Llibres al jardí: La Biblioteca del Jardí Botànic de la Universitat de València

(2021/03) Símile núm. 48, Símile 2ª època

Descarrega l’artícle en versió PDF

 

Fa uns mesos, en una jornada de portes obertes amb motiu de la Setmana de la Ciència, preparem un punt d’informació en la plaça de Carles Pau del Jardí Botànic. La majoria de les persones que es van acostar a visitar-nos desconeixien que, en el Botànic, a més de plantes i arbres, horta, herbari o banc de llavors, també hi ha una biblioteca especialitzada.

Biblioteca BotànicLa Biblioteca del Jardí Botànic és una de les biblioteques temàtiques del Servei de Biblioteques i Documentació (SBD) de la Universitat de València. Des de l’any 2000 es troba en la segona planta de l’edifici d’investigació del Jardí, al carrer Quart de València, i alberga més de 13.000 volums en paper i 534 títols de revista sobre botànica, conservació, arboricultura, disseny de jardins, horticultura, ecologia i àrees relacionades. Com a biblioteca integrada en el SBD, ofereix els mateixos serveis que les altres biblioteques universitàries i els fons poden ser consultats a través del catàleg Trobes de les Biblioteques de la UV.

Com a Unitat Tècnica del Jardí Botànic, la seua missió és gestionar els recursos d’informació i el seu patrimoni bibliogràfic, facilitant l’accés als fons, contribuint a la seua conservació i la seua difusió, amb l’objectiu de donar suport als seus professionals en la seua activitat investigadora, divulgadora i educativa. És una biblioteca especialitzada, però està oberta a qualsevol persona interessada a accedir a ella.

La biblioteca rep el nom del metge i botànic el Dr. José Pizcueta i Donday, que va ser director del Jardí Botànic entre els anys 1829 i 1867. En 1906, els seus hereus van donar al Jardí la seua biblioteca particular, formada per llibres de botànica i flores dels segles XVIII i XIX, que constitueixen la base del fons antic de l’actual biblioteca del Botànic. Aquest fons compta en l’actualitat amb més de 300 documents anteriors a 1900 i es complementa amb facsímils d’obres rellevants en la història de la botànica.

Biblioteca Botànic Al llarg del temps, la biblioteca ha rebut altres donacions importants com les realitzades pels professors i investigadors Manuel Costa, Gonzalo Mateo, Ramón Morales, Juli Peretó o Vernon H. Heywood, entre d’altres, que han anat augmentant i enriquint la col·lecció aportant monografies, revistes, separates i altres documents difícils d’aconseguir d’una altra manera. Les altres vies d’ingrés de materials a la biblioteca són la compra de publicacions en paper i electròniques, l’intercanvi amb altres institucions i els donatius d’entitats com a ajuntaments o diputacions provincials, dels quals rebem publicacions de botànica d’àmbit local. Així mateix, la biblioteca és dipositària de les publicacions que edita el Jardí Botànic com a centre d’investigació i divulgació.

La col·lecció general està formada principalment per monografies de botànica general, fisiologia, morfologia, ecologia vegetal, fitogeografia (a la biblioteca hi ha un nombre important de publicacions sobre flora de diferents zones de la Comunitat Valenciana, de la Península Ibèrica i de regions florístiques d’altres països i continents), etnobotánica, botànica sistemàtica i botànica aplicada: agrícola, forestal, econòmica (plantes comestibles), malalties de les plantes i jardineria. Una altra matèria fonamental en l’especialitat és la conservació de la diversitat vegetal i les plantes amenaçades. Recentment s’ha vist incrementat el fons sobre biologia evolutiva gràcies a la donació, per part del professor de la Universitat Juli Peretó, de més de 800 títols d’aquesta matèria i altres relacionades.

A més, hi ha espai per a llibres sobre art i naturalesa, divulgació científica, geografia, expedicions científiques, guies de naturalesa i excursionisme, biografies o literatura, entre altres temes. La col·lecció de didàctica va nàixer per a donar suport al Gabinet de Didàctica del Jardí i ha anat creixent amb l’adquisició de llibres sobre la matèria, als quals es van sumar en 2020 els fons de l’esmentat gabinet. Al costat d’ella, podem destacar la col·lecció de llibres infantils relacionats amb la naturalesa, tant informatius com de literatura.

En l’arxiu es conserva documentació del Jardí de gran interés històric, com les llibretes de sembra, els catàlegs de plantes i llavors que s’utilitzaven per a intercanvi amb altres jardins, plànols dels edificis i de la restauració, i els arxius personals del botànic José Pardo Sastrón, amb una col·lecció de manuscrits científics sobre botànica i farmàcia, i del catedràtic de Ciències Naturals Ignacio Docavo Alberti, amb documents sobre la seua activitat professional com a Director del Jardí entre 1962 i 1987.

Biblioteca BotànicEl personal de la biblioteca està format per una coordinadora i un auxiliar tècnic de biblioteca. El treball de coordinació de la biblioteca consisteix principalment a gestionar els recursos i serveis de la biblioteca i adequar-los a les necessitats de les persones usuàries i a les funcions pròpies del Jardí Botànic, facilitar l’accés a la col·lecció o a la informació disponible externament, difondre el fons i fomentar el seu ús, dur a terme la gestió de qualitat, així com la representació de la biblioteca en reunions i grups de treball. A més, inclou la realització dels processos tècnics, informació bibliogràfica, suport a la investigació i formació. L’auxiliar tècnic col·labora en la provisió de serveis i suport en els processos tècnics, en l’adquisició i posada a la disposició del document, informació sobre la biblioteca, els fons i els serveis, atenció al públic i control de la col·lecció i inventari.

En aquests moments, a més de seguir amb la funció de suport a la investigació i difusió de la producció científica i les tasques pròpies de la biblioteca, estem treballant a aconseguir una major visibilitat. D’una banda, a través del propi Jardí Botànic, per a donar-nos a conéixer fora de la Universitat i obrir-nos a la societat, participant en les activitats com les jornades de portes obertes i a través dels seus mitjans, revista Espores i xarxes socials. Per un altre, des de la biblioteca, mitjançant una difusió activa de la informació en web i en xarxes socials.

També estem ultimant les noves guies temàtiques de la biblioteca amb recursos d’interés en botànica i unes guies específiques per a donar a conéixer les nostres col·leccions especials, de les quals ja tenim publicades les de Dones i ciència i de Literatura de natura, o nature writing. Amb la mateixa eina donem a conéixer les novetats bibliogràfiques. Una altra tasca que estem portant a terme és la catalogació i posada a la disposició de les persones usuàries de les donacions rebudes l’últim any.

En els nostres projectes no volem oblidar al públic infantil del Jardí així que, juntament amb la Direcció del Jardí i el Gabinet de Cultura i Comunicació, estem dissenyant una xicoteta biblioteca mòbil que tindrà un fons propi de literatura infantil i llibres de naturalesa que podran llegir les xiquetes i els xiquets en les seues visites al Botànic.

 

 

Ana Mira Vidal

Autora: Ana Mira Vidal. Llicenciada en Documentació per la Universitat Oberta de Catalunya, i en Geografia i Història (Història de l’Art) per la Universitat de València. Màster en Educació i TIC per la UOC. La meua trajectòria professional ha estat sempre relacionada amb la documentació i les biblioteques: des de l’empresa privada fins a les biblioteques de la UPV i la UV. Des de l’any 2020 sóc la coordinadora de la Biblioteca del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú