El COBDCV exigeix un pacte pel Sistema Bibliotecari Valencià per a evitar el tancament dels serveis bibliotecaris

WhatsApp Image 2019-06-12 at 13.19.11

A principis del mes de juny, la direcció de la Biblioteca Pública de l’Estat (BPE) de Castelló anunciava a les seues xarxes socials el nou horari d’estiu: del 17 de juny fins al 13 de setembre només obrirà de matí, les vesprades romandrà tancada.

Ahir, 27 de juny, la direcció de la Biblioteca Pública de l’Estat (BPE) a València Pilar Faus va anunciar, a través del mateix mitjà de comunicació, el tancament de la biblioteca totes les vesprades del mes de juliol. En esta ocasió a les xarxes socials s’indicava clarament la raó: per falta de personal.

Segons ha informat la direcció de la Biblioteca Pública de l’Estat de València al Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) el problema ve de lluny, encara que, a partir de juliol, es veurà agreujat fins a haver de prendre la decisió de tancar a les vesprades.

A la relació de llocs de treball de la BPE de València hi ha dues places de tècnic al torn de la vesprada. La primera d’elles està vacant i sense cobrir des de l’any 2016 i la segona està ocupada per una persona que a partir de l’1 de juliol canviarà de lloc de treball perquè n’ha rebut una millor oferta. Segons afirma la direcció, també està vacant la plaça d’administrador i quatre places més adscrites a la vesprada, dos auxiliars i dos ordenances. No obstant això, el tancament en horari de vesprada es produeix per la falta de personal tècnic en eixe torn, sense este tipus de personal especialitzat la biblioteca no pot obrir-se al públic.

Per últim, la direcció de la BPE de València, una biblioteca que rep al dia una mitjana de 2000 persones, afirma que el personal, tant tècnic com administratiu, ha demostrat una fidelitat amb la institució encomiable, perquè han suportat el pes de les vacants amb una dedicació sorprenent.

Les Biblioteques Públiques de l’Estat formen part del Sistema Bibliotecari Valencià segons la Llei 4/2011, de 23 de març, de biblioteques de la Comunitat Valenciana. Són de titularitat estatal però tenen la seua gestió transferida a les autonomies per la qual cosa són responsabilitat de la Generalitat Valenciana.

Sense personal tècnic bibliotecari suficient al capdavant de les Biblioteques Públiques de l’Estat no es pot mantindre la seua activitat i hauran de tancar espais, serveis i fins i tot centres, i sense tècnics a la Subdirecció General del Llibre, Arxiu i Biblioteques de la Generalitat Valenciana no es poden dur endavant les tasques de coordinació i inspecció a la qual esta llei l’obliga i que les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Comunitat Valenciana tant demanen. I és que a la Subdirecció també hi ha vacants per cobrir.

El passat mes d’abril el COBDCV obria una campanya per reivindicar i transformar la imatge de les biblioteques i els professionals bibliotecaris que ha tingut molt de ressò, fins i tot en l’àmbit nacional. Les Biblioteques Inquietes valencianes volen implicació política cap a un dels serveis més democràtics que té l’administració pública, que facilita l’accés igualitari de la ciutadania a la informació. El COBDCV també demana la tan necessària complicitat ciutadana.

El COBDCV vol mostrar tot el seu suport als tècnics de tots els serveis i centres que estan treballant de valent per l’accés a la informació i la cultura. Així mateix, exigeix que el Botànic II també els done suport amb la planificació estratègica, la dotació de personal i de pressupost i el compliment de la llei de biblioteques de la Comunitat Valenciana que milloren unes institucions que, any darrere any, demostren que són una inversió per a tota la societat.

#LesBibliotequesNoEsTanquen

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?