Xilòfag : unes Jornades particulars

(2019/09) Símile núm. 43, Símile 2ª època

Descarrega l’article en versió pdf

“Xilòfag: insecte que es nodreix principalment de fusta” diu la RAE.

Així comença el primer certamen gastro-literari, cultural i artístic; amb aquest petit animalet que menja fusta i també paper, es dóna nom al xilòfag festival que es du a terme els dies 10 i 11 de maig de 2019 a Vilafranca Els Ports.

Però aquesta història no comença aquí. Hem de remuntar-nos fa tres anys a la creació del primer club de lectura (després es crearà un altre i tots dos durem a terme aquesta aventura) que posa en marxa un sopar literari, amb la lectura d’un llibre, tertúlia literària i projecció de la pel·lícula basada en la novel·la llegida “Como agua para chocolate” i “La vuelta al mundo en 80 días”, van ser les obres escollides per a poder compaginar la lectura amb la gastronomia.

Però tampoc açò va ser l’origen: ens hem de remuntar encara, uns anys abans, quan comença la relació entre literatura i gastronomia. Fa uns vuit anys, la biblioteca municipal “Matilde Escuder”, organitzava un concurs literari i el premi consistia en un sopar per a 8 persones a l’Escudella, restaurant de la localitat.

Xilograf1Darrere d’aquests passos està el Xilòfag festival: Amb la lectura d’ El petit príncep, els clubs de lectura organitzàrem un cap de setmana amb una exposició sobre més de cent volums d’ El petit príncep, escrits en idiomes de tot el món (exposició cedida per Enric Nomdedéu), la projecció cinematogràfica d’animació de l’obra de l’any 2015. Tallers infantils per a fer dolços típics del poble,amb temàtica de la novel·la (també les panaderies van col·laborar), flors de feltre, tallers per a joves sobre estampació de bosses, café-tertúlia literària, lectura del llibre en els diversos idiomes que representen la diversitat cultural del poble: en àrab, romanès, francès anglès, castellà i valencià; nens i nenes, joves, vells, homes dones, del poble i forans, totes i tots contribuïren a fer una agradable vetllada; amenitzat per músics de la banda municipal, i alhora, creació d’un mural amb diferents personatges de l’obra en un carrer principal del poble i a càrrec d’artistes locals, tot rematat pel ritme d’una ballarina.

 Xilograf

 Xilograf3

Finalment, com a colofó del certamen, el sopar literari a l’Escudella, us sopar que es va convertir en un taller d’emocions, on la gent va gaudir, no sols del menjar, sinó també, de l’espectacle que l’Escudella sap oferir als seus comensals.

Sols ens resta dir que a hores d’ara ja estem organitzant la propera 2ª edició del Xilòfag festival

Esperem que puga aconseguir el mateix èxit de la 1ª edició, però sobretot, que puguem gaudir de la literatura, la cultura,l’art o la gastronomia, tant o més com a l’edició passada.

oznor

 Xilograf5


 

Autor: Xilòfag Festival

Xilòfag Festival naix a la Biblioteca Matilde Escuder de Vilafranca, en un procés participatiu on els membres dels Clubs de lectura s’impliquen com a organitzadors, i on qualsevol persona pot adherir-se i participar en les activitats lliurement.

Un projecte què té com ingredients; literatura, arts i cinema, per elaborar una recepta gastronòmica molt especial i degustar cultura amb propostes originals i creatives.

xilofagfestival@gmail.com

@xilofagfestival

 

 

Share Button

Números anteriors

Menú