Els Bibliotecaris tenim la iniciativa…

(2016/03) Símile núm. 32

Descarrega l’article en format PDF

Una característica manifesta de la societat actual és que evoluciona i canvia molt més apressa que el seguiment que nosaltres podem fer de les innovacions constants i les implicacions derivades.

D’altra banda ens veiem constrenyits a no perdre-li el pas a esta nova societat, si no volem quedar-nos a recules i trobar-nos poc menys que abocats a la cuneta, mentre veiem que la societat avança i s’allunya ignorant-nos i deixant-nos fora de joc.

És la gran paradoxa del nostre temps, haver de respondre a tals exigències i, no obstant aixó, trobar la tranquil·litat i l’equilibri als quals tots aspirem legítimament.

A més a més a les nostres biblioteques no tenim prou recursos, sempre anem curts de personal, de pressupostos, d’atenció per part dels polítics, sabem que la cultura és considerada poc menys que un luxe. Clar que ho és si ho comparem amb l’alimentació, l’atenció als majors o la salut. Però açò és una trampa dialèctica impròpia del temps que vivim i de la societat de la qual formem part, no és ésta l’analisi pertinent. Els bibliotecaris sabem que la cultura no és un luxe sinó una inversió de futur, de benestar, d’igualtat d’oportunitats, de qualitat de vida, de progrés social.

Diguem-ho uROLLER-PUNT-TROBADAna vegada més: els bibliotecaris hem demostrat tindre capacitat de reacció i estar a l’alçada de les exigències dels canvis que estan produint-se; amb el nostre dia a dia i el nostre esforç que sembla passar desaperceburt i no importar-li a ningú; capaços de donar el millor de nosaltres i esforçar-nos per seguir prestant uns serveis bibliotecaris dignes per als nostres usuaris. Igual que sabem perfectament que, de vegades, massa a sovint, no cobrim mínims. Quins mínims? Aquells que voldriem per als nostres conciutadans, que no són altres que aquells que tenen els ciutadans a França, Alemanya, Anglaterra, Holanda, Dinamarca, etc.

ELS BIBLIOTECARIS TENIM LA INICIATIVA i ho hem demostrat, INICIATIVA per a què?:

  • Per a fer front a un dia a dia gens fàcil.
  • Per a dignificar amb el nostre esforç una professió amb la qual creiem perquè creiem en la utitlitat que té per a una societat una bona biblioteca.
  • Per a esbandir dificultats amb una il·lusió tan gran que quasi és una fe, i que, per tant, també mou muntanyes.
  • Per analitzar els canvis que estan produint-se, precissament per a no perdre-li el pas a la nova societat que va conformant-se.

En definitiva, per a participar d’eixos canvis reflexionant i debatent conjuntament, tant els propis bibliotecaris entre nosaltres, com també amb altres professionals en reflexions interdisciplinàries. Entre tots hem de construir el FUTUR i els bibliotecaris posem el millor de nosaltres, el nostre gra de sorra.

Sabem que nosaltres a soles no anem a resoldre els problemes culturals i bibliotecaris del país, però haurem contribuït a esbrinar quin futur volem, i, per tant, quines accions devem intentar posar en pràctica, i quines exigències plantejar als poders públics. I, com diu la constitució: remoure els obstacles que ho impedeixquen.

El PUNT DE TROBADA és un exemple, una realitat, del que estem dient, i, no ho oblidem: TOTA PEDRA FA PARET

Com a organitzadora del segon PUNT DE TROBADA posada en marxa pel nostre Col·legi vos dic que no només és qüestió de treball pesat i d’esforç, o de no reconeixements, o d’entrebancs, no. És també gratificant i lúdic, és també una font de satisfaccions, de sentiment de treball en equip profitós. Valiosíssim açò últim.

El propi COBDCV s’ha manifestat com un magnífic recolçament en tots i cadascun dels moments del procés. I els companys han estat una autèntica catapulta que ha centuplicat l’impuls que, d’u a soles, seria insignificant. El company Emili de la Biblioteca de l’Olleria ha sigut un motor animador i un resoledor de dubtes i ajudant en tot tan fantàstic, que et fa creure en el treball en equip, des de la generositat i la il·lusió.

Si ens creiem la biblioteca, si ens creiem la importància de la lectura, la meravellosa experiència de l’aprenentatge, la riquesa de l’acumulació del saber i la importància de la seua transmissió, i si ens sentim partíceps, el nostre esforç cobra vol i recompensa amb escreix.

Vos anime a prendre la INICIATIVA i anar pensant en el tercer PUNT DE TROBADA a les comarques d’Alacant, després una altra vegada a València, una altra a Castelló, i aixina aixina mantindre una reflexió continua i un diàleg de les nostres estimades biblioteques amb la societat que ens envolta, per tal de servir-la i ser-li d’utilitat. Ànim companys!

La Vall d’Uixó, març 2016

Autora: Maria Adelina Navarro Santamaria, Bibliotecària Municipal de la Vall d’Uixó (Plana Baixa)


E-mail: anavarro@lavallduixo.es

Share Button

Números anteriors

Menú