El Col·legi fa al·legacions a la Llei de Transparència de la Generalitat Valenciana

cartell-quadrat-3aJVBE

La semana pasada el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) va presentar al·legacions a l’‘Avantprojecte de Llei de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana dins del marc obert de consulta pública i en el termini habilitat per al mateix. El COBDCV considera un important avanç el que per fi es plantege l’aprovació d’una llei d’aquest caràcter per equiparar els drets de la ciutadania valenciana amb els la resta dels països avançats que en posseeixen una clara legislació sobre aquest tema.

“ Una ciutadania ben informada i amb lliure accés a la informació i dades públiques és capaç de ser un robust pilar sobre el qual es pot assentar una sòlida democràcia”, recorda la Presidenta del COBDCV, Alicia Sellés, “i que amb els mitjans digitals d’avui dia, a més, es pot garantir un accés senzill, adaptat i barat a tota la ciutadania.”

Aquests principis recollits a la “Declaració de Lyon sobre l’Accés a la Informació i el Desenvolupament” que recentment ha signat el Col·legi, junt a més de 150 associacions i organismes internacionals, i estan en l’esperit de les al·legacions realitzades a aquest avantprojecte. En aquest sentit i amb el propòsit que la llei siga garant d’una major transparència s’ha fet especial incidència en tres aspectes a les seves al·legacions.

El primer és que l’accés a la informació ha de ser el poder accedir a qualsevol tipus de document, sigui aquest en paper o electrònic, per la qual cosa es demana que s’estableixca un procediment pel qual els ciutadans puguen sol·licitar i obtenir de l’administració, via seu electrònica, informació o documents que no estiguen publicats a Internet, i no estiguen subjectes a restriccions d’accés legalment vigents.

El segon aspecte que el COBDCV considera bàsic, per al bon servei i compliment de la llei, és el dotar a l’administració d’uns serveis d’informació i documentació que compten amb professionals qualificats, amb una regulació, procediments i dotació econòmica anual suficient per poder proporcionar l’accés a la informació en les millors condicions.

L’últim aspecte que es considera que la llei hauria de recollir, es refereix al fet que la publicació d’informació i documentació en internet es realitze amb la implementació de sistemes que permetixquen una fàcil recuperació de la informació per part de la ciutadania, és a dir, que permetixquen realitzar una recerca eficient, senzilla i accessible sobre tot el conjunt d’informació disponible.

Perquè aquestes al·legacions siguen recollides en la seva major amplitud, el Col·legi ha iniciat a més, aquest mes d’octubre, una ronda de contactes amb tots els grups polítics de les Corts Valencianes per transmetre’ls la rellevància que aquestes al·legacions poden tenir per al desenvolupament correcte i eficient d’aquesta llei. Propostes que, pel moment, estan tenint una molt bona acollida per tots els grups parlamentaris.

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?