El dia 17 d’octubre de 2013 va tenir lloc en el marc de les 2es Jornades Valencianes de Documentació el seminari “Creació d’empreses, autònoms, gestió i pla de viabilitat” en el qual va participar Sergio Gutiérrez Nieto, responsable de l’Antena Local de Benicarló de Cambra Castelló i del seu Punt d’Assessorament i Inici de Tramitació (PAIT) per a emprenedors.
Sergio ens va iniciar en els passos necessaris per a iniciar una empresa, parlant-nos de les formes societàries existents, els seus drets i obligacions, etc. Es va centrar únicament en l’aspecte legal de l’empreniment, donada la limitació de temps. Una vegada es té una idea de negoci i es decideix crear una empresa, cal evitar una sèrie d’errors freqüents: no rebre assessorament, no realitzar un pla d’empresa, etc. També va destacar l’error de la dependència de les subvencions: cal triar la forma jurídica de l’empresa que més convinga per les seues característiques, i no per les subvencions que tinga associades. Ens va recordar que les cambres de comerç disposen de punts d’atenció a l’emprenedor, on es pot gestionar quasi tot el procés de constitució d’una empresa.
L’elecció de la forma jurídica depèn del tipus d’activitat que es va a desenvolupar, de la sensació de risc (classe de personalitat jurídica i la seua conseqüent responsabilitat enfront de deutes) i de la seua fiscalitat. Conforme a aquestes claus, ens va parlar de les característiques de quatre formes jurídiques: individual (autònom), comunitat de béns, societat civil i societat limitada.
L’empresari individual ha de fer front als deutes amb tot el seu capital i patrimoni, i la seua fiscalitat es tramita a través de l’IRPF, segons els beneficis totals a final d’any. En la comunitat de béns i en la societat civil, la responsabilitat jurídica es reparteix entre els socis, i la seua fiscalitat també es basa en l’IRPF. En el cas de la societat limitada, la responsabilitat jurídica és de l’empresa, ja que té personalitat jurídica pròpia. Per a açò, ha de realitzar un dipòsit de 3000 € com a garantia. Quant a la seua fiscalitat, es paga un 25% dels beneficis. Sergio ens va aconsellar que, donats els trams d’impostos, és preferible canviar a la forma de societat limitada una vegada que els beneficis superen els 36000 € anuals.
Finalment, ens va parlar d’una altra sèrie de tràmits obligatoris: la declaració censal i la quota de la Seguretat Social en el cas dels autònoms, les diferents llicències municipals segons la classe de negoci (obertura de l’activitat, obres, ambientals), l’alta en l’Impost d’Activitats Econòmiques, etc.