Com una segona casa. Eines per a repensar les sales infantils i per a joves de les biblioteques públiques

Formacio-13

Curs en línia de 20 hores

 • Dates: Del 13 d’octubre al 8 de novembre.
 • Lloc: Aula Virtual COBDCV.
 • 3 sessions en línia: 3 sessions en línia: Es realitzaran tres sessions en línia per Zoom d’1,5 h cadascuna durant el curs:
  • Sessió 1: Dimecres 14 a les 15 hores.
  • Sessió 2: Dilluns 19 d’octubre a les 10:30 hores.
  • Sessió 3:  Dimecres 4 de novembre a les 15 hores.

Aquest curs està organitzat pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana i emmarcat dins de les activitats preparades dins del Conveni signat amb la Generalitat Valenciana.

Professora: Anna Juan Cantavella

Doctora en Antropologia Social i Cultural i Màster en Llibres i literatura infantil.

Docent i investigadora en el camp de la didàctica de la literatura. Actualment dissenya i desenvolupa projectes, tallers i formacions sobre didàctica de la literatura, educació literària, biblioteca escolar i foment a la lectura per diverses escoles, biblioteques i altres institucions. Col·labora amb el ClijCat, amb el grup de recerca GRETEL i amb l’editorial de filosofia visual per a nens Wonder Ponder i és autora del bloc especialitzat en àlbum: http://lacoleccionista-libroalbum.blogspot.com.es/

Presentació

Les sales infantils i juvenils de les biblioteques públiques són un univers amb les seues pròpies formes de funcionament. Els infants i joves tenen unes formes de llegir i de relacionar-se amb les obres una mica diferent de la dels adults. Els infants i els joves necessiten ser pensats com a subjectes de lectura per poder oferir sales que pensen amb ells i facen esdevenir la biblioteca en espai d’acollida i de descobertes múltiples.

En aquest curs reflexionarem sobre la funció de la biblioteca pública i de les sales infantils i de joves. Pensarem en la importància de dissenyar espais pensats a la mida dels seus usuaris i tenint en compte les pràctiques que volem es porten a terme en elles. D’altra banda, ens aturarem a reflexionar en els criteris bàsics per a construir una col·lecció i per oferir-la de manera variada i original als usuaris. Quins criteris a l’hora de triar les obres per la sala infantil?

Objectius

 1. Repensar les sales infantils i per a joves de les biblioteques públiques
 2. Reflexionar sobre l’espai a partir de les pràctiques i creences
 3. Adquirir criteris de tria per a triar les obres i construir a una col·lecció actualitzada, diversa i de qualitat
 4. Adquirir eines per repensar les formes de mediació cultural a la biblioteca pública

Metodologia

Es tracta d’un curs teòric-pràctic que vol portar cap a una reflexió al voltant de les sales infantils i per a joves concretes. I tot i que en moltes biblioteques, l’espai infantil de l’adult apareix indiferenciat, treballarem sobre les pràctiques i les obres que serien interessants que passaren a una biblioteca perquè infants i joves se senten implicats.

Hi haurà temps per a connexions en directe via Zoom, per treballar certs aspectes clau, activitats pensades per a reflexionar sobre els mateixos llocs de treball i tasques dirigides a treballar el concepte de tria i el de mediació cultural.

Programa

 1. La lectura del món, la lectura en el món. Reflexions sobre el concepte de lectura, de lector i de pràctiques lectores. Com llegeixen els infants? Com llegeixen els joves? Sobre concepcions i tòpics a desfer.
 2. La tria com a primera acció de mediació. La importància dels criteris per construir col·leccions amb interés per infants i joves.
 3. De l’espai imaginari a l’espai físic: habitar la sala infantil i juvenil. Reflexions entorn a l’espai, com dissenyar-lo i en base a què pensar-lo.

Formulari d’inscripció.

No realitzes el pagament, ni envies justificants, fins que el Col·legi et confirme que queden places lliures.

Tots els cursos  del COBDCV poden ser bonificats per la Fundació Tripartita (treballadors en actiu en empreses)

Formes de pagament

Realitzar un ingres al compte:

Logo de Caixa Popular

ES14 3159 0032 9522 0380 0228

Titular: Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV)

BIC: BCOEESMM159 (Pagaments des de fora d’Espanya)

o fer un ingres utilitzant     paypal

[+ info paypal.es]

Per a qualsevol dubte telefonar al 620707369 o contactar amb administracio@cobdcv.es

Col·labora:

 

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?