- Nom: Avaluació de la investigació universitària des d’una perspectiva bibliotecària: serveis, indicadors, criteris i ferramentes (2ª ed.)
- Data: del 16 de
- Lloc: Aula Virtual COBDCV
Professors:
Daniel Torres-Salinas
CEO de la spin off de la Universitat de Granada EC3 metrics. Doctor en Documentació Científica per la Universitat de Granada; actualment treballa com a tècnic de gestió de la recerca en la Universitat de Navarra. És investigador en l’àmbit de la bibliometria i membre del Grup EC3 (Avaluació de la Ciència i la Comunicació Científica-Universitat de Granada). Les seues línies de recerca es dirigeixen feia l’anàlisi de fonts d’informació científica i ha participat en la creació de diferents eines com CIRC, Rànquings I-UGR, Bipublishers o ugrinvestiga. Habitualment imparteix cursos sobre comunicació científica i nous serveis bibliotecaris.
Co-fundador i responsable de l’àrea de Revistes en la spin off de la Universitat de Granada EC3 metrics. Professor de la Universitat Internacional de la Rioja. Doctor en Ciències Socials i Màster en Informació Científica per la Universitat de Granada. És membre del grup de recerca EC3 de la Universitat de Granada. Editor adjunt de les revistes Comunicar i Icono 14. Les seues línies de recerca giren entorn de l’Avaluació Científica i la Comunicació a través de les tesis com a vehicles de coneixement així com l’ús de metodologies de recerca de documentació aplicades al camp de la Comunicació.
Nicolás Robinson-García
És consultor en la spin off de la Universitat de Granada EC3 metrics. Doctor en Ciències Socials per la Universitat de Granada. És membre del grup EC3 – Avaluació de la Ciència i de la Comunicació Científica. Les seues línies de recerca són l’ús de monografies en l’avaluació de les Ciències Socials i les Humanitats i l’avaluació d’universitats. Entre altres projectes, participa en l’elaboració dels Rànquings I-UGR d’universitats espanyoles i el rànquing d’editorials Bipublishers.
Públic al que va dirigit:
Bibliotecaris, professors i professionals relacionats amb el món de la bibliometria i de l’avaluació de l’activitat científica.
Certificat d’assistència al curs de 20 hores.
Presentació:
En aquest curs es realitza una introducció molt pràctica i amb una orientació professional al món de la bibliometria i de l’avaluació de l’activitat científica. Al llarg del temari s’estudien i assenyalen quins són els indicadors bibliomètrics fonamentals que hem de conèixer; quins són els criteris d’avaluació de les carreres acadèmiques d’investigadors i professors en l’actual sistema universitari i quines són les eines/plataformes/programari bàsic per calcular els indicadors bibliomètrics sense esforç i de manera ràpida. No obstant això, aquest no és un curs de bibliometria a l’ús, al llarg del mateix mai perdem la perspectiva de la biblioteca ja que l’objectiu essencial és aconseguir el know how bàsic sobre bibliometria per poder aplicar-lo a la creació de nous serveis bibliotecaris. Per exemple, serveis d’assessorament per a què els professors puguen superar les convocatòries de CNEAI i ANECA i d’altra banda es plantegen les Unitats de Bibliometria, com un servei integral d’avaluació de la ciència dirigit des de les biblioteques universitàries.
Objectius:
L’objectiu és conèixer els següents aspectes de l’avaluació de la ciència :
0. Serveis. Introduir possibles serveis que podrien implementar les biblioteques universitàries prenent com a base la bibliometria i l’avaluació de la ciència
1. Indicadors: conèixer els principals indicadors bibliomètrics i la seua aplicació tant a l’avaluació d’universitats com d’investigadors .
2. Criteris: una vegada coneguts els indicadors veure com aquests són emprats per les diferents agències d’avaluació de la recerca en les seues normatives i criteris .
3. Eines: familiaritzats amb els criteris introduirem diferents eines com els productes d’avaluació de revistes i els índexs de cites
Metodologia:
- Les sessions virtuals es realitzaran a través de la plataforma Moodle del Col·legi. En la mateixa penjarem totes les presentacions en format pdf corresponents als tres mòduls a impartir.
- El set de presentacions de cadascú dels mòduls es complementa amb una sèrie de lectures obligatòries d’articles i materials que també es penjaran a Moddle; així mateix, es recomanaran altres recursos com tutorials de vídeo.
- Com a eina de comunicació per a dubtes, preguntes o altres qüestions s’activarà un fòrum en Moddle de manera que tots els alumnes tinguen accés al mateix.
- Una vegada acabada la lectura de presentacions i materials, la formació conclou amb la resolució de 2 casos pràctics que seran corregits pels professors.
Programa:
MÒDUL 0. SERVEIS BIBLIOTECARIS BASATS EN L’AVALUACIÓ CIENTÍFICA
TEMA 1. La biblioteca universitària i la prestació de nous serveis.
- Les biblioteques universitàries i investigació.
- Serveis d’assessorament en avaluació de la recerca.
- Les unitats de Bibliometria com a servei bibliotecari: model funcions.
TEMA 2. Els indicadors bibliomètrics i les seues característiques.
- L’avaluació del professorat universitari.
- Introducció als indicadors bibliomètrics.
- Tipus d’indicadors bibliomètrics i característiques.
- Aplicació dels indicadors bibliomètrics.
MÒDUL 1. CRITERIS DE LES AGÈNCIES D’AVALUACIÓ
TEMA 1. Criteris d’avaluació de l’ANECA.
- Descripció general de l’ANECA.
- Filosofia general d’avaluació.
- Criteris específics per área.
TEMA 2. Criteris d’avaluació de la CNEAI.
- Descripció general de la CNEAI.
- Filosofia general de l’avaluació de la CNEAI.
- Criteris específics per área.
MÒDUL 2. EINES D’AVALUACIÓ
TEMA 1. Factors d’impacte i productes d’avaluació de revistes científiques
- ‘Factors d’impacte internacionals’: JCR i SJR
- ‘Factors d’impacte nacionals’: In – RECS , IN – RECJ i IN – RECH
- Altres productes internacionals d’avaluació: ERIH , Latindex
- Altres productes nacionals d’avaluació: Diu , CIRC , Carhus , MIAR
- Directoris: Ulrich’sy Màster List bases de dades
TEMA 2. Índexs de Cites
- Tradicionals: Web of Science i Scopus
- On-line: Google Scholar i Microsoft Academic
TEMA 3. L’avaluació dels llibres científics i acadèmics
- Scholarly Publishers Indicators – SPI
- Book Citation Index – BKCI
TEMA 4. Altres productes d’avaluació
- Programari per a Google Scholar: Publish or Perish de Harzing
- Suites bibliomètriques: incitis de Thomson Reuters
- Eines de Mapping científic: VOSviewer
EPÍLEG: MÒDUL 3. LES NOVES TENDÈNCIES EN AVALUACIÓ CIENTÍFICA
- Els indicadors d’ús (usage bibliomètrics) i la seua aplicació pràctica a la biblioteca.
- Els nous indicadors alternatius (Altmetrics) i les seues eines.
- L’avaluació de les dades de recerca-el Data Citation Index.
Formulari d’inscripció tancat. Curs complet
Compte per a fer l’ingrés de la inscripció:
Titular: Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV)
Caixa popular: ES14 3159 0032 9522 0380 0228
BIC: BCOEESMM159 (Pagaments des de fora d’Espanya)
Per a qualsevol dubte telefonar al 620707369