25 imperdibles: exposició-joc de llibres il·lustrats i àlbums

(2020/03) Símile núm. 44, Símile 2ª època

Descarrega l’article en versió pdf

L’assistència d’una servidora al curs de biblioteques infantils organitzat pel COBDCV amb conveni de la Conselleria de Cultura, a maig de l’any 2018, em va donar la idea de copiar una iniciativa que estaven fent a la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat a Barcelona.

4La iniciativa parteix de la idea d’Emma Bosch i de Encarna Beltran, docents dels graus en Mestre d’Educació Infantil i Mestre d’Educació Primària de la Universitat de Barcelona, amb la participació d’alumnes de l’assignatura “Lectura de la imatge”. L’activitat consisteix en realitzar una exposició-joc de llibres il·lustrats i àlbums per a infants titulada 25 imperdibles.

25 imperdibles: exposició-joc de llibres il·lustrats i àlbums es va exposar per primera vegada a la Biblioteca del Campus de la Universitat de Barcelona (22.11-23.12.2016) i després a la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat (21.04-21.07.2017).

Per poder dur a terme l’activitat necessitem unes prestatgeries o expositors per col·locar els 25 llibres i una vitrina per als pots. Triem 25 àlbums i necessitem 25 pots de cristall. A la vitrina col·loquem els 25 pots i dins de cada pot col·loquem un objecte. Cada OBJECTE del pot col·locat a la vitrina té relació amb un LLIBRE. Els visitants són convidats a intentar emparellar l’objecte amb el llibre.

3Abans de realitzar l’activitat vam contactar amb Emma Bosch i amb la directora de la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat, Maria Josep Fontova Rami, mitjançant correu electrònic, per demanar-los permís per realitzar l’activitat que elles van proposar primer als alumnes de la Universitat i després a la Biblioteca. Després de tenir el vistiplau vaig contactar amb la regidora de Cultura per informar-la de l’activitat i de les despeses que podia ocasionar. La idea era tenir llesta l’activitat abans del 2 d’abril, de manera que coincidint amb el Dia del llibre Infantil s’inaugurarà l’exposició-joc i les activitats al voltant dels àlbums il·lustrats.

L’exposició-joc de llibres il·lustrats i àlbums per a infants es va col·locar al vestíbul de la Biblioteca Pública Municipal l’Espill. La durada de l’exposició va ser quasi d’un mes, tot el mes d’abril.

La finalitat de l’exposició és donar a conéixer 25 narracions il·lustrades i àlbums en què la imatge té una funció rellevant o essencial i que els infants no s’haurien de “perdre” en la seua etapa escolar. La proposta està recomanada per a infants d’Educació Infantil i Primària i a tots aquells interessats en els llibres il·lustrats que els agrade jugar. Els visitants podran jugar individualment o en grup, segons els convinga.

1Per poder jugar cal agafar de l’aparador d’informació de la biblioteca un fullet, que conté les imatges de les portades dels llibres i al costat de cada imatge hi ha un cercle per poder posar-hi un número (el número del pot que cregues que correspon a la imatge), aquest número correspon a l’assignat a cada pot de cristall. Cada pot de cristall conté un objecte que té una relació directa amb un llibre. Hi ha dos possibilitats de joc, d’una banda pots jugar individualment, agafes un fullet i llegeixes els llibres (en vàries sessions, recorda que hi han 25) i després observes la vitrina on estan col·locats els pots, aleshores escrius el número al costat de la imatge de la portada que creus que correspon a l’objecte. D’altra banda podem fer grups d’usuaris i repetir el pas anterior però amb el consens del grup.

2Si es realitza una visita concertada, per a un grup, després de jugar es pot analitzar les respostes i crear un debat.
L’any 2018 vàrem realitzar 2 activitats relacionades, en cada activitat es van contar quatre contes de l’expositor i després es va seleccionar un per fer un taller.

L’any 2019 organitzarem una segona edició de l’exposició-joc 25 imperdibles, amb la mateixa base que l’anterior, però aquesta vegada es va canviar la selecció de llibres, és seleccionaren 25 llibres nous i canviaren els objectes.

 

 

 

 


 

Autora: Úrsula Ferrando Guardiola. 

Diploma en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de València i Llicenciada en Documentació per la Universitat Politècnica de València. He desenvolupat la meua activitat laboral en el món de les biblioteques des de l’any 2003. Sòc Tècnic mitjà de biblioteca i arxiu a l’Ajuntament de Callosa d’en Sàrrià des de l’any 2009.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú