A continuació resumim les propostes que el COBDCV va enviar a la Direcció General de Cultura i Patrimoni amb motiu del COVID-19. Al Laboratori de Recursos del COBDCV podeu llegir el document complet.
El COBDCV davant l’aplicació de l’Estat d’Alarma provocat per la crisi del COVID-19 ha estat fent un seguiment exhaustiu de la situació dels professionals valencians en els seus llocs de treball des del minut zero. El nostre primer interés va estar comprovar com les diferents unitats d’informació valencianes estaven assumint la nova situació i quines mesures prenia cada administració respecte als seus professionals.
Des de l’actitud més proactiva del sector bibliotecari ve el seguit de punts on la Direcció General de Cultura i Patrimoni hauria de col·laborar, ajudar i, en molts punts, liderar com a coordinadora del sistema:
1 – Suport institucional als professionals bibliotecaris en la necessària visibilització del seu treball i els serveis oferts a la ciutadania a través d’un portal unificat d’accés a totes les activitats virtuals i accions programades arreu del territori valencià. Fer marca biblioteca i una marca de xarxa forta i visible és necessària per a donar valor al treball dels professionals i oferir accés a la ciutadania des del confinament.
2 – Donar suport i promoure els arxius i biblioteques com a garantia de la conservació de la memòria del confinament i la crisi del Covid19. El que estem vivint és un fenomen extraordinari que caldrà estudiar quan açò passe i per a la qual cosa cal ser previsors i fer un treball de recopilació i tractament d’informació perquè siga útil als investigadors en el futur.
3 – És el moment de fer una aposta forta per l’accés a la informació digital: E-Biblio i E-Film.
La mesura pressa des de la DG al començament del confinament d’augmentar l’oferta d’E-Biblio i facilitar l’accés a la ciutadania en poder donar altes noves temporals sense carnet ha estat tot un encert i des del COBDCV es felicita la Direcció General. També som de l’opinió que cal reforçar més el servei d’accés a aquests continguts que ha estat comprovat en aquest confinament que és molt valorat i que en conseqüència generarà més usuaris i necessitats.
4 – Suport al sector del llibre amb noves mesures d’adquisicions. La DG hauria de plantejar mesures extraordinàries que haurien d’estar dirigides a reforçar les llibreries locals, flexibilitzar els requisits de les subvencions d’adquisicions i fer una inversió directa per a crear el tan demanat dipòsit central de préstec de lots de llibres per a clubs de lectura.
5- Establir un protocol d’actuació per a la tornada a l’obertura de les biblioteques valencianes.
LA DG hauria de marcar un pla d’actuació a seguir en totes les biblioteques, arxius i centres de documentació i que unifique els criteris de desinfecció, tractament del material de tornada de préstec, l’accés dels usuaris, etc. Cal tindre un protocol creat i amb el suport de les autoritats pertinents per a fer la tornada a la normalitat amb seguretat per a tots els professionals i tota la ciutadania que pot utilitzar els serveis públics.
Des del COBDCV pensem que aquestes propostes es poden convertir en unes mesures molt realistes que la DG podria dur endavant sense perdre més temps. Els professionals valencians necessiten sentir-se sostinguts i coordinats dins d’un vertebrat Sistema Bibliotecari Valencià que a hores d’ara senten buit i desemparat. Si aquesta crisi ens serveix per a alguna cosa, potser és per fer un pas endavant amb fermesa i valentia en aquest sentit i per a fer eixe pas sempre trobareu el suport del COBDCV.