Descarrega l’article en versió PDF
Ara fa tres anys, en el mes de març de 2020, celebràvem la primera viquimarató a la Biblioteca Valenciana i de sobte una setmana després va esclatar una pandèmia mundial. En aquell moment em vaig enfrontar a la incertesa com a presidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) i vos assegure que no li recomane a ningú tindre aquest paper en aquestes circumstàncies, en tot cas fent una ullada enrere no puc estar més orgullosa de la feina que va realitzar tota la Junta de Govern del COBDCV (2019-2021).
Per si de cas encara li quedava a algú cap dubte sobre la necessària existència del COBDCV, durant la pandèmia vam ser plenament conscients de la sort que tenim els professionals de la gestió de la informació valencians de comptar amb un col·legi professional. Potser encara dubteu, així que vos convide a llegir este relat a mode de reflexió d’una expresidenta pandèmica.
Ara fa tres anys, a les preocupacions sobre com ens afectava aquesta pandèmia de manera personal i professional, es va sumar la preocupació global per més de 460 professionals col·legiats -dades d’aquell moment- i per la situació del ja feble Sistema Bibliotecari Valencià. La crisi de la COVID19 va servir per a visibilitzar les nostres vergonyes, totes les nostres debilitats van eixir a la llum. El que abans era el nostre dia a dia, es convertia en una realitat que impedia una bona actuació en un moment d’inflexió. Vam ser conscients de la necessitat de consolidar sistemes forts i capaços que permeten una reacció ferma, ràpida i eficient davant qualsevol situació inesperada, i ausades ma vida que ara fa tres any ho era.
La visibilitat de les debilitats
Vam ser conscients plenament que el nostre sector professional està atomitzat, precaritzat i és depenent de la voluntarietat, que el Sistema Bibliotecari Valencià té mancança de coordinació efectiva, que sense mapa bibliotecari no podem tindre una foto fixa i real d’allò que hi ha i per tant no es poden establir polítiques bibliotecàries efectives, que no podem oferir accés a les col·leccions, a la informació i als serveis sense recursos digitals i que no estem formats per a fer canvis tan abruptes com els d’aquells dies. I per últim i el més greu des del meu parer, la pandèmia va visibilitzar que al País Valencià hi ha ciutadans de primera i de segona pel que fa a l’accés significatiu a la informació, perquè no podem oblidar que els ciutadans que no disposaven de biblioteques i professionals qualificats a les seues poblacions no van poder accedir als recursos que molts centres van desenvolupar en línia per combatre les fake news, ni van disposar d’activitats culturals i per suposat no van accedir al préstec a través de la plataforma e-Biblio.
Per contra, la COVID va demostrar la importància que ha tingut la vocació i el compromís professional del nostre sector, la força de les xarxes de cooperació entre professionals per compartir coneixements, experiències i recursos amb l’objectiu de millorar els serveis a la ciutadania i la sort que tenim en el País Valencià de comptar amb el COBDCV com a nexe. Els professionals no podem caminar sols i la COVID19 no va fer res més que demostrar-ho. Tenim la sort de comptar amb un col·legi professional fort i cohesionat que en aquesta ocasió va saber respondre amb decisió i valentia.
Els esforços d’aquells mesos es van centrar en tres eixos: la reivindicació, la formació i l’acompanyament dels membres col·legiats.
La reivindicació
El 3 d’abril del 2020, davant l’aplicació de l’Estat d’Alarma provocat per la crisi de la COVID-19, el COBDCV va enviar una carta a la Direcció General de Cultura i Patrimoni amb una sèrie de propostes que tenien per objectiu ajudar a enfortir el sistema bibliotecari valencià en aquesta situació i ajudar a mitigar la derrota econòmica a què s’enfrontava el sector comercial del llibre i que podeu llegir al Laboratori de Recursos del COBDCV.
La proposta presentada pel COBDCV es basava en els eixos següents:
-
-
- Suport institucional als professionals bibliotecaris en la necessària visibilització del seu treball i dels serveis oferts a la ciutadania. Es va sol·licitar la creació d’un portal unificat que facilitara l’accés més democràtic de la ciutadania a la informació i als serveis.
- Donar suport i promoure els arxius i biblioteques com a garantia de la conservació de la memòria del confinament i la crisi de la pandemia.
- Fer una aposta forta per accedir a la informació digital: e-Biblio i e-Film. Recordeu que esta reivindicació es va reprendre mesos després amb la proposta de millores d’e-Biblio que vam presentar en març de 2021 davant la Direcció General i recordeu també que més tard vaig entrevistar Carmen Amoraga al respecte. En aquella conversa s’anunciava la implantació d’e-film, la qual cosa com tots i totes sabeu encara no és una realitat.
- Donar suport al sector del llibre amb noves mesures econòmiques que repercuteixen en benefici de la ciutadania mitjançant l’adquisició i millora de les col·leccions bibliogràfiques de les biblioteques públiques.
