Conversem amb… Alicia Sellés

(2018/09) Símile núm. 40, Símile 2ª època

”Totes i tots podem aportar coses al COBDCV, animeu-vos!”

Al COBDCV estem de canvis i després de sis anys en els quals Alicia Sellés Carot ha estat al càrrec de la presidència del Col·legi, comencem una nova etapa en la qual demanem tota la participació dels membres col·legiats. Gràcies a la col·laboració desinteressada de tots i totes les persones que han conformat les Juntes de Govern i que, any rere any, han treballat pel Col·legi, ara som més grans i més forts.

Volem saber un poc més de com és el Col·legi per dins i en què consisteix formar part d’una Junta de Govern. També, saber els motius que han mogut a col·laborar a les persones que han passat per les quatre juntes de Govern que el Col·legi ha tingut durant els seus quasi 12 anys de vida.

Pregunta: Alicia, què és per a tu el Col·legi? Vist de prop, és el que tu imaginaves?

RespEntrevista Alicia Sellésosta: El Col·legi per a mi és la institució i l’organisme que representa als professionals de la informació i de la documentació a la Comunitat Valenciana. Per tant, és l’espai i el lloc millor indicat per a treballar per la professió.

Vist de prop és el que jo imaginava? Sí i no. Si és el que jo imaginava perquè la part burocràtica, la part procedimental, és el que arrepleguen els estatuts. Però no és el que jo imaginava perquè l’univers s’ha fet més gran per a mi ara, el Col·legi és un punt de comunicació, de trobada, d’intercanvi amb altres administracions i amb altres col·lectius. Estic molt contenta que siga o que haja pogut ser un nexe de connexió amb altres institucions. A més, el Col·legi és també el pont per a relacionar-nos i per a treballar amb altres professionals d’altres comunitats autònomes i amb altres països d’Europa i també del món.

Són les Associacions o Col·legis Professionals els que ens representen tant en l’àmbit estatal, com europeu, com mundial en les federacions.

P: Per quina raó et vas decidir a formar part de la Junta de governen l’any 2010, agafant el càrrec de la vocalia de formació? I per què has continuat fins a 2018 com a presidenta?

R: La raó per la qual em vaig involucrar en la Junta de Govern que presidia Vicent Giménez Chornet l’any 2010, va ser directament que Vicent em va convéncer. He de ser completament sincera, mai m’ho havia plantejat però bo, vam estar comentant i em va oferir ser la responsable de la vocalia de formació. Com era alguna cosa que em venia bé perquè ja estava relacionada amb aqueixos temes, vaig acceptar i descobrir un món molt més gran què és el que em va portar a continuar com a presidenta.

Una legislatura, o siga, els 3 anys que tenim com a Junta de Govern sembla molt de temps, però a vegades no et dóna per fer totes les coses que havies pensat i, normalment, les coses no van tan ràpides com t’agradaria. Per tant el que m’animà a continuar va ser la tasca que havia començat Vicent i que jo considerava que havia de ser evolucionada, adaptada i millorada. No s’havia pogut concretar en 3 anys, per això vaig pensar que hauria de presentar-me i continuar treballant.

P: Pregunta: Quina és la tasca que fa la Junta del Col·legi, en resum, el seu dia a dia?

La Junta del Col·legi té un dia a dia molt mogut, per a què enganyar-vos?… Jo sempre he dividit el treball d’administració o gestió diària i la part estratègica. Hi ha coses que s’han de fer com són les col·legiacions, la Borsa de Treball, les inscripcions a cursos, l’atenció al col·legiat, tot el que té a veure amb el dia a dia. Per sort, tenim pressupost i capacitat per a tindre dues persones contractades que ens ajuden i que s’encarreguen de totes aquestes qüestions organitzatives.

Després està la part més estratègica que és on la Junta de Govern, lògicament, té molt més paper per establir en quina direcció es vol estar, quina és la programació dels cursos, la definició de les jornades, els Punts de Trobada…. Fixar cap a on volem que vaja el COBDCV cada any. La junta planifica què vol fer al seu mandat, però ha de concretar-lo cada any i contemplar coses que van eixint…

Crec que en les dues juntes que he presidit, el treball ha estat bastant ben repartit i, encara que cada vocal, cada membre de la Junta, ha sigut responsable d’un apartat o d’una qüestió, ha sigut un treball conjunt.
Però insistisc, no us enganyaré….. suposa també molt de treball, molta filosofia, molt de pensament i moltes converses per a concretar i realment aconseguir allò que pensem que és l’ideal per al Col·legi.

Al següent vídeo Alicia contesta a les següents qüestions:

 • Què ha suposat per a tu la presidència del COBDCV, personalment i professionalment?

 • Què consideres què has aportat al Col·legi? I el Col·legi, què t’ha aportat a tu?

 • Què li diries a una persona col·legiada per a animar-la a acostar-se al Col·legi i col·laborar com a part de la junta?

P: El teu balanç ha sigut positiu? Repetiríes l’experiència si pogueres?

R: Bo, ja ho he dit en l’entrevista, ha sigut molt positiu. Ha sigut molt de treball i moltes inquietuds però és veritat que crec que quan mire cap endarrere, veig eixe canvi. El nombre de col·legiats i d d’activitats han augmentat, han hagut moltes reincorporacions al Col·legi… Crec que això demostra, i són raons per les quals puc dir, que el balanç ha sigut molt positiu per al Col·legi.

Personalment també ha sigut positiu per a mi, ja que ara veig professionals compromesos, gent amb ganes de treballar desinteressadament per la professió, companys que de debò creuen en el valor que té la seua professió i tot el que pot aportar a la societat. Això per a mi és una gran satisfacció, repetiria amb els ulls tancats, encara que no ara.

[vc_testimonial author=”Alicia Sellés” company=””] Crec en l’activisme, perquè al final col·laborar amb el Col·legi és una qüestió d’activisme, i de compromís també, per tant crec que no és només una qüestió de personalitat o d’inquietuds, és una qüestió també de compromís i de capacitats, llavors crec que si poguera, tornaria a repetir. [/vc_testimonial]

Per tot això anime a qualsevol dels meus col·legues que ho faça perquè de debò és una visió de la professió  completament diferent a la que tenim individualment o al nostre lloc de treball. 

 

Autora: Mar Buigues. treballe des de 2008 al Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, sóc Diplomada en Biblioteconomia i Documentació i he cursat també el Màster Calsi, especialitzat en e-consulting en la societat de la informació i en serveis i continguts web.


E-mail: administracio@cobdcv.es

 

Share Button

3 comentaris. Leave new

 • […] Entrevista a Alicia Sellés, donde explica su experiencia como Presidenta […]

 • Dora Cristina Godoy López
  27/06/2019 4:10 pm

  Gracias por compartir su experiencia. Es interesante conocer que hay grupos de personas que trabajan por la profesión y que crecen juntas, aportando sus conocimiento y viven en armonía. Eso hace que se crezca cómo persona y profesional y se exploren otras posibilidades que ofrece el ser documentalista. Felicidades

 • Muchas gracias a tí Dora Cristina por comentar.
  Claro que hay gente que trabaja por la profesión de forma desinteresada y una de tantas es Alicia Sellés y todos los miembros de las juntas directivas del COBDCV. Desde aquí muchas gracias a todos ellos…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú