Descarrega l’article en versió PDF
El 23 i 24 de juliol va tenir lloc la primera Wikimedia+Libraries International Convention a la Biblioteca de la Universitat de Maynooth, prop de Dublín, i allí acudírem tres membres del COBDCV, Julia Bou, Bárbara Gascó i Borja Fuster.
Es tractà de la primera convenció internacional on persones lligades directament amb les biblioteques ens reunírem per compartir, discutir i aprendre entorn a temes, projectes i estratègies que relacionen a les biblioteques amb Viquipèdia.
Els objectius del viatge eren clars,
explicar els projectes i les activitats impulsades des d’algunes biblioteques valencianes i des del COBDCV en col·laboració amb les associacions Wikimedia España i Amical Wikimedia, i sobretot, aprofitar aquests dies per reunir-nos amb prop d’un centenar de bibliotecaris i viquimedistes de tot el món per compartir experiències i aprendre els uns dels altres.
El diumenge a les 14:00h va arribar el nostre torn, el Workshop: Wikimedia + Libraries in the Land of Valencia. Exposàrem el projecte elaborat junt a Francesc Fort i Amparo Pons, que no pogueren assistir, comptant amb David Ramírez-Ordóñez (@hiperterminal), en qualitat de chair que ens ajudà amb tot i elaborà un fantàstic fil de Twitter.
Al Workshop How to Wikimedia+Libraries: the case of Valencia, Borja Fuster, vocal de formació del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) i Bárbara Gascó, presentàrem les activitats wikimedia que es realitzen a la Comunitat Valenciana en col·laboració amb les biblioteques des de 2013. Aquest “model valencià” es pot dividir en tres sectors, amb les seues característiques pròpies:
-
Biblioteques institucionals: en el nostre cas, una biblioteca especialitzada de museu, la Biblioteca de l’Etno, Museu Valencià d’Etnologia;
-
Biblioteques municipals: Biblioteca Pública Municipal de l’Eliana;
-
Col•legis professionals: Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) i aliances amb altres institucions.
El primer model que es va presentar va ser el Viquiprojecte de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, liderat i coordinat per la Biblioteca de L’ETNO i en funcionament des del 2016. En paraules d’Amparo Pons, directora de la biblioteca, els objectius d’aquest projecte sempre han estat:
-
Alliberar contingut gràfic del museu;
-
Millorar el contingut existent sobre la cultura popular valenciana;
-
Crear noves dinàmiques de treball en el museu i en la ciutadania.
Aprofitàrem també per presentar en primícia els magnífics resultats del darrer projecte que s’havia impulsat des de l’Etno, el Viquiprojecte Corpus de València, que incloïa un Viquimarató, Wikitakes i Wiki Loves Corpus, i que es realitzà en col·laboració entre L’ETNO, la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Amical Wikimedia i Wikimedia España.
El segon cas, és el de la Biblioteca Pública Municipal de l’Eliana (València), el qual coordina Bárbara Gascó des del començament al 2016. El propòsit del Viquiprojecte l’Eliana és crear i millorar articles de temes relacionats amb la història local del municipi a Wikipedia i els seus projectes germans. Per dur a terme aquest projecte la biblioteca compta amb la col·laboració de l’organització de voluntaris viquipedistes d’Amical Wikimedia i Wikimedia Espanya, i el Centre d’Estudis Locals de l’Eliana (CEL).
En paraules de Francesc:
“El que fa especial la viquimarató de l’Eliana, a més de ser l’únic esdeveniment recurrent anual d’aquestes característiques que es fa a Espanya, és precisament la seua regularitat. No és “trobada per editar”, són uns amics reunint-se, que a més gaudeixen editant Viquipèdia”.
I el tercer i darrer model, consisteix en com des del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) es creen aliances amb altres institucions per realitzar projectes viquipedistes, entre ells la formació. Amb la signatura, el 2019, dels convenis amb les associacions viquipedistes, Wikimedia España i Amical Wikimedia es potencia i formalitza la col·laboració entre viquipedistes i professionals de les biblioteques. Entre les activitats coordinades des del Col·legi destaquen:
-
Campanya #1Lib1Ref: tallers presencials a biblioteques sobre com referenciar a Viquipèdia;
-
Píndola formativa El mapa de Biblioteques a Wikidata, impartida per Ángel Obregón;
-
Viquiprojecte: Arxius Valencians l’objectiu dels quals era documentar els arxius valencians;
-
Viquiprojecte: Escriptors de l’Any de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Una altra activitat, ja més informal, va ser la recollida de paperetes electorals durant les eleccions municipals del 2019, Wikimedia España va fer una crida i allà vam acudir bibliotecaris valencians. Ho podeu comprovar fent una ullada a la categoria de Wikimedia Commons: Ballot papers for the Spanish local elections, 2019.
Al Workshop del #WikiLibCon, mostràrem els projectes que fem i pensem que va quedar reflectit el nostre entusiasme. Som bibliotecaris compromesos amb el coneixement lliure, viquipedistes amateurs, i som plenament conscients del potencial de Wikimedia a les biblioteques i a l’inrevés. L’esdeveniment de Maynooth va ser perfecte per fer-lo conèixer.
Des d’ací volem donar les gràcies a Núria Ferran, Laurie Bridges, Nkem Osuigwe i Rebecca O’Neill per organitzar aquest esdeveniment on es pogué constatar la importància del tàndem wikimedia/biblioteques i tots els projectes que conjuntament es poden realitzar.
Les col·laboracions entre el COBDCV i les associacions de viquipedistes segueixen molt vives i aprofitàrem el Wiki Takes de Sueca, celebrat el 26 de novembre, per concretar les accions per al primer trimestre de 2023. A gener amb la difusió de la campanya #1Lib1Ref a la que des d’ací vos animem a unir-vos, i a febrer reprendrem els tallers formatius per conèixer més a fons l’edició a la Viquipèdia i el funcionament de Wikimedia Commons i Wikidata i com els gestors de la informació podem col·laborar amb els projectes wiki i quins beneficis poden aportar a les nostres organitzacions.
Està en marxa el Viquiprojecte fotogràfic: cap biblioteca de la Comunitat Valenciana sense foto on des d’ací vos animem a participar-hi i així entre tots i totes aconseguirem un mapa fotogràfic de les biblioteques valencianes.
Autors:
Borja Fuster Fuster
Llicenciat en Geografia i Història (UNED), Especialista Universitari en Arxivística (UNED) i Tècnic Superior en Documentació Sanitària.
La seua trajectòria professional ha estat lligada a l’àmbit bibliotecari i arxivístic. Ha treballat en l’Agència de Lectura d’Aielo de Rugat i en l’Arxiu Històric de Gandia. Des de 2009 a 2017 va desenvolupar, com a professional autònom, diversos projectes per als arxius dels ajuntaments de Gandia i Oliva, centrats principalment en la digitalització i catalogació de fons hemerogràfics, fotogràfics i audiovisuals. Actualment, és bibliotecari arxiver i director del Museu Cassoleria d’Àngel Domínguez de l’Ajuntament de Potries.
Bárbara Gascó Comeche
Llicenciada en Filologia Catalana i Diplomada en Biblioteconomia per la Universitat de València. Des de 2011 treballa a la Biblioteca Pública Municipal de l’Eliana, coordinant el projectre Bibliowiki, entre altres tasques.