Documentació sonora de Radiotelevisió Valenciana: l’arxiu de Ràdio 9 i À Punt Ràdio

(2022/09) Símile núm. 53, Símile 2ª època

Descarrega l’article en versió PDF

 

Introducció

La Comunitat Valenciana disposa entre altres fons audiovisuals importants, de l’arxiu sonor generat per les emissores de ràdio de l’extinta Radiotelevisió Valenciana (Canal 9 Ràdio, Ràdio 9, Sí Ràdio), així com tots els materials que À Punt Ràdio emiteix des del seus inicis a l’any 2018.

El 29 de novembre de l’any 2013 la Radiotelevisió Valenciana pública es tanca i, arran del desmantellament de la seu de Ràdio 9 a l’abril de 2015, tot el material sonor de l’emissora arriba a Burjassot, junt amb el servidor d’emissió i edició anomenat VIVA, que feia la tasca de plataforma d’emmagatzematge dels arxius sonors temporals de programes i informatius.

La informació de la base de dades de la fonoteca de Ràdio 9 es va migrar al nou sistema documental de gestió de continguts multimèdia adaptant l’estructura i preparant els camps i la metadada.

Tot i haver inventariat els materials musicals, uns cinquanta mil CD, en aquest article no es tractaran. És música lleugera i clàssica, efectes sonors, i actualment s’encarrega la gestora d’ambientació musical d’Apunt de facilitar les músiques.

El personal del centre de Documentació, ubicat a l’edifici del Centre de Producció de Programes d’À Punt Mèdia a Burjassot, preserva i gestiona aquesta documentació sonora. El conveni de col·laboració entre l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) en el àmbit de la difusió i de l’arxiu audiovisual fa possible que el personal de Documentació d’RTVV que pertany a l’IVC, gestione el fons documental d’À Punt Mèdia i aquesta dispose de l’arxiu històric.

Per últim, cada vegada més la Intel•ligència Artificial està incorporada al fluxos de treball del centres de Documentació. A Punt Mèdia disposa d’un sistema de subtitulació propi que permet la transcripció automàtica dels àudios dels programes. Enginyeria i informàtica treballa per a la millora en aquestos processos automàtics, que transformen l’àudio en text, el que obri moltes possibilitats per a la documentació sonora.

Inventari dels materials sonors de Ràdio 9

Totes les teques de Ràdio 9 i els arxius de les diferents delegacions arribaren al centre de documentació, on van ser avaluats i inventariats. En trets generals, va arribar una quantitat ingent de material sonor sense cap suport informatiu i documental.

Diferents suports de l’arxiu sonor de Ràdio 9

Diferents suports de l’arxiu sonor de Ràdio 9

Del material rebut, al voltant del 44% forma part del fons de la fonoteca, mentre que un 56%, aproximadament, correspon a materials de treball utilitzats en la redacció, per al muntatge de butlletins de notícies i programes.

El material es presenta en distints formats físics.

Si bé és cert, que una part important de la informació continguda en d’aquests suports va ser transferida al servidor de l’emissió de Ràdio 9, anomenat VIVA, a principi dels anys 2000.

A hores d’ara, hem acabat la transferència a fitxer digital de les cintes de casset, i treballem amb el projecte de digitalització de les cintes DAT.

Diferents formats d’àudio

1. DAT (DIGITAL AUDIO TAPE): Total 2.395. És el suport majoritari de la fonoteca, en format casset (7X5 cm) amb cinta magnètica i gravació digital.

2. DVD (DIGITAL VERSÁTIL DISC): Total 1.145. Els DVD d’informatius i esports.

3. MD (MINI DISC): Total 311. És disc magneto-òptic de 7X5 cm., emmagatzema fins 80 minuts de so. Utilitzats com a material de treball.

4. MO (MAGNETO ÒPTIC): Total 349. Semblen disquet d’ordinador encara que més gran: 13 cm i amb una capacitat de 2 gigues.

5. CINTES DE CASETTE: Total 384 de les quals un 51% han estat digitalitzades, transferides i integrades al sistema de gestió documental.

6. CARTUTXOS: Total 11. Es tracta d’un format totalment obsolet utilitzat per a jingles i cortinetes. És una gravació sense fi sobre cinta analògica.

7. CD -WORM (COMPACT DISC WRITE ONE READ MANY): Total 13, reproduïbles en l’ordinador.

8. CD-R (COMPACT DISC REWRITEBLE): Total 871. També reproduïble en l’ordinador.

RÀDIO 9

a) Classes

El fons de la ràdio d’RTVV, com hem explicat, està migrat i integrat al sistema documental, dividit en tres classes:

1. BOLSA-RÀDIO-FONOTECA, conté els fitxers d’àudio que estaven emmagatzemats en el servidor VIVA. Majoritàriament són talls de veu (declaracions) de butlletins, diverses edicions d’informatius i programes informatius. Aquestes peces identificades lleugerament pel personal de redacció van ser agrupades temàticament, de manera que un asset bossa conté varis arxius relacionats amb un tema o noticia puntual.

