VII Punt de Trobada a Godelleta

(2019/03) Símile núm. 41, Símile 2ª època

VII PUNT DE TROBADA – BIBLIOTEQUES EN L’ÀMBIT RURAL: resum de la jornada

Descarrega l’article en versió pdf

El VII Punt de Trobada Bibliotecària es va realitzar en Godelleta el passat mes de novembre.

La intenció d’aquestes trobades és la de poder compartir experiències bibliotecàries intercomarcals, i conèixer de més a prop biblioteques d’altres comarques en tot el territori de la Comunitat Valenciana.

«Al participar en estes trobades, pots assabentar-te de característiques d’altres poblacions, a més de les problemàtiques a les que s’enfronten, però també apendre com solucionen els seus obstacles, enriquir-nos de la seua experiència, i de segur que sempre ens trobarem amb algun ponent que ens sorprendrà.»

La comarca de la Foia de Bunyol és una comarca al interior de la província de València i la componen els termes de dotze municipis. La majoria són poblacions menudes, llevat de Bunyol, Xiva i Xest, i en tots els pobles parlen castellà.

Es va considerar important fer un punt de trobada en Godelleta per a donar a conèixer una biblioteca d’una població menuda. I la proposta va tindre molt bona acollida per part del COBDCV, ajudant molt en l’organització, o millor dit, encarregant-se de quasi tot.

«El punt de trobada es va anomenar “Biblioteques en l’àmbit rural: present i futur”, i totes les persones que participaren van fer unes intervencions molt interessants.»

Cal destacar l’assistència de polítics i representants d’institucions perquè va estar molt complida: Vicente Moreno Montañés, subdirector del Llibre, Arxius i Biblioteca GVA; Xavier Rius, diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València; Pablo Rodríguez, batle de Godelleta; José Morell, batle de Xest i president de la Mancomunitat La Hoya de Buñol, i Alicía Sellés, presidenta, en aquell moment, del COBDCV, i actual presidenta de FESABID.

Tots ells es van declarar sabedors de la importància que tenen les biblioteques, de tota la feina que tenim els professionals per davant, però també dels escassos recursos que disposa l’administració. Xavier Rius va assenyalar que li agradaba el “Pla Comarcal de Foment de la Lectura de la Foia de Bunyol”, ja que ja el coneixia per una reunió que van tenir prèviament entre la Diputació i la Mancomunitat, on es va presentar el Pla, animant-nos a demanar suport econòmic en les pròximes ajudes per a cultura. A més, el president de la Mancomunitat també està molt compromés amb el projecte, ajudant molt a les biblioteques.

«Com tots sabem, els polítics fan la seua intervenció i marxen, ja que tenen molts compromisos. Però Vicente Moreno, el subdirector del Llibre, es va quedar i va escoltar tot el que dèiem els/les bibliotecaris/es.»

També va participar en les preguntes i, a més, va donar la seua opinió, on es va ressaltar el problema que tenim amb les biblioteques escolars.

Vam comptar amb la presència d’Inês Vila, que ens va parlar de la Biblioteca de Ílhavo en Portugal, i de com la seua biblioteca és un espai de coneixement, creació i plaer. Ílhavo és una població molt gran on centren les seues activitats en els usuaris, un lloc d’oci on inclús ofereixen serveis i activitats durant el cap de setmana. També porten endavant un makerspace, bebeteca, teatre de titelles o el taller “Saber amb sabor”. Podeu veure tot el que porten en marxa a la seua web. Vos sorprendrà i motivarà.

Néstor Mir, que treballa a la Biblioteca Pública de València, ens va parlar de la seua experiència al Quebec, amb Gestors d’Informació en Acció. Concretament, el que va fer, amb molt d’ingeni per cert, fou utilitzar el que va conèixer allà, per obrir-nos els ulls ací, i guiar-nos cap a les biblioteques del segle XXI.

«Els avenços en altres països no ens han d’enfonsar, just al contrari, ens han de motivar per a poder aconseguir-ho.»

Està clar que l’interès polític és molt important perquè sense recursos és difícil portar quelcom endavant, però el primer pas és el canvi de perspectiva dels professionals bibliotecaris, i això ja ho estem aconseguint. Néstor ens va motivar molt a eixir de les nostres biblioteques, a aventurar-nos a altres països, i descobrir noves formes de portar a terme la nostra tasca.

Per finalitzar, Ana Perelló, de la Biblioteca de Bunyol, i jo mateixa, vam contar el “Projecte Comarcal de Foment de la Lectura” que intentem portar endavant. Dic intentem, perquè sense professionals, i més encara, sense biblioteques, com és el cas de moltes poblacions de la comarca, és prou complicat. Però com la tenacitat i voluntarietat pot ser siga el que més caracteritza la nostra professió, continuarem endavant. No cap en este article contar el projecte, però més endavant vos informarem de la idea general d’aquest i de les accions realitzades . Però bàsicament són accions que si una biblioteca sense recursos econòmics pot dur endavant, la resta també. I tal vegada vos done idees per a les vostres…

Però no, ací no va acabar el matí, perquè per a sorpresa de tots, dos de les assistents ens van regalar una interpretació cantada que ens va sorprendre primer, i emocionar després.

I amb la satisfacció del treball fet, reconegut a més per l’interès de la institució que es va quedar per escoltar-nos, i amb una botelleta de Mistela de Godelleta baix el braç, vam anar a Xiva a rematar el VII Punt de Trobada amb uns bons arrossos a llenya de l’Arrocería Las Bairetas.

 

Autora: Maite Picó Diana. 

Diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de València. La seua trajectòria professional va començar a la Biblioteca Especialitzada de Joventut del IVAJ, continuant la seua experiència en diferents arxius municipals i empreses privades. Des del 2007, és responsable del servei de Biblioteca Municipal de Godelleta com a tècnic auxiliar.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú