La bibliofalla amb llibres que no es cremaran

(2016/03) Símile núm. 32

IMG_1838Descarrega l’article en format PDF

Una iniciativa fresca, innovadora, creativa, solidaria i ecològica és la que ens proposa enguany la falla infantil Mossén Sorell-Corona, situada enfront del Centre Cultural la Beneficència de València. Es tracta d’una bibliofalla anomenada “Creuallibres”, que per una part mostra una prestatgeria que s’obri als joves lectors, amb uns coixins aliats per gaudir de la lectura, i per l’altra part mostra un cap de fallera amb monyos primorosament teixits amb ganxet i la llegenda “Si no llegim, el cap s’ompli de pardalets”. La generositat dels menuts amb el creuament dels seus llibres (bookcrossing) i la col·laboració de FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura), mitjançant l’alliberament d’un centenar de llibres, ha donat una nova dimensió a aquesta falla infantil, amb clara voluntat de foment lector. Lluny de les falles convencionals, per ser contemplades i els quals ninots seran inevitablement cremats la Nit de la Cremà, aquesta falla Creuallibres és una mini biblioteca infantil d’accés lliure i els seus protagonistes, els llibres, a diferència de la resta de ninots, no seran cremats. Ben al contrari, els llibres seran lliurats a dues ONG’s per tindre una nova vida més útil, més viva, per servir de nou gaudi a nous xiquets.

IMG_1843

Gràcies a la creativitat de l’artista fallera Monica Antequera i al gest generós dels fallerets solidaris i de FULL, s’inicia una nova forma de foment lector en temps festius, en temps de falles. Enguany que les Falles són candidates per ser considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, la bibliofalla infantil ens recorda que els llibres són per ser llegits, acaronats, somniats, compartits, per bastir ponts entre les persones i les cultures, oblidant així els malsons del passat, com ara la crema de llibres als autos de fe que pretenien destruir les idees o els malsons de mons imaginaris sense llibres, com el que ens va narrar amb paraules Ray Bradbury, i també François Truffaut amb imatges, a Fahrenheit 451. “Llegim, llegim, llegim” és el lema del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, presentat el passat gener a la Biblioteca Pública de València, encarregat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport a FULL, que compta amb representants dels editors, els llibreters, els il·lustradors i els bibliotecaris. I aquesta falla infantil marca tendència: el goig de llegir.

Bones lectures per tots, també a les falles!

Autora: Dolores García Hinarejos, La seua experiència professional s’ha centrat principalment en l’àmbit de la biblioteca pública, encara que també ha treballat com a arxivera i com a documentalista. Actualment treballa dirigint la Biblioteca Pública de Carcaixent.


E-mail: lola.cobdcv@gmail.es

Share Button

Números anteriors

Menú