Qué passa als Arxius Municipals d’Oriola?

cartell-quadrat-3aJVBE

Imatges d’abandó i brutícia, caos de caixes i expedients en un ambient insà, és el que ofereix l’arxiu d’Oriola. O, almenys, és el que la regidora delegada de Recursos Humans, Règim Interior i Contractació, Asunción Mayoral, va dir haver-se oposat després de la constitució del nou equip de govern municipal al maig de 2011. La denúncia es va produir el passat 23 de setembre mitjançant un video que pot consultar-se en YouTube i en el qual, al costat de les imatges de la deterioració es denuncien les indignes condicions de treball dels funcionaris que han d’accedir a l’arxiu i el car lloguer que l’Ajuntament ve abonant pels locals en què es situa.

Quan es va conèixer la denúncia, el president del COBDCV es va dirigir per escrit a l’Ajuntament d’Oriola i a la direcció general de Patrimoni de la Generalitat (29 setembre 2011) recaptant informes de l’arxiver/a i de la Comissió de Valoració documental, i reclamant la intervenció de la Inspecció d’Arxius.

Tan sols un mes després de la denúncia pública, el problema ha passat a ser invisible: la resposta d’ambdues administracions òbvia completament qualsevol problema d’abandó o insuficiència de les instal·lacions. En efecte, la certificació de l’Ajuntament, de data 18 d’octubre i amb signatura del Secretari i de l’alcalde, basant-se en informes de l’Arxivera municipal, es limita a recordar el valor dels fons i la seua ubicació, i admet tan sols que per falta d’espai en alguna oficina municipal s’ha portat al Dipòsit alguna documentació recent. Ni es contempla manca alguna ni es fa al·lusió al denunciat per la regidora. La Comissió de Valoració Documental existeix, pel que sembla, des de 2010, però no així el reglament de l’Arxiu. La resposta des de Direcció general del Llibre, Arxius i Biblioteques, per la seua banda, es limita a fer-se ressò d’aquella certificació municipal, sense reconèixer tampoc cap problema.

Si la situació que va motivar la denúncia era falsa o si s’ha resolt amb insòlita celeritat, és cosa que ha de ser aclarida, sota pena de donar ales a la sospita de connivència o ocultació de greus manques en la custòdia de documents al fet que l’Administració està obligada per Llei. Fins i tot si no es tractara més que d’un episodi del debat polític entre l’equip de govern entrant (tripartit que agrupa a Verds, Socialistes i CLR) i l’administració del PP sortint, el COBDCV crida a un exercici de responsabilitat per a no posar en perill el compliment de la legalitat quant a la custòdia i manteniment dels arxius municipals (Llei 3/2005 de 15 de juny) i l’el Procediment Administratiu Comú (Llei 30/1992 de 16 de novembre).

València 14 de Febrer 2012
Junta de Govern del COBDCV

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?