L’Agència de Lectura de Biar: passat, present i futur

(2016/06) Símile núm. 33

Descarrega l’article en format PDF

L’Agència de Biar (Alt Vinalopó, 3657 h.) s’ubica en un edifici històric, el Convent de Caputxins (s. XVIII) ha tingut moltes funcions diferents: quarter de la guàrdia civil, escoles públiques, garatge, cases populars. El 1995 s’inaugura com a casa de la cultura. Es tracta d’un conjunt arquitectònic amb una església –actual auditori-, unit, mitjançant un claustre, a una àrea de dependències, on els frares hi vivien. Les cel·les i cambres han estat aprofitades per a fer aules, sales d’activitats, multiusos i zones de convivència.

Ricardo Martínez GuillénL’encarregat de l’agència, des del començament, va ser Ricardo Martínez Guillén (1962-2015), fins que, per desgràcia va faltar per l’agost de l’any passat. Era llicenciat en Geografia i Història (1986), especialitat contemporània, per la Universitat de València. Abans d’aprovar la plaça de bibliotecari a Biar, va fer pràctiques a les biblioteques de Castalla i de Villena.

Ell la va conceptuar i organitzar els serveis de l’agència, i les va posar en pràctica. Durant anys va anar adquirint experiència, dinamitzant la biblioteca i adquirint una notable col·lecció. La malaltia de Ricardo, va fer que els projectes de renovació que tenia s’hagueren d’ajornar. Així, des del 2014, diverses persones es van ocupar de gestionar l’agència fins hui. En el seu honor, l’Ajuntament ha decidir batejar l’Agència de Lectura de Biar amb el seu nom: Agència de Lectura Ricardo Martínez Guillén. Que es va fer, de forma oficial, el dia 23 d’abril, Dia Internacional del llibre, descobrint una placa on consta el nom de Ricardo, el bibliotecari de tota la vida de Biar.

L’Agència té una superfície de 208 m2 i un total de 270 m (334 m totals, comptant-hi els dels dipòsits). Hi ha duesAtenció al públic sales: una d’estudi i de lectura, i l’altra infantil, situades en els baixos de la zona residencial del Convent de Caputxins (abans hi hagueren les escoles públiques). Compta amb secció de novel·la, de poesia i de teatre, tant en valencià, com en castellà. Secció de llibre i novel·la en angles- adult i infantil-, matèria, consulta, lectura de premsa, còmic, secció d’àudio i de vídeo. A més, conté col·leccions, també en valencià i en castellà, de prelectors, infantil i juvenil. La col·lecció ascendeix a un total de 19413 documents. Els llocs de lectors sumen 93. A banda, hi ha tres ordinadors públics, amb impressora, que són essencials per als treballs de l’alumnat, per a consulta i per a resoldre qüestions burocràtiques i de tota mena, ja que són els únics ordinadors públics de tota la població, la qual cosa li dóna major rellevància a l’agència. També cal assenyalar que el marc arquitectònic on es troba l’agència. El fons local conserva tots els llibres de festes i publicacions de les associacions locals, reculls de premsa que fa referència a Biar, això com una col·lecció de temes locals i, fins i tot, comarcals.

Entre les activitats que s’han mamprès enguany, algunes d’elles previstes per Ricardo, trobem:

Ordinadors AgènciaAutomatització del préstec de la biblioteca. Fins ara s’havia fet d’una manera manual. Permet saber, en línia, quins llibres estan prestats, quants documents ha agafat un soci, l’estat dels diferents documents –si estan al dipòsit o estan en reparació. És una bona forma de tindre un clar control sobre la col·lecció i de oferir un bon servei als usuaris.

Expositors temàtics: per on passen i passaran diferents temes que tenen a veure amb Biar, amb la comarca, amb fites històriques o qüestions universals. L’expositor està obert a qualsevol angle cultural i social. S’intenta que, a més d’explicacions que contextualitzen l’època, el gènere literari, la qüestió proposada l’autor o les obres exposades, que els documents exposats siguen de diferents formats, suports, per a diferents edats i, si és possible, que s’hi adjunte material del fons local. Alguns temes tractats: Nadal, Rei Pàixaro –celebració biaruda-, Carnestoltes, novel·la policíaca, novel·la d’amor, Dia Internacional del Llibre, batalla d’Almansa.

Bloc de l’Agència: encetat el passat 19 de febrer, va ser oficialment inaugurat el dia 16 d’abril. El dia 23, Dia Internacional del Llibre, es va fer pública la placa en honor a Ricardo a la qual ja s’ha al·ludit adés. Segons consta al mateix bloc, aquest pretén: “Oferir informació sobre activitats, novetats i temes interessants que se celebren o tinguen a veure amb l’agència o amb Biar, també de zones pròximes, i de qualsevol qüestió que ens puga enriquir culturalment a tots un poc més”. El bloc, només l’entrada dedicada a Ricardo, va tindre 823 visites en tres dies. Enllaç: http://blocagenciadelecturadebiar.blogspot.com.es/

Activitats: enguany ens han visitat l’agència, de moment, dos rondallistes: Emma, d’Elx, i El Gran Jordiet, d’Albericzona infantil. Durant la Setmana del llibre de Biar, s’ha comptat amb la presència del poeta Rafael Casanova, que va presentar la seua obra Des del sud del silenci, de la visita de l’alumnat de preescolar de la població del duo de rondallista-guitarrista Susana y yo, format per Susana Lagos y Jordi Micó, El Gran Jordiet. Hi ha hagut més activitats: concurs de dibuix per a punt de llibre –primària, concurs de paraules inventades –secundària-, Activitats de foment lector per a alumnat de 12-13 anys. A més, es projecta fer un club de lectura, instal·lar una bústia d’opinions i reactivar el préstec interbibliotecari. Respecte a l’alumnat i als més joves, es pensen fer activitats per a involucrar-los en la vida de l’agència de lectura.

En resum, es pretén que l’Agència Ricardo Martínez Guillén estiga al servei del ciutadà, posar-la a ple rendiment, dinamitzar-la amb tota mena d’activitats que atraguen el jovent, les persones adultes, aconseguir el màxim nombre de socis, i que els que ho són no deixen de visitar-nos. L’agència ha estat i és un referent de Biar, i continuarà sent-ho.

Autor-CarlesPeñarrocha

Autor: Carles Peñarrocha Martínez, Actual responsable de l’Agència de Lectura Ricardo Martínez Guillén de Biar. És llicenciat en Geografia i Història, especialitat d’Història Contemporània, i en Documentació per la Universitat Politècnica de València.


E-mail: bonvent333@yahoo.es

Share Button

Números anteriors

Menú