Descarrega l’article en versió PDF
Des de 2016 la Biblioteca Pública Municipal de l’Eliana forma part del projecte Bibliowikis que consisteix en apropar la Viquipèdia a la ciutadania i dotar-la de contingut local. El projecte Bibliowiki és una iniciativa d’Amical Wikimedia (organització sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia) i del Servei de Biblioteques de Catalunya, que començà el 2012 i a poc a poc s’han anant adherint més biblioteques. A la Comunitat Valenciana hem sigut la primera biblioteca municipal en rebre el distintiu Bibliowikis, com a biblioteca que col·labora amb la Viquipèdia.
Des de la biblioteca ens vam proposar posar en marxa aquest projecte per diverses raons:
D’una banda, la Viquipèdia és una enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar i distribuir lliurement. És l’obra de referència més gran i popular a Internet i, actualment, és la que més es consulta. Les biblioteques hem de col·laborar amb la Viquipèdia per millorar la informació disponible, sobretot com a agents especialitzats en l’accés als recursos bibliogràfics, ja que els articles han d’estar ben referenciats per garantir la seua perdurabilitat. Cal recalcar que els viquipedistes no generen coneixement nou sinó que es fa una síntesi de coneixements ja existents, per això és important una bona bibliografia.
D’altra banda, la biblioteca ha de ser un referent en matèria de contingut local, ha de facilitar l’accés al seu fons i difondre’l. La col·lecció local és una fortalesa de la biblioteca, on es recopilen els testimonis de la localitat, la seua memòria, els fets i esdeveniments més rellevants, oferint una fotografia del que és i del que pot ser.
La primera activitat que vam realitzar fou el 16 d’abril de 2016, organitzant la primera Viquimarató sobre la història local del municipi. Una viquimarató és una activitat on un grup de voluntaris viquipedistes es reuneixen per actualitzar, ampliar i crear articles en la Viquipèdia, en el nostre cas, relacionats amb el patrimoni cultural de l’Eliana. La biblioteca proporcionà bibliografia de qualitat i accés a Internet. Aquesta és una bona manera de fer créixer una temàtica ràpidament i ensenyar el funcionament de la Viquipèdia. Per participar-hi no cal tenir coneixements d’edició a la Viquipèdia perquè tenim els voluntaris viquipedistes, a més es pot editar en qualsevol de les llengües que formen part d’aquesta enciclopèdia.
Per a aquesta activitat havíem de comptar amb la col·laboració de les associacions del municipi, sobretot amb el Centre d’Estudis Locals de l’Eliana (CEL), ja que el seu principal objectiu és promoure l’estudi de qualsevol matèria que tinga com a marc de referència el poble de l’Eliana. Els membres del CEL podien aportar importants continguts, recollits al llarg dels anys, sobre personatges, llocs, tradicions i costums. No obstant això, l’activitat estava dirigida a qualsevol interessant.
La jornada començà amb un taller d’edició de Viquipèdia a càrrec d’un voluntari d’Amical Wikimedia; es van començar a editar articles del municipi, per a això, com hem comentat anteriorment, vam posar a disposició dels participants tota la bibliografia disponible de la localitat. El resultat va ser prou satisfactori, tenint en compte que per a molts participants era la primera vegada que editaven a la Viquipèdia. Es van crear tres articles i es va ampliar el de l’Eliana, tant en la Wikipedia com a la Viquipèdia. Va destacar, com a curiós, l’article que es va crear del municipi en llatí, Eliana.
Enguany vam organitzar la segona Viquimarató, en què, a més d’editar i ampliar articles en la Viquipèdia, també vam participar en els projectes germans, com són el repositori multimèdia, Wikimedia Commons, on vam pujar fotos dels monuments i edificis del poble; Viquidites, la col·lecció lliure de citacions, on vam editar cites i dites elianeres, i Viquillibres, en el qual es van editar algunes de les receptes del receptari Dolços Tradicionals de l’Eliana. Una altra de les novetats fou el Concurs de Fotografia, amb l’objectiu d’augmentar el nombre d’imatges del municipi i la participació.
Aquesta segona activitat ha estat més fructífera pel que fa a la creació d’articles, ja que no va fer falta un taller d’edició en comptar amb participants de la primera trobada, i que al llarg de l’any han continuat editant, així com amb més voluntaris viquipedistes. Els participants novells van comptar amb l’ajuda dels voluntaris, però de forma personalitzada.
Pel que fa a la difusió de les mateixes, des del principi comptàrem amb la col·laboració de l’Ajuntament, que va realitzar notes de premsa, fent-se ressò de les activitats els mitjans locals i comarcals. Per part de l’associació de viquipedistes, Amical Wikimedia, també es va fer difusió a les xarxes socials.
Aquest projecte va ser presentat com a bona pràctica bibliotecària l’1 de desembre de 2016, a la IV Jornada “Biblioteques del s.XXI. Dret d’accés a la informació i a la cultura”, organitzada per la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques, amb el títol L’Eliana: Biblioteques i coneixement obert. També en el IV Punt de Trobada Intercomarcal organitzat pel COBDCV, celebrat el passat 20 de maig a Llíria, amb el títol Bibliowikis: Viquimarató de l’Eliana.
Destaquem que amb el Viquiprojecte posem en valor el nostre fons local, creem sinergies amb les associacions del municipi i contribuïm a l’accés al coneixement col·laborant amb la Viquipèdia.
Autora: Bàrbara Gascó Comeche, Llicenciada en Filologia Catalana i Diplomada en Biblioteconomia, Arxivística i Documentació per la Universitat de València. Des de 2011 treballa a la Biblioteca Pública Municipal de l’Eliana, coordinant el projecte Bibliowiki, entre altres tasques. Actualment forma part de la Comissió de Fons Local del COBDCV.
E-mail: bargasco@gmail.com