- Establir un protocol d’actuació per a la reobertura de les biblioteques i els arxius valencians. Quan arribara el moment, havíem d’estar preparats.
-
Formació: les Píndoles Formatives
Quan es va declarar l’Estat d’Alarma amb motiu del coronavirus, la Junta del COBDCV va proposar obrir una finestra d’aprenentatge que fora, per descomptat en línia, de curta durada i que permetera a més de formar-nos sobre temes molt concrets, estar acompanyats i connectats durant el dur període del confinament. El COBDCV estava preparat perquè ja disposava dels recursos tecnològics i així van nàixer les Píndoles Formatives.
Des del 26 de març fins al 28 de maig de 2020 es van organitzar onze píndoles de diferent temàtica relacionades amb el teletreball, les xarxes socials, la gestió documental, les biblioteques i la gestió d’arxius. Totes les píndoles van tindre una acollida molt positiva de participació, superant totes elles les 50 persones participants en directe i sumant entre totes 658 reproduccions. Totes aquestes píndoles estan disponibles a la intranet per als col·legiats i col·legiades, i cinc d’elles també en obert al canal YouTube del COBDCV.
Quatre d’aquestes píndoles van ser impartides per col·legiades del COBDCV que mai havien fet formació per a nosaltres i van ser un primer impuls per a futures formacions realitzades per aquestes professionals.
Les píndoles no només van ser un espai de formació, també es van convertir en un punt de trobada on compartíem com era la nostra situació personal i professional, les nostres preocupacions que principalment se centraven en com anàvem a tornar a obrir els centres davant tanta incertesa i informació contradictòria, en definitiva van ser una finestra per a saber que no estàvem a soles. En entrar a la fase 2 de la desescalada del confinament es va donar per finalitzada aquesta formació.
Acompanyament
Des que va començar l’Estat d’Alarma, el COBDCV va fer un seguiment exhaustiu de la situació dels professionals valencians als seus llocs de treball. El principal interés va ser comprovar com les diferents unitats d’informació valencianes estaven assumint la nova situació i quines mesures prenia cada administració respecte dels seus professionals. La disparitat era clara i al caos inicial va seguir l’heterogeneïtat de circumstàncies i peculiaritats que no va ajudar a homogeneïtzar la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.
M’agradaria destacar d’aquells dies una acció que crec que a tots i a totes ens va emocionar i acomboiar: la celebració del Dia del Llibre amb Carmelina Sánchez-Cutillas. Poder promoure un video conjunt que unira accents de tot el territori, de nord a sud, des dels nostres espais de confinament mentres fèiem un cop de mà a l’escriptora de l’Any 2020 de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va ser inolvidable.
Però la tasca més destacable del COBDCV va ser la feina de la Comissió d’Urgència per a la desescalada de la COVID-19 que va redactar dues propostes de protocols diferenciats per als arxius (30/04/2020) i les biblioteques valencianes (04/05/2020). Aquest treball es va oferir a la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana per a establir els protocols definitius per als sistemes arxivístic i bibliotecari valencians.
Les propostes van ser molt exhaustives i els protocols definitius publicats oficialment per la Generalitat Valenciana van ser una còpia exacta de la proposta inicial del COBDCV, principalment pel que fa al cas de les biblioteques. Els professionals valencians van poder disposar de les pautes dies abans de la publicació oficial i així cada servei d’informació va poder estar preparat anticipadament.
Totes aquestes línies de treball dutes a terme per la Junta de Govern del COBDCV i el seu personal em van fer sentir orgullosa, ja no només com a presidenta, sinó com una membre més del COBDCV. Em va demostrar una vegada més que no podem caminar tot sols i que l’associacionisme és vital per al nostre sector. La pandèmia fins i tot va fer que m’acomiadara com a presidenta a través d’una assemblea general virtual per zoom, a soles sense ningú a qui poder abraçar, la pandèmia em va furtar la proximitat que tant m’haguera agradat tindre amb tots i amb totes vosaltres.
Totes estes reflexions són un resum d’un article més ample que vaig presentar, quan encara era presidenta del COBDCV, a les VI Jornadas de Bibliotecas de Museos BIMUS en novembre de 2021 al Museu Arqueológico Nacional davall el títol: «Supervivencia bibliotecaria a una pandemia. Una doble mirada desde L’ETNO y las bibliotecas valencianas». I que també podeu veure en la presentació gravada:
Autora: Amparo Pons Cortell
És la responsable de la Biblioteca de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, de la Diputació de València. Des d’esta biblioteca especialitzada de museu, coordina la campanya “Espanta la por: per Tots Sants, monstres valencians”, el moviment “BiblioPOP : biblioteques compromeses amb la cultura popular” i el projecte Wikimedia de L’ETNO convençuda de la importància de la cooperació, la connexió imprescindible de biblioteques públiques i biblioteques especialitzades i de l’aposta pel coneixement lliure. És diplomada en Biblioteconomia i Documentació, i llicenciada en Història. Va ser la presidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) des de 2019 fins a gener de 2022.