El dia 17 d’octubre de 2013 va tenir lloc en el marc de les 2es Jornades Valencianes de Documentació el seminari «RDA. Nous estàndars de descripció. Introducció i implicacions«, en el qual va participar Pilar Tejero López , cap del servei de catalogació de la Biblioteca Nacional d’Espanya.
Pilar va parlar dels nous estàndards de descripció documental RDA (Resource: Description, Access) i les seues implicacions més importants: els Requeriments Funcionals per a Registres Bibliogràfics (FRBR). Els canvis en les tecnologies i les possibilitats que ofereixen ens forcen a deixar enrere els OPACs i mirar a la següent generació d’accés a les dades. La biblioteca tradicional, d’altra banda, ha de passar a ser una biblioteca accessible internacionalment. Així, RDA esdevé una nova norma, un marc per a la descripció i accés a recursos del món digital; és a dir, descripció i accés a tot tipus de continguts i de mitjans, per tal de què els registres resultants puguen utilitzar-se en un entorn digital.
Els redactors de la norma RDA vigilen que hi haja una continuïtat i uniformitat amb les pautes de la ISBD, per tal de facilitar la transició i no generar traumatismes en els diferents ritmes d’adaptació a estos canvis.
Les RDA es basen en el model Entitat/Relació, i li permeten a l’usuari acomplir les tasques que el model considera bàsiques: trobar, identificar, seleccionar i obtindre la informació desitjada. D’altra banda, el model emfatitza la importància de les relacions bibliogràfiques. És en estes relacions on es produeixen els canvis més importants respecte de les regles anteriors. El nou model permet agrupar totes aquelles entitats que compartisquen algun contingut intel·lectual, és a dir, algun atribut; proporcionant-nos una nova perspectiva des d’on veure el món bibliogràfic, i permetent aprofundir de manera important en la gestió e intercanvi de la informació.
Este nou marc de treball està especialment pensat per a biblioteques; però és perfectament adaptable a comunitats d’informació del tipus que siga, ja que optimitza l’ús dels registres com un producte online.