L’arxiu fotogràfic de la família Latorre: un document social, històric i cultural

(2019/09) Símile núm. 43, Símile 2ª època

 

 

Descarrega l’article en versió PDF

El llegat d’Ismael

Ismael Latorre Mendoza, nascut a Alginet el 28 d’agost de 1920, va rebre la seua primera càmera als quinze anys com a regal d’un amic de son pare Justiniano, Joan Oliver. La càmera era una Browny Baby. El jove Ismael admirava el seu pare Justiniano, compositor i virtuós del clarinet oriünd d’Utiel, del Partit d’Unió Republicana Autonomista i una persona implicada al poble on vivia, Alginet.

D’aquesta època, concretament de l’any 1935 és la fotografia Vista del poble des del cementeri vell. L’any següent esclatà la guerra i amb setze anys el jove Ismael va voler anar a lluitar per la II República, però Justiniano no li ho va permetre. El 16 d’octubre de 1937 va obtindre una beca per a estudiar a l’Instituto Obrero de Valencia, però el 27 d’abril de 1938 ja s’incorporà a l’exèrcit republicà. Al Front de Terol no en va poder fer de fotos per la manca de material fotogràfic.

En 1939 va tornar a Alginet i treballà a la sastreria de son pare. A més, s’inicià com a professional de la fotografia amb Josep Trullenque.

Des d’aleshores i fins a 2006, fotografià qualsevol situació de la vida quotidiana i la va convertir, així, en atemporal.

1. Muntó de tomaques a la Cooperativa d'Alginet, 1963.

1. Muntó de tomaques a la Cooperativa d’Alginet, 1963.

A peu o en bicicleta, després amb motocicleta, es desplaçava al camp, els Arenals, la Xivana (Font d’Almaguer), etc., i amb la càmera penjada al muscle fixava en imatge el que veia.

L’obra d’Ismael ens commou: en veure les seues fotografies ─del paisatge històric de la Ribera després de la guerra, del treball tant al camp com en serveis públics, de la figura de la dona…─ entenem la vocació del creador i contemplem la seua obra gegantina, de la qual algunes imatges són d’estètica museística.

Fotos en color, en va fer un fum, però només revelà en blanc i negre, des que va crear el seu primer laboratori l’any 1945, quan sense aigua corrent rentava les fotos al carreró de la Fonteta. Publicà la primera foto l’any 1942 al Levante, periòdic del que va ser corresponsal durant cinquanta anys.

L’Arxiu Ismael Latorre Mendoza (AILM)

L’Arxiu Ismael Latorre Mendoza és un arxiu familiar, de producció pròpia, que es troba a Alginet. Està format pels materials de cinc fotògrafs, que s’allunya en el temps fins a fa huitanta anys.

L’obra d’Ismael està formada per quasi 300.000 negatius, dels quals uns 70.000 tenen un gran valor costumista. A la seua obra hem d’afegir la de Laura Canet Lozano, dona d’Ismael. Laura va fer les primeres fotografies d’estudi els anys 50 i en va fer durant trenta anys: al terrat del carrer Sant Antoni, al pati i a l’estudi del carrer Major ─on s’ubicà la botiga de fotos─, a l’Hort de Bonet i a l’Albufera. Tenia bona fama i acudia al seu estudi gent del Marquesat, de Benifaió, de Carlet i d’altres indrets.

Des de la dècada dels 70, Gerard i Carolina Latorre Canet, els seus fills, es dedicaren també a la fotografia. Gerard, amb la productora 3Video3, portava la botiga i la televisió local.

Carolina, dedicada a la fotografia artística, va rebre el premi a la millor col·lecció en el VI Concurs Nacional de Fotografia Foto Fussion (Puçol, 1992) amb Feines de casa; va ser premiada dues vegades a Quart de Poblet, al Saló Nacional de Fotografia, amb Passadís (1992), i amb una fotografia del barri del Carme (1993); a l’Eliana amb Sense títol (1992) i a Alaquàs, amb Fus en moviment, guanyà el primer premi (1995). A més, l’IVAM conserva Fus, premiada al Concurso Nacional de Fotografía 1991 Hofmann. La fotògrafa ha exposat a Eibar la imatge Carril bici, (1991), a l’IVAM Centre del Carme carrer Alt, a Cullera Alícia, etc.

