Wiki Takes Sueca

(2023/02) Símile núm. 54, Símile 2ª època

Descarrega l’article en versió PDF

 

La Viquipèdia és l’enciclopèdia lliure en línia, més gran i popular, i la més consultada per tot arreu. Parlem d’una obra de referència que en el seu sentit clàssic, permet la recopilació, l’emmagatzematge i la transmissió de la informació de forma estructurada. Ara bé, la novetat radica en què és una wiki i com a tal pot ser editada per qualsevol persona. El seu contingut és lliure i tothom pot millorar i distribuir la informació que es publica.

Davant aquestes evidències,  la comunitat de bibliotecaris hem de col·laborar amb la Viquipèdia per millorar la qualitat de la informació i les referències disponibles, sobretot perquè som agents especialitzats en l’accés als recursos informatius i bibliogràfics. Amb aquest treball del bibliotecari viquipedista, ens assegurem que els articles estiguen ben referenciats per garantir la seua perdurabilitat. Cal recalcar que els viquipedistes no generen coneixement nou sinó que es fa una síntesi de coneixements ja existents, per això és important una bona bibliografia.

En aquesta línia de treball de coneixement obert i  rigorós, el passat 26 de novembre de 2022 va tenir lloc a Sueca el Wiki Takes Sueca, organitzat pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l’Associació Amics de la càmera de Sueca i les associacions viquipedistes, Amical Wikimedia España i Wikimedia España. Aquesta activitat formava part del Viquiprojecte: Escriptor de l’Any 2022 Joan Fuster. L’activitat s’emmarcava dins de la programació d’actes que formen part del conveni de col·laboració entre el COBDCV i l’AVL per commemorar el “Cent de Fuster”.

Vos preguntareu què és un Wiki Takes, puix un Wiki Takes és el recorregut per una localitat, comarca, paratge o lloc, amb la finalitat de documentar punts d’interés, fotografiar-los i millorar la qualitat de la informació sobre els mateixos en Viquipèdia i la resta de projectes Wikimedia pel coneixement lliure.

Així, per reforçar els arguments exposats al principi, podem dir que la viquipèdia és un dels cinc llocs webs més visitats en Internet,  en un mes pot rebre visites de mil milions de dispositius de tot el món. Les consultes són d’allò més variat, qualsevol pot consultar informació geogràfica, històrica, científica, relacionada amb la cultura autòctona i popular, en fi de qualsevol àrea del saber. L’objectiu d’aquesta enciclopèdia lliure és poder facilitar el coneixement i fer-lo accessible a qualsevol internauta. Amb la qual cosa, la Wiki Takes Sueca posa en valor la vinculació de l’escriptor amb el seu poble, reforça el coneixement de Sueca en distints àmbits per la relació fidel i constant de l’autor amb ella. Tal com posen en relleu els autors Francesc Pérez Moragón  i Salvador Ortells Miralles amb el llibre Joan Fuster i Sueca.

El Wiki Takes Sueca es va convertir en una activitat d’agermanament de diversos col·lectius amb l’objectiu de millorar la informació existent sobre els llocs relacionats amb Joan Fuster i Sueca,  a la Viquipèdia i els seus projectes germans. L’activitat va començar de matí a la Biblioteca Pública Municipal on després de la benvinguda per part de les autoritats i els organitzadors es  va donar als wikitakers unes instruccions i pautes a seguir, fent repartiment de plànols de Sueca i un llistat de llocs suggerits per a fotografiar seleccionats prèviament. Els wikitakers ens vam repartir en tres equips segons les zones a fotografiar. Es podien fotografiar cases, esglésies, carrers, vistes panoràmiques, escultures… però també fonts, parcs, cotxes, tapes del clavegueram, rètols de tendes, … tot. A la vesprada vam tornar a la biblioteca per pujar les imatges al Viquiprojecte Escriptor de l’Any: Joan Fuster a la pàgina: https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Escriptor_de_l%27Any_2022:_Joan_Fuster

A més este dia alguns participants aprofitaren per ampliar i crear articles a Viquipèdia al voltant de la figura i obra de Joan Fuster.

Foto Grup Wiki Takes Sueca

Per motivar la participació a aquesta activitat, es convocà un Concurs Fotogràfic amb totes aquelles fotografies que es pujaren del 26 de novembre, data del Wiki Takes Sueca, fins al 20 de desembre. Aquest concurs estava patrocinat per l’AVL i l’Ajuntament de Sueca, i els premis eren un lot de llibres i el Diccionari Normatiu Valencià per a la millor fotografia. I per a la segona i tercera millor fotografia el premi era un lot de llibres al voltant de la vida i obra de Joan Fuster, obsequiats per l’Ajuntament de Sueca. Una vegada finalitzat el termini del concurs el jurat format per Enric Alforja, Amparo Pons, Vicenç S. Torres Guerola i Adrián Estévez, van comunicar al COBDCV els guanyadors del concurs:

El passat 31 de gener, al Monestir de Sant Miquel dels Reis a València, l’AVL va rebre als guanyadors del Wiki Takes de l’any 2021, dedicada a Carmelina Sánchez Cutillas, Ximo Tomàs i al guanyador en l’edició de l’any 2022, dedicat a Joan Fuster,  Hèctor Gimeno, per fer-li’ls entrega del premi.

Fotografies premiades

El dia 3 de febrer en un acte celebrat a la Biblioteca Pública Municipal de Sueca tots els premiats del Wiki Takes Sueca rebien el corresponent lot de llibres per part de l’Ajuntament de Sueca. Des d’aquestes línies agraïm la participació de les persones que ens acompanyaren en aquesta activitat, ja que al Wiki Takes van participar 32 persones que van fotografiar més de 2.000 imatges, de les quals vora 1.700 són imatges del llistat que tenien els wikitakers i un centenar d’elles són altres que no estaven al llistat però podem trobar al Viquiprojecte. Estem convençudes que aquest tipus d’activitats generen aliances interdisciplinàries que afavoreixen l’agermanament de diferents col·lectius i a més col·laboren en la idea del coneixement lliure i compartit.

Premiats wiki Takes Sueca

 

Autores:

Úrsula Ferrando Guardiola

Vocalia d’Extensió Territorial del COBCV

Diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de València i Llicenciada en Documentació per la Universitat Politècnica de València. Ha desenvolupat la seua activitat laboral en el món de les biblioteques des de l’any 2003. Tècnic Mitjà de Biblioteca i Arxiu en l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià des de l’any 2009, i l’any 2015 li encomanaren la tasca d’iniciar la posada en marxa del Servei d’Arxiu Municipal, inexistent fins la data.

 

Pilar Bueno Lafarga

Vocalia de Serveis al Col·legiat i a la Col·legiada

Bibliotecària de Meliana, la seua trajectòria professional sempre ha estat vinculada al servei públic municipal. Percep la biblioteca pública com el recurs informatiu, formatiu, cultural i socioeducatiu essencial dins del mapa dels serveis bàsics que l’entitat local ofereix a la ciutadania de Meliana.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú