Els arxius de RTVV: un patrimoni històric en perill d’extinció

Foto de la mesa redonda Los archivos de RTVV: un patrimonio histórico en peligro de extinción (29 octubre 2013)

L’arxiu audiovisual de RTVV, que conté 24 anys d’història de la Comunitat Valenciana, corre el risc de perdre’s de forma irrecuperable després del tancament de RTVV, aquesta és la conclusió a la qual s’ha arribat en la taula rodona sobre arxius de televisions públiques organitzada pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) en l’Espai de Creació Contemporània Les Naus de València.

Professionals i responsables dels serveis de documentació de universitats, RTVV i d’altres cadenes de la FORTA han destacat la rellevància com a patrimoni històric dels arxius audiovisuals públics, ja que representen la memòria col·lectiva de la història més recent.

No podem veure com Colón va arribar a Amèrica, però si podem veure què passà al 11M o al 23F gràcies a aquests arxius ” – s’assenyalà en les ponències. “Encara que hi ha documents, com els de la Fabrica de botes Segarra de la Vall d’Uixò, que és possible que es perden per sempre ja que el suport magnètic en el qual està es deteriora molt ràpidament” va destacar Lola Alfonso exresponsable de de Documentació de RTVV.

El COBDCV com a entitat de dret públic de defensa de la professió, i més enllà de tota consideració política, mostrà la seua preocupació i va fer una crida a la Presidència de la Generalitat, a la Direcció General de Cultura i totes les autoritats competents a actuar amb premura i diligència davant una situació de risc creada pel Decret-llei d’extinció i liquidació de la Radiotelevisió Valenciana.

Aquesta preocupació, no solament pels arxius audiovisuals, sinó també pels administratius, es resumeix en tres preguntes de cabdal importància:

  • Com es pensa conservar aquest patrimoni?
  • Què passarà amb els professionals que fins ara complien amb aquesta funció i amb tot el programari i harware sinó es fa un pla de preservació?
  • Com es garantirà en un futur el lliure accés als continguts d’aquest arxiu públic per part de la ciutadania i dels professionals de la informació i la documentació?

Aquesta taula s’emmarca dins de les accions per a demanar la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) com a manera de garantir la conservació dels arxius audiovisuals de RTVV i RTVE-Comunitat Valenciana, i que es van iniciar el passat 29 d’octubre, Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

Más Información:
El patrimoni audiovisual a les televisions públiques

Participants

  • Alicia Sellés, Presidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana.
  • Imma Rull, Responsable de Digitalització i Videoteca. Departament de Documentació Televisió de Catalunya.
  • Paloma Hidalgo, Cap de la Unitat d’Anàlisi Documental PPII TVE, Prof. Associada a la Facultat de CC de la Informació UCM.
  • Mª Angeles Martí, Cap del Departament d’Arxiu, Documentació i Biblioteca de Canal Sur Televisió.
  • Mª Jesús López, Cap de Documentació i Arxiu de la companyia de CRTVG.
  • Jesús Alonso, President de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians (AAV).
  • Lola Alfonso, Tècnica superior i Cap de Documentació RTVV.

Fotos de la taula rodona

[fsg_gallery id=”31″]

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?