El projecte “Biblioteques Hexagonals” s’ha consolidat com una de les iniciatives més innovadores en l’àmbit bibliotecari, amb el ferm objectiu de proporcionar eines que impulsin la transformació de les biblioteques.
Aquesta iniciativa, que va néixer del treball conjunt del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana i el Govern Obert d’Aragó per a adaptar el model d’Hexàgon d’Innovació Pública (model HIP) al món bibliotecari, ha estat redissenyat per Hexagonal i promogut de la Direcció General del Llibre, del Còmic i de la Lectura a través de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària.
El passat 30 d’octubre, Yolanda Puchades, presidenta del COBDCV, acudia a la presentació del llibre, fruit d’aquest treball, al Cercle de Belles Arts de Madrid al costat d’Alicia Sellés, expresidenta del COBDCV. Ambdues han format part del grup motor d’aquest projecte. En l’acte, presidit pel secretari d’estat de cultura del govern d’Espanya, Jordi Martí Grau, va participar també Laura Guindal, subdirectora general de coordinació bibliotecària i Raúl Oliván, director d’Hexagonal.
¿Què és “Biblioteques Hexagonals”?
El projecte “Biblioteques Hexagonals” és una metodologia que facilita la innovació en biblioteques, la qual ha estat plasmada en una guia que inclou textos de professionals de l’àmbit bibliotecari, accés a 6 vídeos conversatorios entre professionals de les biblioteques amb professionals de la innovació social, els prototips resultat del taller de Laboratoris Bibliotecaris celebrats a Saragossa al maig d’aquest mateix any, i un toolkit (caixa d’eines) amb 18 metodologies pràctiques per a passar a l’acció.
Aquest innovador enfocament s’organitza entorn de sis vectors clau que defineixen com han de ser les biblioteques del futur:
- OPEN/Obertes: Espais que fomenten el diàleg amb el seu entorn i transcendeixen els seus propis murs.
- TRANS/ transversals i crítiques: Biblioteques que promouen el pensament crític, la diversitat i l’aprenentatge interdisciplinari.
- AGIL/ Àgils: Dinàmiques i accessibles, on cada dia succeeixen coses noves que fan la vida més senzilla.
- PROTO/ Experimentals: Laboratoris d’innovació on es proven noves idees i s’aprèn contínuament.
- CO/ Col·laboratives: Centres comunitaris on s’aprèn i es viu en conjunt.
- TEC/ Digitals: Espais que ens preparen per a la societat digital i ens connecten a xarxes globals.
Aquest llibre, que ja està disponible en obert en el nostre apartat de recursos, també permet, des de la web de Laboratoris Bibliotecaris, dues eines de diagnòstic en línia perquè el personal bibliotecari pugui fer una radiografia de l’estat de la seva biblioteca amb consells per a poder avançar en cadascun dels vectors.
Dos anys de treball col·laboratiu
Durant dos anys, hem tingut l’oportunitat de donar a conèixer aquest projecte en diferents fòrums i ja més d’un centenar de bibliotecaris i professionals de l’àmbit de la gestió de la informació i la documentació han treballat intensament en aquest projecte.
Des del COBDCV, volem destacar la participació de Pau Banyó, col·legiat i també membre del grup motor, qui ha contribuït al llibre amb el capítol “Derribando barreras: físicas, mentales y digitales”.
Aquesta iniciativa s’ha consolidat com una de les línies de treball del COBDCV, reafirmant el nostre compromís amb la innovació i la millora dels serveis bibliotecaris. A través de l’exploració de noves estratègies i metodologies, continuem treballant per a enfortir les competències dels nostres professionals.
Si desitges conèixer més sobre “Biblioteques Hexagonals”, et convidem a explorar-ho aquí.