- Data: 1, 2, 3 i 4 de març 2016
- Horari: de 15.30 a 20.30 hores
- Lloc: Valéncia
1, 2 i 3 de març: Edifici 1 G – Aula 1.3. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica. Universitat Politècnica València (UPV). Plànol.
4 de març: Aula F03. Facultat de Geografia i Història Universitat de València.
Professor: Javier Trujillo Giménez
Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat Autònoma de Madrid i Master Microsoft en Microinformática. Cursos de postgrau en “Arxius, biblioteques, documentació i museus” pel CEU San Pablo i en “Automatització de Biblioteques” per la Fundación Germán Sánchez Ruipérez. Altres quinze cursos d’especialització en documentació per la SEDIC, AMEB i altres organismes.
Va començar treballant per al Gabinet d’Assessors Documentalistes (GAD) en temes de biblioteques. Ha sigut Responsable de Documentació de INFOLEASING i INFOINVEST, antigues empreses del Grup INI (avui, SEPI). També Analista Documental i especialista en sistemes d’arxiu electrònic en el Centre de Tractament de la Documentació (CTD). Ha estat 7 anys en l’holding d’empreses de tecnologies de la informació INDRA com a Responsable d’Anàlisi i Documentació. D’ací va passar a ONO, empresa de telecomunicacions per cable en la qual va estar 4 anys com a Cap de Documentació i Informació de Mercat. Després ha realitzat diversos treballs com a autònom en temes de documentació, entre ells per a la Societat Espanyola de Documentació i Informació Científica (SEDIC), on va ser Director de Projecte per a la creació d’una plataforma d’e-learning. També ha sigut el Secretari Tècnic de les “9es Jornades Espanyoles de Documentació – FESABID 2005”. Durant any i mig ha treballat com a Director (en funcions) de la Biblioteca i Centre de Documentació de la Comissió Espanyola de Cooperació amb la UNESCO. Fins a setembre de 2009, i durant 6 anys, també ha sigut Professor Associat de la Facultat de Ciències de la Documentació de la Universitat Complutense de Madrid. Ha sigut Administrador i Analista del sistema d’arxiu digital d’expedients de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques durant 6 anys i mig. També consultor durant uns mesos per a l’empresa doc6.
S’ha especialitzat en temes de digitalització de documents, gestió d’imatges digitals, arxiu electrònic i sistemes de gestió electrònica de documents. Com a tutor, ha impartit fins avui més de 155 cursos i seminaris sobre aquests temes.
Públic al que va dirigit
Gestors de la informació, bibliotecaris, mestres i professionals relacionats amb el món de l’educació i la lectura.
Es lliurarà certificat d´assistència de 20 hores.
Presentació
Cada vegada més, la gestió i l’accés a la informació es fa de forma electrònica. La informació digital és enorme, però també existeix en tot tipus d’organitzacions molta documentació en altres formats físics que en moltes ocasions podrien convertir-se a un format digital, afavorint la seua gestió, cerca, accés i recuperació de forma electrònica i la seua difusió a través de xarxes de telecomunicacions com a Internet.
En aquest curs s’analitzen les característiques bàsiques de les imatges digitals, els dispositius de captura o escàners, els formats gràfics més utilitzats i les tècniques i processos més habituals per a la digitalització de documents, principalment impresos, tant amb contingut textual (llibres, revistes, informes, lligalls, cartes, premsa, manuscrits…) com a gràfic (fotografies, dibuixos, gravats…).
Des d’una perspectiva pràctica s’analitzen els conceptes i tecnologies implicades en el procés de digitalització de documents i les eines i tècniques necessàries per a dur-ho a terme.
Objectius
L’objectiu principal d’aquest curs és conèixer els principals passos que han de donar-se per a escometre i dur a terme la digitalització de documents referida a un projecte empresarial o institucional de digitalització de documents, per a açò es pretén que l’alumne conega i entenga:
- què és una imatge digital i què és un document digitalitzat, els seus tipus, característiques i peculiaritats
- quins dispositius s’utilitzen per a digitalitzar diferents tipus de documents i com triar l’adequat en funció de l’aplicació
- quins tipus de formats gràfics existeixen, les seues característiques, avantatges i inconvenients en funció del que es vulga fer
- com determinar la millor manera de digitalitzar documents, tècniques, eines i processos més utilitzats
- quin programari s’usa per al tractament digital d’imatges, així com algunes utilitats per a optimitzar el seu ús en una aplicació
- què és un OCR, com funciona i para què s’utilitza
- com protegir i conservar imatges digitals
Metodologia
El curs té un gran contingut teòric, i de caràcter eminentment tècnic. No obstant açò, també es realitzaran algunes pràctiques i exercicis amb ordinador, fonamentalment d’edició, tractament i gestió d’imatges digitalitzades a través d’exemples reals.
El curs s’estructura en 4 mòduls, a part de la sessió de pràctiques d’unes 3 o 4 hores.
També es plantejaran durant el curs tot un seguit de qüestions de repàs sobre cada mòdul, casos pràctics, casos d’èxit i experiències reals comentades pel professor.
Es pretén també una interacció tutor-alumnes màxima, per la qual cosa s’incentivarà la participació activa dels alumnes en tot moment.
Programa
La imatge digital
- Introducció
- Arxius gràfics i arxius de text
- Tipus i característiques de la imatge digital
- Dispositius d’eixida d’imatges
Dispositius digitals
- Dispositius de captura o digitalitzadors
- Escàners de gamma mitjana i alta
- Càmeres digitals
- Parametrització i control de l’escàner
- Targetes digitalitzadores per escàners plans
- Elecció del tipus d’escàner en funció de l’aplicació
- Tècniques per a l’obtenció d’imatges digitals
Formats i estàndards
- Característiques dels formats gràfics
- Principals formats gràfics
- Etiquetes i metadades
- Formats gràfics: avantatges i limitacions en gestió documental
- Criteris per a l’elecció del tipus de format
Tractament i gestió d’imatges digitals
- Conversions i tractament de la imatge digital
- Miniatures, formats progressius, optimitzadors i altres utilitats
- Particularitats i optimització d’arxius gràfics amb Adobe Acrobat
- Sistemes de OCR: de l’arxiu gràfic a l’arxiu de text
Protecció, preservació i conservació d’imatges digitals
- Protecció i privadesa d’imatges digitals
- Sistemes d’accés i marques d’aigua
- Preservació i conservació d’imatges digitals
Formulari d’inscripció:
No realitzes el pagament, ni envies justificants, fins que el Col·legi et confirme que queden places lliures.
Compte per a fer l’ingrés de la inscripció:
Titular: Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV).
Caixa popular: ES14 3159 0032 9522 0380 0228.
(Pagaments des de fora d’Espanya).
BIC: BCOEESMM159.
Per a qualsevol dubte telefonar al 620707369