Trobades d’Escoles en Valencià a Mutxamel

Foto Foto del puesto del COBDCV en Trobades d'Escoles en Valencià (Mutxamel, 2010)

Crònica per Daniel Alberola Carratalà.

La biblioteca Municipal del Campello ha participat en nom del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), amb el propòsit de donar a conèixer la tasca que ve realitzant el nostre Col·legi en la seva curta però intensa trajectòria.

Bé el que hem fet, ha estat repartir una sèrie de material que el propi Col·legi ens havia proporcionat, llapiseres, globus, marcapàgines principalment, llibretes, amb el logo del Col·legi. A més, hem repartit uns programes de mà a aquell nucli de persones que hem considerat que podien estar conscienciades de la importància d’un Col·legi o que podien fer difusió a amics o coneguts de l’existència del Col·legi.

Bàsicament el que hem fet ha estat una funció doble, per un lloc realitzar una llavor lúdica amb la població adolescent dels IES de la nostra comarca i per un altre donar una informació relativa al Col·legi als professors i cos docent.

Hem de dir que la resposta ha estat molt positiva, hem tingut bastant gent que s’ha acostat i ha mostrat interès en saber informació dels professionals de les biblioteques , arxivers i centres de documentació.

En un altre ordre, hem posat en pràctica una xicoteta experiència, hem repartit gratuïtament llibres en valencià. Aquestos llibres són donacions no vàlides per a la Biblioteca del Campello, llibres que ja estan al fons de la biblioteca, llibres que estan d’alguna manera deteriorats, però que son servibles per a una persona que té un interès a la seva lectura. Estos llibres estàven a un extrem de la taula, baix el nom de “llibres viatgers”. Quan un grup d’alumnes s’acostava a la nostra taula, els explicàvem que podien endur-se un llibre per grup i fer un ús comú del mateix, és a dir, que podien intercarviar-lo i compartir l’experiència, comentar-lo amb posterioritat. El missatge que volíem fer entendre era que el llibre en qüestió fos un nexe d’unió entre persones, i que dintre de les possibilitats el llibre no fos mai de ningú, que anarà passant d’una persona a altre. Amb l’iniciativa el que volíem era motivar als xavals en la lectura compartida i posterior anàlisi d’un obra, crear un vincle educatiu i cultural entre persones.

L’experiència del llibre viatger ha estat molt enriquidora, els xavals els agradava la proposta, han mostrat interès amb l’iniciativa. S’ha de dir, que els llibres eren títols d’anys passats, però que molts són lectures obligatòries o recomanades als IES. Amb la posada en pràctica d’aquesta inicitiva hem seguit la línia que solem utilitzar els professionals de la documentació en tramar estratègies per dinamitzar el món lector, per donar vida als llibres, per intentar que aquestos passen a ser un eix en la vida de les persones, i per intentar que els usuaris siguen fidels lectors de les nostres sales. Tot el que es pretén com sempre es fidelitzar lectors i fer-los participe de la màgica tasca que envolta a un llibre.

Als professors i docents sempre els plantejàvem la pregunta si tenien algú amic/ga que treballara al món de les biblioteques, i per a sorpresa nostra més del 90% contestàven afirmativament, i això ens valia per fer-los còmplices d’informar als seus coneguts de l’existència del Col·legi. Ha estat com un joc de compromisos acceptats per les dues parts, és clar, que es tracta d’un compromís verbal, però si que val com a forma de donar-nos a conèixer. Hem de comentar també aquí que alguns han preguntat per la planificació de cursos de formació, i per la necessitat cada vegada major de abastir d’eines de dinamització lectora en població adolescent als IES. Creiem que aquest tema no deuríem d’oblidar-lo, i tenir molt en compte que el Col·legi mitjançant la pràctica dilatada dels anys de treball dels seus professionals pot proporcionar informació i formació d’experiències i dinàmiques per dinamitzar els llibres a escoles i instituts.

Per tot el que hem dit l’experiència ha estat molt agradable i pensem que hem fet una difusió del nostre Col·legi a la comarca de l’Alcantí, on és molt necessari realitzar campanyes d’informació de les finalitats i objectius de l’òrgan que hem consensuat a tots els professional de la informació i que vindrà a dignificar la nostra professió.

Fotos Trobades 2010

[fsg_gallery id=”23″]

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?