Accessibilitat web: És la capacitat d’accés a la Web i als seus continguts per totes les persones, independentment dels seus coneixements o capacitats personals i de les característiques tècniques de l’equip utilitzat per a accedir a la Web. Per aconseguir esta accessibilitat i que tots els usuaris siguen capaços de percebre correctament tots els continguts publicats en la Web els desenvolupadors d’estes pàgines calen seguir unes pautes. Les pautes més importants són les desenrotllades per W3C i pel Govern dels Estats Units (secció 508).
Accés obert: L’accés obert (open access, OA) és un moviment que fomenta l’accés lliure i gratuït a la literatura científica tractant d’eliminar barreres econòmiques, legals i tecnològiques, amb l’objectiu d’obtindre una ràpida accessibilitat als documents i una major visibilitat per als seus autors.
AI- Intel·ligència Artificial: Camp de la informàtica que emfatitza la creació de màquines intel·ligents que funcionen i reaccionen com els humans. La investigació en IA s’articula amb tasques com a robòtica, sistemes de control, programació, extracció de dades, reconeixement de veu, reconeixement facial i molts altres. És la capacitat de la computadora o del robot controlat per la computadora per a realitzar tasques comunament associades amb sers intel·ligents. Açò inclou processos intel·lectuals com la capacitat de raonar, participar en diàlegs naturals amb persones, descobrir significats, comprendre continguts complexos, generalitzar, aprendre, resoldre problemes, el reconeixement de patrons, l’autoconeixement o la correcció.
Alfabetització Digital: És l’habilitat d’un individu per a realitzar tasques en un ambient digital. Amb “digital” ens referim a la informació representada en forma numèrica i utilitzada per les computadores i “alfabetizació” inclou l’habilitat de llegir i interpretar els textos, sons i imatges (media) , reproduir dades i imatges a través de la manipulació digital a més d’avaluar i aplicar nou coneixement adquirit per les comunitats digitals.
Alfabetització Digital Crítica: Habilitat per a comprendre críticament i àmpliament els mitjans digitals i les seues implicacions socials, econòmiques i polítiques. Transcendix l’ús instrumental i informacional dels dispositius i planteja interrogants sobre el rol i els efectes de la massificació dels dispositius digitals en la societat actual. Conjunt d’habilitats que faculten el qüestionar la suposada neutralitat de les tecnologies, analitza els problemes derivats del protagonisme que han adquirit els mitjans digitals i busca identificar cursos d’acció alternatius. Està associat a un pensament crític que analitza, sintetitza i avalua amb un enfocament rigorós basat en l’evidència de les relacions de poder i control, així com en les noves formes d’inclusió i exclusió que es deriven de l’ús de les tecnologies digitals. Esta habilitat evita la pressa pel juí i reconeix les limitacions de les afirmacions que podem fer.
Alfabetitzacions múltiples: El consell de la Unió Europea definix l’alfabetització múltiple com la comprensió, utilització i avaluació crítica de diferents formes d’informació, inclosos els textos i imatges, escrits, impresos o en versió electrònica. Esta perspectiva integra la lectura i l’escriptura amb les competències digitals i mediàtiques, i subratlla la necessitat que els estudiants tenen de buscar, discriminar críticament i produir informació en els distints formats i suports que hui convergixen.
Algoritme: Seqüència finita d’instruccions per a resoldre un problema o aconseguir algun fi, usualment realitzat a través d’un sistema computacional.
AMI (Alfabetització Mediàtica i Informacional): La UNESCO la definix com la capacitat de «interpretar i realitzar juís com a consumidors d’informació i usuaris de mitjans, així com convertir-se en productors d’informació per dret propi.» Els ciutadans interessats en la informació han de conéixer quines són les funcions dels mitjans en una societat democràtica i familiaritzar-se amb conceptes com a llibertat d’expressió, premsa lliure o dret a la informació.