Pantalla d’un asset d’À Punt Ràdio. Sistema de gestió de continguts multimedia

Pantalla d’un asset d’À Punt Ràdio. Sistema de gestió de continguts multimedia

2. RÀDIO-FONOTECA és el compendi dels 24 anys de Ràdio 9. Al sistema de gestió documental hi ha un únic model de dades per a qualsevol document sonor, textual, audiovisual registrat, catalogat o indexat. Aquesta classe aglutina tots els materials sonors radiofònics tant de Ràdio 9, com de À Punt Ràdio. En el model de dades, el camp fons d’origen divideix els fons segons l’empresa que el va produir i emetre. El format tècnic del fitxer és: PCM Stereo at 48Khz 16 bit WAV (Ràdio À Punt) o MPEG2 256 Kbps (Ràdio 9).

3. CÒPIA LEGAL RÀDIO. Aquesta classe replega tot el que s’emet per ràdio. Diàriament s’incorporen 24 assets corresponents a cada hora d’emissió.

b) Continguts

Els arxius sonors conservats són programes informatius, esportius, d’entreteniment, dramatitzacions, retransmissions, promocions, així com, material aliè, com ara, tràilers, judicis, promoció de discos, maquetes, jornades, etc. També es disposa de gravacions amb mostres d’emissió de dies complets de diferents temporades.

El tractament documental de la fonoteca de Ràdio 9 és escàs i obliga a recerques amples. La futura digitalització i recatalogació ajudarà a fer possible les recerques acurades i a visibilitzar aquest fons.

Els documentalistes envien els àudios sol·licitats al sistema de producció i, el personal de redacció, els reutilitza en la producció dels nous productes sonors. La consulta està oberta als usuaris interns, el que permet la descarrega d’allò que necessiten.

À PUNT RÀDIO

Les emissions en proves d’À Punt Ràdio van començar al novembre de 2017 i en aquell moment s’utilitzava un sistema de producció i emissió diferent a l’actual, el que va fer que haguérem de migrar els fitxers sonors, acció que es va fer durant el confinament de la pandèmia pel COVID-19. Paral·lelament, començà el flux d’arxivat diari de programes, informatius, retransmissions, etc. i la còpia legal d’À Punt Ràdio.

Les emissions van començat al 11 de desembre de l’any 2018.

A l’arxiu es conserva tota l’emissió, és a dir, els programes emesos que es coneixen com a material TX, o màster d’emissió, i també els directes que són els paral·lels d’antena i retransmissions. Ara per ara no es conserven els materials de treball, anomenats bruts.

La tipologia de programes és:

RI: informatius, programes esportius, retransmissions, especials

RP: programes en directe (P de paral·lel)

RE: programes gravats (E d’enllaunat)

Alguns exemples són:

RI110620RNT1 : RNT1: Les notícies del migdia del dia 11/06/20

RP080622PFMI : PFMI: Podríem fer-ho millor del dia 11/06/22

RE03ERAL0080 : ERAL: El Rall: capítol 80 de la temporada 3

RE03ELMU0167 : ELMU: El Musiquer: capítol 167 de la temporada 3

Conclusions

  • El fons radiofònic de la RTVV està integrat al sistema de gestió de continguts, juntament amb els materials sonors d’À Punt, que han nascut en format digital.

  • Progressivament anem digitalitzant el fons sonor de Ràdio 9 en funció dels recursos disponibles, la demanda de sol·licitud concretes, i de la rellevància dels materials. Així com, catalogant i classificant aquests materials.

  • Estem treballant amb informàtica i enginyeria per aplicar la conversió d’àudio en text. Aquest projecte suposa uns avantatges tecnològics aplicats a la catalogació i anàlisi dels materials radiofònics.

  • L’objectiu del treball del personal de documentació és facilitar l’ús i explotació dels fons sonors de Ràdio 9 i la seua salvaguarda.

  • Les eines tecnològiques, que sens dubte permetran major qualitat, necessiten documentalistes qui validen i donen valor a la ingent quantitat d’informació que existeix al fons documental sonor de Ràdio 9 i À Punt Ràdio.

Autores:

Cristina García Ramón

Llicenciada en Història Contemporània per la Universitat de València i Llicenciada en Documentació per la Universitat Politècnica de València. Ha desenvolupat la seua activitat laboral com a documentalista en Radiotelevisió Valenciana des de l’any 1989 i actualment en À Punt Media on és encarregada de la Documentació sonora generada per À Punt ràdio, i la digitalització dels àudios de l’arxiu sonor d’RTVV.

 

Lola Alfonso Noguerón

Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de València. Màster en Documentació de la Universitat Complutense de Madrid. Cap de Documentació de la Radiotelevisió Valenciana, personal de Institut Valencià de Cultura i gestió dels fons d’À Punt Mèdia. Membre de la Junta del COBDCV i coordinadora de Simile (2012-2015). Presidenta de Quaderns d’Investigació d’Alaquàs. Premi Bibliotecària de l’Any al 2013 de l’Associació de Bibliotecaris Valencians, que va replegar en nom del personal de Documentació, i Premi Concha Valero l’any 2022, atorgat per l’Institut d’Estudis Comarcals (IDECO).

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú