Selecció de recursos imprescindibles sobre còmic per a biblioteques


Hui ens recomana:

Cátedra de Estudios del Cómic-Fundación SM (Universitat de València)

La Cátedra de Estudios del Cómic-Fundación SM (UV) se centra en el desenvolupament del coneixement del còmic des de l’àmbit acadèmic, a través de diferents activitats de difusió, formació i investigació. En aquesta ocasió, la Cátedra de Estudios del Cómic ens ofereix una aproximació al món del còmic des de la selecció de fonts i recursos significatius tant per la seua inclusió a les biblioteques i millora de la seua catalogació, com per al seu aprofitament didàctic.

Aquest treball de selecció ha estat realitzat per dos membres de la Càtedra, el seu director Álvaro Pons i Noelia Ibarra, tots dos professors titulars de la Universitat de València.


Què ens recomanen i per què:

El còmic constitueix una extraordinària oportunitat per al descobriment del plaer lector, així com per al desenvolupament d’hàbits lectors estables i de la necessària competència lectora per enfrontar-se a la construcció autònoma del significat sense perdre de vista la vessant lúdica i estètica que la lectura comporta.

No obstant això, amb freqüència, possibilitats com la narrativa adquireixen tot el protagonisme en biblioteques i recomanacions d’aula en detriment de l’extraordinari potencial del còmic com a vehicle per captar l’interès dels no lectors, però també com a peça clau en un itinerari de lectures que permeta progressivament enfrontar-se a títols de major complexitat.

Així mateix, el còmic suposa una eina educativa de primer ordre, ja que permet l’ensenyament-aprenentatge de continguts de totes les matèries i nivells educatius, tal com les diferents experiències i bones pràctiques al respecte han demostrat.

Donades les seues característiques específiques, permet a més el desenvolupament de l’alfabetització visual a través de la lectura d’imatges i la seua interrelació amb els textos i interpel·la a tota mena de lectors des d’una extensa galeria de temàtiques, personatges, escenaris i títols.

Tot això, sense oblidar que el còmic és protagonista de la cultura i l’art de segle XXI: el còmic s’ha articulat com a eix principal del fenomen transmèdia a través del gènere de superherois i les seues translacions a cinema, videojocs o sèries de televisió, creant fascinants exercicis de narratives creuades que, des de les biblioteques, poden servir de germen d’activitats. Sense oblidar que el còmic està protagonitzant un moment d’ebullició creativa des del fanzine i l’experimentació narrativa.


Per saber més de còmic: una selecció

 • Bordes, E. (2017). Cómic, arquitectura narrativa. Madrid: Cátedra.
 • Bergado, R., Gálvez, P., Guiral, A., Redondo, J. (2016). Cómics: manual de instrucciones. Bilbao: Astiberri.
 • Eisner, W. (1994) El arte secuencial. Barcelona: Norma.
 • García, S. (2010). La novela grafica. Bilbao: Astiberri.
 • Gasca, L., Gubern, R. (2011). El discurso del cómic. Madrid: Cátedra.
 • McCloud, S. (2000). Entender el cómic. Bilbao: Astiberri.
 • Merino, A. (2003). El cómic hispánico. Madrid: Cátedra.
 • Pons, A., Porcel, P., Sorní, V. (1999). Viñetas a la luna de Valencia: la historia del tebeo valenciano. Alicante: Ponent.
 • Porcel, P. (2002). Clásicos en Jauja: la historia del tebeo valenciano. Alicante: Ponent.
 • Trabado, J.M. (2013). La novela gráfica. Poéticas y modelos narrativos. Arco Libros.
 • VVAA (2020). Inventario del tebeo valenciano. Valencia: GVA.

Editorials especialitzades en còmic i manga

Editorials valencianes

Editorials de la resta de l’Estat Espanyol


Altres editorials no especialitzades, però amb catàleg de còmic


Llibreries especialitzades

Castelló de la Plana

València i comarques

Alacant i comarques


Biblioteques especialitzades en còmic


Revistes, webs i blogs especialitzats

Generals impreses

Generals en linea

Manga i anime

Acadèmiques


Recopilatoris de recursos i materials

Entitats centrades en l’estudi, la promoció i la divulgació del còmic 


Títols universitaris de postgrau sobre còmic


La Càtedra d’Estudis del Còmic comença amb aquests recursos imprescindibles sobre còmic un camí de col·laboració amb la Comissió Tècnica de Selecció del COBDCV per desenvolupar guies de selecció temàtiques sobre còmic que a poc a poc s’oferiran a través d’aquesta web.


Leave a Comment