El passat 30 de maig de 2025, es va celebrar a la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, al monestir de Sant Miquel dels Reis (València), la II Jornada de Biblioteques Especialitzades, organitzada per la Comissió Tècnica de Cooperació de Biblioteques Especialitzades del Consell de Cooperació Bibliotecària. L’esdeveniment, que va comptar amb suport de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària, la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana i la Biblioteca Valenciana, es va dur a terme en format híbrid, tant presencialment com en línia.
La jornada va oferir un espai de reflexió i debat al voltant dels principals reptes que afronten les biblioteques especialitzades i el seu paper clau en la societat del futur, amb temes com la visibilització dels fons i serveis, la integració en sistemes bibliotecaris generals i els desafiaments que planteja la intel·ligència artificial per al desenvolupament de la professió bibliotecària.
El Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) hi va estar representat per Teresa Gomis, presidenta del Col·legi, qui va intervenir en la taula “En defensa de la professió”, posant en valor el paper dels col·legis professionals com a agents clau en la defensa i projecció de la professió bibliotecària. Juntament amb ella, també va participar Mercedes Rojas, secretària i vocal de Treball del COBDCV, com a tresorera de FESABID, compartint la tasca que desenvolupa l’Observatori de Defensa de la Professió. L’expresidenta del Col·legi, Amparo Pons, responsable de la biblioteca de L’ETNO, va formar part del primer bloc temàtic de la jornada, amb una intervenció centrada en la riquesa de les col·leccions especials i la seua connexió amb les comunitats que les habiten. També va intervindre Rosa Miralles, documentalista del Servei de Transparència de l’Activitat Pública de la Generalitat Valenciana i membre del COBDCV, que va compartir una visió experta sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en el sector de la Documentació i la informació a la ciutadania.
Les sessions vespertines van estar dedicades als desafiaments i oportunitats que obri la intel·ligència artificial, amb ponències destacades a càrrec de representants de ValgrAI, SEDIC, la Biblioteca Nacional d’Espanya i REBIUN.
Des del COBDCV, i en resposta a la petició formulada en l’assemblea de persones col·legiades celebrada el passat mes de febrer, hem posat en marxa un grup de treball de biblioteques especialitzades. Aquest espai pretén generar debat, compartir bones pràctiques i promoure accions que reforcen el reconeixement i la presència d’aquestes biblioteques. Animem a totes les persones col·legiades interessades a sumar-se i formar part activa del grup. Més informació ací.
Des del COBDCV volem agrair a l’organització d’aquesta jornada la invitació a participar i posar en valor la feina que es du a terme des dels col·legis professionals, així com la tasca que desenvolupen els professionals que treballen en biblioteques especialitzades, essencials per al teixit científic, tècnic, artístic i cultural de la nostra societat.
▶️ Pots veure la jornada completa en aquest enllaç:
https://www.youtube.com/watch?v=N_QKqCC7LEs&t=12s