A causa de la situació sanitària de l’any 2020, el projecte de Gestors d’Informació en Acció no es va poder dur a terme. És per això, que el projecte seleccionat en 2020 es va efectuar en 2022.
Projecte: Xile: biblioteques enxarxades. Argentina: lectura i narració social
Sol·licitant: Emili Juan Soriano, Col·legiat num: 160
El projecte que presentem té una doble vessant on recíprocament es complementen ambdues modalitats. D’una banda, professionalització perquè els sistema bibliotecari xilé té uns elements organitzatius, malgrat no disposar de llei pròpia de biblioteques, que ens han d’ajudar a entendre noves realitats bibliotecàries i a dissenyar i traslladar (perquè no) iniciatives reeixides al nostre àmbit geogràfic. En aquest sentit, els contactes professionals existents, més els que puguen consolidar-se, apuntalaran aquesta voluntat.
D’altra banda, podem parlar específicament de cooperació, en les actuacions que durem a terme a la Biblioteca de Tirúa. Reprenent i reforçant col·laboracions del passat. En aquest cas, es tracta d’aportar també el nostre coneixement i els nostres recursos per a col·laborar activament amb aquesta biblioteca xicoteta.
Meta
Aprofitar la mobilitat internacional com un element clau per al creixement personal a través del viatge, la coneixença i l’enriquiment que proporcionen les relacions personals amb persones d’altres països.
Traure el màxim profit a les oportunitats d’aprenentatge que aquesta experiència pot aportar des del punt de vista professional.
Objectius:
- Establir contactes i teixir noves xarxes i aliances amb professionals de la informació de Xile i Argentina.
- Transferir coneixement bidireccionalment mitjançant el desenvolupament d’accions en els països de destí que milloren les competències, la comunicació i la col·laboració.
- Retornar el coneixement aprés a la comunitat de professionals de la informació valencians.
- Contribuir al desenvolupament de les capacitats de les bibliotecàries i els bibliotecaris dels països de destí i visualitzar els reptes de les biblioteques públiques d’aquesta part d’Amèrica Llatina.
- Reforçar el lligam organitzacional amb la comunitat bibliotecària i amb la institució i la comunitat per a la qual treballem diàriament.
- Aproximar-nos a la realitat de les comunitats indígenes, especialment de les dones, i estudiar els programes específics que hagen dissenyat (o no) les biblioteques públiques
Després de realitzar el projecte GIA, Emili Juan Soriano va escriure dos articles per contar la seua experiència a la Revista SíMILE:
- Gestors d’Informació en Acció Xile: biblioteques imaginades, biblioteques humanes (part 1)
- Gestors d’Informació en Acció Xile: biblioteques imaginades, biblioteques humanes (part 2)