Selecció de recursos imprescindibles sobre botànica i medi ambient per a biblioteques (infantil i juvenil)

Hui ens recomana:

La Biblioteca del Jardí Botànic

La Biblioteca del Jardí Botànic és una de les biblioteques temàtiques del Servei de Biblioteques i Documentació (SBD) de la Universitat de València. Situada a l’edifici d’investigació del Jardí Botànic de la Universitat de València, al carrer Quart de València, alberga més de 13.000 volums en paper i 534 títols de revista, principalment de botànica i matèries afins com botànica agrícola, forestal, jardineria i horticultura i conservació. Disposem també de publicacions d’altres matèries relacionades amb la botànica i la natura: art, guies, expedicions científiques, literatura o divulgació científica. Recentment hem rebut una important donació de llibres sobre Evolució (biologia evolutiva).

La col·lecció de didàctica de la natura va néixer per a donar suport al Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic. Al llarg dels anys ha anat creixent amb l’adquisició de llibres sobre la matèria als quals s’han sumat, aquest últim any, els fons del propi Gabinet. Al costat d’ella, la col·lecció de llibre infantil relacionat amb la natura i medi ambient, tant informatius com de literatura.


Què són els recursos de botànica i medi ambient? i per què son necessaris en una biblioteca?

Els recursos de botànica són aquells que fan referència a l’estudi de les plantes des del punt de vista científic (la botànica es la part de la biologia que estudia els organismes vegetals) i que inclou la botànica pura i la botànica econòmica o aplicada, com ara l’horticultura, la jardineria, arboricultura (boscos).

Els recursos sobre medi ambient fan referència al coneixement del nostre entorn, l’efecte de l’activitat humana sobre ell, i la seua conservació.

Els recursos per a públic infantil sobre botànica i medi ambient són necessaris per al coneixement del nostre entorn, dels éssers vius que habitem el planeta i de com les nostres accions tenen un efecte en el món que ens envolta i el seu ecosistema. A través del coneixement arribarem al respecte per la natura i la consciència mediambiental.


Criteris bàsics de selecció. En què ens hem de fixar per a seleccionar?

  • Sobretot, rigor del contingut des del punt de vista científic.
  • Que la natura no siga només un escenari on es desenvolupa la narració. Ha de ser el tema central del llibre.
  • Data de publicació: En el cas de llibres informatius, la data de publicació no seria un filtre excepte en el cas de que estiguen descatalogats o siguen difícils d’aconseguir. En el cas de literatura destinada al públic infantil, llibres dels últims 10 anys, preferiblement des de 2010.
  • Llengua: en valencià o castellà.

Editorials que publiquen

En l’apartat d’editorials que publiquen s’ha de distingir entre aquelles que tenen un enfocament més científic i els que aborden la matèria botànica o de medi ambient des d’un punt de vista divulgatiu.
En el cas de llibres infantils, hi ha poques editorials que publiquen únicament llibres sobre botànica i medi ambient. La major part d’elles, però, tenen alguna col·lecció dedicada a aquesta temàtica o n’han publicat algun títol.

Llibres

Revistes

  • Revista Pantera – Savanna books (a partir de 9 anys). Una revista que cultiva l’amor per la preservació del medi ambient, pensada per als lectors infantils. Conté informació amena i rigorosa i s’edita en castellà i català. Es publica tres vegades a l’any amb números temàtics. Fins ara s’han publicat: boscos, oceans, llocs que habitem i defensa dels animals. 
  • Revista El Tatano (de 4 a 8 anys) i Cavall Fort (a partir de 9 anys), d’Edicions Cavallfort. El Tatano és una revista en català per a xiquetes i xiquets de 4 a 8 anys. Conté una secció de natura on es publica cada mes un reportatge amb informació clara i veraç. El Cavall Fort conté reportatges, còmics, jocs, tallers, entrevistes, concursos… Inclou contingut divulgatiu sobre temes ben diversos, escrits expressament per a despertar la curiositat dels lectors de la seva edat: articles de ciència, literatura, psicologia, història, natura, art…
  • En castellà: Reportero Doc (de 9 a 11 anys), amb continguts sobre ciència, natura, entre altres temes d’interés.

Col·leccions més recomanades


Llibreries

Aquesta és una selecció de algunes llibreries a la ciutat de València i en línia. Qualsevol dels llibres proposats són fàcils d’aconseguir en qualsevol llibreria generalista.


Altres guies d’interés

Red de Centros de Información y Documentación Ambiental RECIDA (2021). Verde que te leo verde: literatura infantil, medio ambiente y ODS. Contes i còmics, no llibres informatius, de 0 a 12 anys, publicats des de 2015 fins a març de 2021, amb indicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a cada referència.