsable del programa d’educació de Medialab Madrid juntament amb Laura Fernández, en el qual van desenvolupar el programa de mediació cultural i el projecte Interactius. Ha participat en fòrums nacionals i internacionals sobre cultura digital, medialabs, innovació ciutadana i cultura lliure. Actualment és director de Medialab Prado.

Públic a qui va dirigit

Gestors de la informació, bibliotecaris i arxivers.

Les places són limitades.

Es lliurarà certificat d’assistència de 6 hores.

Presentació

Justícia Alimentària és una associació a més de 30 anys de recorregut que promou, des de la cooperació, l’educació i la mobilització, un model alimentari saludable, sostenible i just. Biblioteques que Alimenten és un projecte d’Educació per al Desenvolupament promogut per Justícia Alimentària que té per objectiu que les biblioteques públiques es convertisquen en llocs de producció de coneixement i participació ciutadana entorn de l’alimentació.

Al voltant de 90.000 persones moren a l’any per malalties cròniques que poden atribuir-se a l’alimentació industrial. A més, el sistema alimentari actual té enormes impactes ecològics, la qual cosa també acaba afectant el nostre benestar i la nostra salut. Aquests impactes no afecten a tothom per igual, sinó que s’acarnissen amb les persones amb menys recursos culturals i econòmics.

L’accessibilitat dels recursos que ofereixen les biblioteques públiques és una oportunitat per a arribar als col·lectius més vulnerables. Urgeix un canvi cap a una alimentació bona per a les persones i per al planeta i les biblioteques poden tindre un important paper en aqueixa necessària transició alimentària.

Objectius

L’objectiu d’aquesta formació és dotar al personal de les biblioteques públiques de coneixements i recursos educatius i bibliogràfics relacionats amb l’alimentació saludable i sostenible i amb altres temàtiques relacionades: ecofeminisme, defensa del territori, canvi climàtic, etc.

Metodologia

La formació donarà principi amb una classe virtual amb participació del tot el professorat, en la qual es justificarà per què és necessari transitar a un sistema alimentari més saludable, més just i més sostenible, i què pot fer les biblioteques públiques sobre aquest tema. El temari complet, la proposta d’activitats i els recursos educatius i bibliogràfics quedaran penjats a l’Aula Netformation de Justicia Alimentaria durant 2 setmanes, de manera que l’alumnat podrà seguir el curs al ritme que necessite. Temps total estimat per a la realització del curs: 6 hores.

Programa

  • Transició alimentària i efectes sobre la salut.
  • Desigualtats alimentàries i dret a l’alimentació.
  • Relació entre sistema alimentari, crisi ecològica i pandèmies.
  • Agroecologia: aliments bons per a les persones i per al planeta.
  • El paper de les biblioteques en la promoció de la salut i l’alimentació.
  • Recursos bibliogràfics per a persones adultes i activitats per a públic infantil.
  • Les biblioteques com a laboratoris ciutadans sobre temàtica alimentària.

FORMULARIO DE INSCRIPCIÓN

Taller Exclusiu per a membres COBDCV i treballadors/es de la XLPV

Col·labora

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?