Selecció de recursos imprescindibles sobre alimentació per a biblioteques

Hui ens recomana:

Justícia Alimentària

Justícia Alimentària és una associació amb més de 30 anys de recorregut que promou des de la cooperació, l’educació i la mobilització, un model alimentari saludable, sostenible i just, basat en els principis de la Sobirania Alimentària.

Al voltant de 90.000 persones moren a l’any per malalties cròniques que poden atribuir-se a la alimentació industrial. A més, el sistema alimentari actual té enormes impactes ecològics, el que també acaba afectant el nostre benestar i la nostra salut. Aquests impactes no afecten a tots per igual, sinó que s’acarnissen amb les persones amb menys recursos culturals i econòmics.

Una bona part del nostre treball va dirigit a investigar i a publicar estudis que aprofundeixen i evidencien els mecanismes subjacents al model agroalimentari actual. També treballem amb la comunitat educativa, professorat, alumnat, pares i mares: materials didàctics, horts escolars, cinema, entreteniment són algunes de les eines que fem servir per generar debat i reflexió sobre l’impacte social, ambiental i econòmic que provoca l’actual model de producció, comercialització i el consum d’aliments.

Si vols més informació, contacta amb nosaltres en el següent correu electrònic: valencia@justiciaalimentaria.org.


¿Què són els recursos de Justícia Alimentària? ¿I per què són necessaris en una biblioteca?

És urgent un canvi cap a una bona alimentació per a les persones i per al planeta i les biblioteques poden tindre un important paper en aquesta necessària transició alimentària. L’accessibilitat dels recursos que ofereixen les biblioteques públiques és una oportunitat per arribar als col·lectius més vulnerables.

Biblioteques que Alimenten és un projecte de Justícia Alimentària que té per objectiu que les biblioteques públiques es convertisquen en llocs de producció de coneixement i participació ciutadana al voltant de l’alimentació, convertint-se en actius de salut alimentària.

En el marc del projecte, juntament amb la llibreria La Repartidora, hem elaborat una sèrie de recopilacions bibliogràfiques i recursos educatius específics per a les biblioteques: literatura infantil, narrativa i assajos sobre diferents temàtiques (punxa sobre cadascuna per accedir-hi):


Criteris basics de selecció

La major part dels problemes de salut alimentària estan determinats per desigualtats estructurals i escapen, en general, al control dels individus. Com en altres problemàtiques que afecten la major part de la població, no n’hi ha prou respostes individuals, sinó solucions polítiques basades en el Dret Humà a la salut i a l’alimentació.

Davall aquesta premissa, la idea d’alimentació adequada ha d’incorporar aspectes ecològics, socials, econòmics, culturals i polítics, abastant la totalitat de el sistema alimentari. Per fer front a la malnutrició i la crisi ecosocial, cal canviar radicalment la forma en què produïm, distribuïm i consumim aliments, posant al centre les necessitats alimentàries i desplaçant de la mateixa els interessos econòmics.

Democratitzar l’alimentació adequada requereix transitar a sistemes alimentaris localitzats i diversos, que permeten proporcionar aliments nutritius, però també preservar els ecosistemes naturals i agraris i proporcionar condicions dignes de treball en tota la cadena alimentària.

Aquesta perspectiva implica contemplar de manera crítica el sistema socioeconòmic en el seu conjunt i ens porta a apostar per marcs teòrics com la sobirania alimentària o l’ecofeminisme, que ofereixen punts de partida de narratives disruptives i esperançadores per transitar cap a un sistema alimentari més just, més sostenible i més sa.


Editorials que publiquen


Col·leccions més recomanades

En la majoria de les editorials que hem assenyalat no resulta d’interès la distinció per col·leccions, ja que podem trobar llibres interessants en diferents col·leccions. A més les editorials assenyalades no tenen un catàleg tan ample com per fer una diferenciació per col·leccions.

La col·lecció Perspectives Agroecológicas de l’editorial Icària, difon obres d’agroecologia, tant tècniques com pràctiques, dirigides a tècnics en agricultura ecològica, camperols, funcionaris de l’administració agrària, agents de desenvolupament local, estudiants d’enginyeria tècnica i agronòmica, ciències ambientals, biologia , geografies, edafologia, associats a ONG i a el moviment ecologista, etc.

La col·lecció Antrazyt de l’editorial Icària ofereix reflexions d’anàlisi contemporani al voltant de la pau i els conflictes, l’ecologia, les relacions Nord-Sud, el gènere, la Mediterrània, l’economia, l’art, les humanitats, dirigides a l’àmbit universitari, als gestors polítics i socials i a tots aquells interessats en la temàtica.


On comprar?

Castelló de la Plana

Benicàssim

València i l’Horta

Gandia

Xàtiva

Alacant

Alcoi

Elx