El COBDCV exigeix al Botànic II un pacte pel Sistema Bibliotecari Valencià

WhatsApp Image 2019-06-12 at 13.19.11

El COBDCV demana que a les reunions del pacte estiguen presents les biblioteques valencianes amb l’objectiu de poder treballar cap al compliment definitiu de la llei de biblioteques que facilite un Sistema Bibliotecari Valencià eficient.

El passat mes d’abril el COBDCV obria una campanya per reivindicar i transformar la imatge de les biblioteques i els professionals bibliotecaris que ha tingut molt de ressò fins i tot en l’àmbit nacional. Les Biblioteques Inquietes valencianes volen implicació política cap a un dels serveis més democràtics que té l’administració pública i que facilita l’accés igualitari de la ciutadania a la informació.

La llei 4/2011, de 23 de març, de biblioteques de la Comunitat Valenciana, és com s’indica al manifest de les Biblioteques Inquietes, una llei de mínims que han de complir les biblioteques municipals per a formar part de la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Comunitat Valenciana. Uns mínims segons la població i respecte a les infraestructures, els horaris d’obertura, les col•leccions i la plantilla de personal. Uns nivells que les biblioteques no compleixen en la majoria dels casos, la qual cosa les exclou de formar part d’aquesta Xarxa i, per tant, de rebre ajudes de la Generalitat Valenciana.

També cal apuntar que la mateixa legislació obliga a la Generalitat Valenciana, entre altres funcions, a la coordinació de la Xarxa, l’assessorament tècnic i la inspecció bibliotecària que, al cap i a la fi, hauria de vetllar pel compliment de la llei. La Generalitat Valenciana no pot complir aquestes obligacions a hores d’ara per no disposar de suficient personal tècnic a la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques i no comptar amb la figura d’inspecció, ja que l’any 2018 es va amortitzar eixa plaça que estava sense cobrir des de l’any 2008.

En els darrers dies ha sorgit a la premsa la notícia de què la Biblioteca Pública de l’Estat de Castelló de la Plana tancarà totes les vesprades des del 17 de juny al 13 de setembre. No donarà cap servei ni realitzarà cap activitat al llarg de l’estiu en horari de vesprada, ja que no té personal tècnic suficient per a poder fer-ho.

Les Biblioteques Públiques de l’Estat són de titularitat estatal però de gestió autonòmica, pertanyen al Sistema Espanyol de Biblioteques i alhora també al Sistema Bibliotecari Valencià com apunta la llei 4/2011 a l´única referència que es fa d’elles dins de la llei valenciana.

Sense personal tècnic bibliotecari suficient al capdavant de les Biblioteques Públiques de l’Estat no es pot mantenir la seua activitat i hauran de tancar espais, serveis i fins i tot centres, i sense tècnics a la Subdirecció General del Llibre, Arxiu i Biblioteques de la Generalitat Valenciana no es poden dur endavant les tasques de coordinació i inspecció a la qual aquesta llei l’obliga i que les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Públiques de la CV tant demanen.

El COBDCV vol mostrar tot el seu suport als tècnics de tots els serveis i centres que estan treballant de valent per l’accés a la informació i la cultura. Així mateix, exigeix que el Botànic II també els done suport, amb la planificació estratègica, la dotació de personal i de pressupost i el compliment de la llei de biblioteques de la Comunitat Valenciana, que milloren unes institucions que, any darrere any, demostren que són una inversió per a tota la societat.

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?