EL VALOR DE LA MEUA BIBLIOTECA: (Retorn de la inversió i com calcular el valor econòmic i social de la biblioteca)

Curs online

Curs online de 20 hores

Llimit de 35 places, que s’atorgaran per rigorós ordre d’inscripció.

Professor: Fernando Ross García

Fernando Ross

Diplomat en Biblioteconomia i Llicenciat en Documentació, ha desenvolupat la seua labor professional en biblioteques universitàries i públiques de La Rioja i Navarra. L’any 2007 es va incorporar al Servei de Biblioteques del Govern de Navarra com a tècnic bibliotecari i, des de l’any 2016 ocupa la Prefectura de Secció de la Xarxa de Biblioteques. Membre del grup de treball que va elaborar l’estudi “El valor de les biblioteques” publicat l’any 2016, va desenvolupar la calculadora que, a partir de la metodologia i dades de l’estudi citat, permet a usuaris i bibliotecaris conèixer el valor econòmic dels serveis que presta la seua biblioteca.

En relació amb els estudis sobre ROI i impacte de les biblioteques, a més de la publicació de l’Estudi corresponent a Navarra ha publicat article en Boletín de la Asociación Andaluza de Bibliotecarios, presentada comunicació en III Jornadas Técnicas de las Bibliotecas de Andalucía. En l’actualitat imparteix cursos de formació sobre aquest tema a l’aula virtual de la plataforma de formació Brainforma , i al campus virtual de la Fundación Germán Sanchez Ruipérez (en preparació). A més forma part del grup de Treball per a la implementació de l’estudi sobre el valor de les biblioteques a les biblioteques públiques de la Ciutat de Medellín (Colòmbia)

Públic al que va dirigit:

Membres COBDCV i tot tipus d’alumnes/as interessats/des.

S’entregarà certificat d’assistència de 20 hores.

Presentació

Es tracta d’un curs sobre ROI i eines per a calcular el valor econòmic i social de la Biblioteca. Durant tres setmanes veurem i aprendrem d’una manera pràctica a valorar els serveis que una biblioteca (la nostra biblioteca, en la qual treballem o en la qual som usuaris) presta, aprendrem a crear i usar eines pràctiques que ens permeten calcular aqueix valor i intentarem donar una sèrie de pautes per a l’elaboració dels nostres propis informes.

Objectius

L’objectiu és que els participants en aquesta formació aprenguen a assignar valor (no solament econòmic, sinó també social) als serveis que presten a la seua biblioteca o centre. Es tracta de poder reafirmar, amb dades, la qual cosa portem repetint sempre, que les biblioteques no són una despesa, són una inversió, i en el moment en el qual vivim de recessió econòmica en el qual es mira, més que mai, la “rendibilitat” dels serveis públics hem de posar en coneixement davant els òrgans amb capacitat de decisió en matèria de pressupostos que les biblioteques són un servei, a més de necessari, rendible a la societat.

Metodologia

Curso de 3 semanas con sesiones virtuales en la plataforma virtual del COBDCV.

Programa

(el programa canviarà, de fet cada mes que passa replantegem continguts, metodologia de treball, etc.) però, hui en dia podria ser el següent:

Duració : 3 setmanes (21 dies)
5 mòduls o parts.

Cadascun dels mòduls o parts comportarà la següent estructura.
• Tema (teoria) – document d’obligada lectura per als alumnes.
• Test de 10 preguntes amb respostes alternatives sobre els continguts del tema
• Documentació complementària: diversos documents perquè l’alumnat aprofundisca sobre el tema.
• Debat: obrim un tema de debat per a cada mòdul a través del fòrum de la plataforma virtual (els debats són una experiència molt enriquidora i de la qual tots aprenem). Exemple: Per al primer mòdul el tema de debat pot ser el següent:

“Els estudis sobre retorn de la inversió plantegen, en termes econòmics la rendibilitat dels serveis que ofereix una biblioteca. D’altra banda no sembla molt adequat plantejar-se les biblioteques en termes de rendibilitat en tractar-se d’institucions que pel seu caràcter de servei públic han de donar-se sí o sí, sense entrar a valorar el seu cost. Obrim el debat: hem de valorar econòmicament una biblioteca si és rendible o no? I llavors: si una biblioteca no és rendible, hauria de tancar-se?

Mòdul 0. – Presentació

Mòdul 1. – El valor de les biblioteques (Dia 1 de curs)

Mòdul 2. – Recopilant dades. El valor de l’estadística (Dia 4 de curs)

Mòdul 3. – Construint indicadors. El valor dels serveis que prestem. Com assignar valor a un préstec, una activitat, l’ús de la biblioteca per a estudiar… (Dia 8 de curs)

Mòdul 4. -El valor social. Com mesurar el valor d’una biblioteca més enllà de les seues xifres. La importància i el valor que les biblioteques tenen per a la ciutadania. (Dia 12 de curs)

Mòdul 5. L’informe de resultats. Com redactar amb impacte un informe sobre l’impacte de la nostra biblioteca. La calculadora i altres eines per a mesurar i difondre el valor. (Dia 16 de curs)

 

Pica ací i emplena el formulari d’Inscripció

 

No realitzes el pagament, ni envies justificants, fins que el Col·legi et confirme que queden places lliures.

Tots els cursos  del COBDCV poden ser bonificats per la Fundació Tripartita (empleats en actiu en empreses)

Formes de pagament

Realitzar un ingrés al compte:

Logo de Caixa Popular

ES14 3159 0032 9522 0380 0228

Titular: Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV)

BIC: BCOEESMM159 (Pagaments des de fora d’Espanya)

o realitzar un ingrés utilitzant     paypal

[+ info paypal.es]

Per a qualsevol dubte telefonar al 620707369 o contactar amb administracio@cobdcv.es

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?