El dia 18 d’octubre de 2013 va tenir lloc en el marc de les 2és Jornades Valencianes de Documentació el seminari “Web mòbil. Desenvolupament de APPs i aplicació en biblioteques”, en el qual va participar David Maniega, Director de tecnologia (CTO) de ICAlia Solutions.
David ens va parlar sobre les característiques de les webs mòbils i les APPs, i sobre els conceptes que s’han de tenir clars per a triar entre una o altra tecnologia. En primer lloc va explicar algunes dades estadístiques, destacant que Espanya és el país europeu amb major nombre d’usuaris de smartphones. Android rep 3’6 vegades més descàrregues que iOS, però les descàrregues de pagament són 50 vegades major en aquest últim. Hi ha un consum molt ràpid de les APPs, per la qual cosa el seu cicle de vida és molt curt.
A continuació va explicar les diferències entre un website per a escriptori, una web optimitzada per a mòbil, una APP i les interseccions entre elles (responsive i web app); concretant els matisos entre el disseny responsive i el adaptative. El procés d’elecció d’una o una altra ha de tenir en compte els avantatges i desavantatges i dependrà de qui vaja a ser l’usuari final. Després d’explicar els passos i regles generals per a crear una APP, es va centrar en el disseny de la interfície i de l’experiència d’usuari (UI/UX), definint les fases principals i aportant consells i exemples d’eines. Una de les claus per al disseny en general és la personalització de l’entorn, p. ex. que un usuari puga eliminar el que no li agrade.
Per a finalitzar, David va parlar sobre l’aplicació de les APPs en la biblioteca, assenyalant que hi ha vida més enllà dels OPACs i que cal cercar la dinamització. Com a exemples va nomenar 3 aplicacions d’institucions diferents: la de la New York Public Library, que posseeix un disseny atractiu, disposa de jocs per a donar a conèixer les seues col·leccions temàtiques i permet personalitzar l’accés (p. ex., solament col·leccions de Ciència-Ficció); la de la Universitat de Salamanca; i la de la Xarxa de Lectura Pública del País Basc, que entrarà en funcionament aquest mes de novembre. Totes elles van més enllà d’emular el OPAC i el que ja està disponible en la Web.