Als anys 90, va aportar la meitat de les fotografies del projecte col•lectiu sobre la infància Xiquetes i xiquets del Carrer: Xiquets al Carrer (Café Lisboa), Niños y niñas en la calle (Ajuntament d’Alaquàs), ¿Y en la calle qué hacemos? (Mancomunitat Barri del Crist). La Fundació Ferrer i Guàrdia i el Col·lectiu d’Educació de Carrer SOM promogueren aquestes exposicions. Actualment, col·labora amb diferents entitats i ha editat documentals per a l’Association pour la promotion féminine de Gaoua, Burkina Faso i Veus de Guadassuar, creat pels alumnes de l’IES Guadassuar.

El cinquè fotògraf de l’Arxiu és Vicenç Salvador Torres. Gerard i Carolina van proposar a Vicenç, l’arxiver, incloure les seues imatges a l’arxiu. És per això que, des d’abril de 2018, l’arxiu compta amb més de 400.000 imatges de cinc fotògrafs.

Exposicions

La primera exposició d’algun membre de l’Arxiu va ser el 17 d’agost de 1968, amb obra d’Ismael. Des de llavors, n’hi ha hagut moltes d’altres, entre les quals creiem poder destacar La força de la dona.

2. Doing Housework (1993-1997), kitchen. Carolina Latorre Canet. Fotografia de l'exposició La Força de la Dona, 2018.

2. Doing Housework (1993-1997), kitchen.

La temàtica de la dona va ser tractada per primera volta per Carolina quan projectà el 27 de juny de 1989 a Benimaclet les diapositives de Dones i Paisatges (L’Índia). En gener del 95 exposa Cuba, Diari de Viatge a l’Institut Ramon Llull de València. En març del 96 el públic gaudí d’aquesta exposició organitzada pels Serveis Socials de la Pobla de Vallbona, amb moltes fotografies de dones cubanes. El treball de Cuba es va veure després a l’Escuela Española de Terapia Reichiana el mateix any amb El peu de Joana com a foto del cartell; s’arribaria a exposar a l’IES Carles Salvador d’Aldaia, acte organitzat per la Comissió de Solidaritat de l’I.E.S. Amb la mateixa idea que la filla, Ismael exposà a la Casa de la Cultura d’Alginet La dona en el seu treball (1999) i Dones, treball i festa (2000).

El títol La força de la dona va aparèixer per primera vegada el 2005, amb fotos d’Ismael, exposada a la seu del PSPV de València i a la Societat Coral el Micalet, i més tard a la Sénia, Bunyol, Sogorb i Utiel. El 2016 l’exposició es presentà al Teatre Modern d’Alginet i el 2018, a Guadassuar, amb fotos d’Ismael i Carolina, organitzada per l’Associació Guadassuar per la República i la Regidoria de Benestar i Igualtat de l’Ajuntament de Guadassuar.


Autor col·lectiu: Arxiu Ismael Latorre Mendoza

Imatges

  1. Muntó de tomaques a la Cooperativa d’Alginet, 1963. Ismael Latorre Mendoza. Tractament digital: Carolina Latorre Canet. Fotografia de l’exposicióDones, treball i festa, 2000.

Informació sobre la imatge:

És una imatge compartida a Wikimedia Commons. Enllaç:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Munt%C3%B3_de_tomaques_a_la_Cooperativa_d%27Alginet,_Pa%C3%ADs_Valenci%C3%A0,_1963.jpg

 

  1. Doing Housework (1993-1997), kitchen. Carolina Latorre Canet. Fotografia de l’exposició La Força de la Dona, 2018.

Informació sobre la imatge:

És una imatge compartida a Wikimedia Commons. Enllaç:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Doing_Housework_(1993-1997),_kitchen_1.jpg

 

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú