El Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) ha tingut una presència molt rellevant a les Jornades Espanyoles d’Informació i Documentació 2025 (JEID25), celebrades a Vitòria-Gasteiz els dies 5 i 6 de juny sota el lema “Lliures, accessibles, empoderades”. Aquestes jornades, organitzades per FESABID amb el suport d’ALDEE com a comité local, han tornat a demostrar que són la cita de referència del sector, amb una àmplia representació de professionals de biblioteques, arxius, centres de documentació i altres àmbits vinculats amb la gestió de la informació i el coneixement.
El COBDCV ha sigut la segona entitat amb més representació, després del comité local, fet que reforça el compromís de la nostra comunitat professional amb el diàleg i la innovació al sector.
El dia previ a les jornades, el 4 de juny, es va celebrar l’Assemblea General de FESABID, on el Col·legi també estigué representat per la nostra presidenta, Teresa Gomis Baixauli.
Durant les jornades, diverses col·legiades van compartir coneixement i experiències des de perspectives molt diverses:
- Mercedes Rojas Granero, tresorera i vocal de treball del COBDCV, va presentar la comunicació “Crisi i resposta: l’Arxiu Intermedi de la Generalitat i la gran DANA de 2024”, destacant el paper fonamental dels arxius davant situacions d’emergència.
- Alicia Sellés Carot, consultora independent i expresidenta del COBDCV i FESABID, va reflexionar sobre els perfils professionals amb el taller “Competències dels professionals: millor ‘universals i específiques’ que ‘bàsiques i addicionals’?”.
- Dolors López Asensi, de la Xarxa de Biblioteques de Llíria i representant de la Comissió Tècnica “Biblioteca com a agent social”, va participar en la taula “Temps hostils: associacionisme i activisme bibliotecari enfront de la censura en biblioteques”, amb la participació també d’Efraín Foglia, del Medialab de la UOC.
- Adelaida Cabo, vocal d’innovació del COBDCV, va participar activament en la taula redona “Espai Clúster FESABID: 10 anys de relació professional per al sector”, on va aportar la seua visió experta des de DeMarque.
- Llúcia Signes Mata, directora de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Dénia, va formar part del Comité Científic, contribuint a l’articulació del programa de continguts dins de l’eix professional: empoderades.
- Yolanda Puchades Asensi, vocal de comunicació del COBDCV i documentalista a Valencia Innovation Capital, va exercir com a mestra de cerimònies de l’auditori María de Maeztu, compartint escenari amb Pello Leiñena, president d’AEDOM.
Des del COBDCV volem expressar el nostre agraïment a FESABID per l’organització d’unes jornades tan necessàries per al sector, i especialment a ALDEE, entitat amfitriona, per la seua hospitalitat, implicació i capacitat de generar un entorn de treball, aprenentatge i connexió.
Gràcies a totes les col·legiades que heu assistit i participat per donar visibilitat al treball que fem des de la Comunitat Valenciana per enfortir la nostra professió!