Qui és Estellés?

(2024/02) Símile núm. 56, Símile 2ª època

Descarrega l’artícle en versió PDF

 

Quan preguntem a qualsevol alumne que acaba la secundària segurament ens podrà dir el mateix; Vicent Andrés Estellés va ser un poeta i periodista valencià del segle XX influenciat per la seua joventut viscuda durant la Guerra Civil. On els seus temes més recurrents són la mort, l’amor, l’erotisme, la fam i l’opressió política.

És considerat un revolucionari en la poesia contemporània en valencià i en 1971 publica dues de les seues obres més importants o conegudes: “La clau que obri tots els panys, i el “Llibre de les meravelles.

Podem repetir de memòria aquestes dades per a l’examen de l’institut sense saber ben bé qui ha suposat la figura d’Estellés. Així, doncs, molts dels autors que estudiem; a la majoria d’adults, cauen en l’oblit o tenim una vaga idea que es dedicava.

Per aquest motiu un dels objectius dels bibliotecaris és el de donar a conéixer aquests autors i autores tan importants, tant per la seua obra literària com per la influència social. Algunes vegades es tria a un autor o autora de l’any, d’altres, com aquest cas, fem coincidir el centenari del seu naixement per recordar com d’actualitat estan els autors que estudiem als instituts.

No és una tasca gens fàcil la de dur a terme activitats i que resulten atractives per a un públic que busca dinamisme i actualitat. Parlar de poetes (i en valencià) tira enrere moltes vegades fins als mateixos bibliotecaris.

Per aquesta raó, els professionals de la informació hem de fer un pas més enllà del que ja sap la majoria de gent i trobar punts en comú entre autor i públic.

Consultar amb especialistes en la matèria, a altres companys més experimentats i escoltar les seues recomanacions fan que a poc a poc es creen unes jornades pensades tant per a professionals com per a públic en general. A més, es crea un vincle entre distints gremis on es pot treballar i aprendre sobre punts de vista que podem desconéixer i obrir un bon ventall de contactes i futurs projectes.

Per això, amb la col·laboració del Ministeri de Cultura, l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, el Col·legi de bibliotecaris de la C. Valenciana i CEFIRE es va dissenyar un programa per recordar i aprendre més sobre qui és Vicent Andrés Estellés i com d’actualitat pot arribar a ser.

 

Un escàndol de sonets i roses

Aquest va ser el lema elegit per a aquestes jornades; unes jornades pensades per a un públic on abraçara totes les edats i també per a professionals per poder donar continuïtat al projecte i, quin millor escenari que a la biblioteca de l’Alfàs del Pi, on porta el nom de Vicent Andrés Estellés.

Així doncs, encara que la programació indicava que els dies de les jornades eren el 27 i 28 de juny, es va col·locar una exposició a la Casa de la Cultura per picar un poc la curiositat dels visitants una setmana abans. Es tractaven d’uns rollups amb fotografies i fragments de la seua vida on va aconseguir que la figura del poeta fos més propera i familiar i començar a impregnar l’edifici a què estava per arribar.

D’aquesta manera, el dijous 27 de juny vam encetar oficialment els tallers a l’Alfàs del Pi i per la porta gran amb Helga Pérez i Olga Gargalló amb els tallers “un diàleg de versos i art”, “la clau que obri totes les portes” i taller “creem poesia amb Estellés”.

El divendres 28 de juny va ser el dia més intens, amb Jordi Oviedo i el seu taller d’elaboració de rutes literàries “els espais de Vicent Andrés Estellés”. Paral·lelament per als menuts (i no tan menuts) es va fer el taller “Creem poesia amb Estellés”, on els assistents podien acabar els versos del poeta canviant els finals tant en paraules com en dibuixos i després va estar exposat als corredors de la biblioteca per poder veure les distintes interpretacions.

A la vesprada una taula redona un amb cartell de luxe, amb María José Gálvez Salvador, Carmina Andrés Lorente i Jaume Pérez Montaner i per finalitzar la gravació d’un pòdcast de “Las Reinonas“, on van parlar des d’una altra perspectiva la influència que ha tingut l’obra d’Estellés com la literatura valenciana a les nostres vides.

Què hem aprés?

Vicent Andrés Estellés ha sigut i continua sent font d’inspiració tant per a gent quotidiana com per a artistes, ha influenciat cançons, contes, estil d’escriptura i un amor per la nostra llengua que encara perdura i ara és el nostre deure de continuar utilitzant-la. A més, hem aprés que lluny del personatge públic va ser una persona propera i disposada sempre a ajudar i participar en els distints esdeveniments culturals. Tal vegada, això ha fet que la seua forma d’expressar-se ha sigut tan pròxima als lectors valencians.

 

Bibliografia

ACADEMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA, . 2022, Vicent Andrés Estellés,

cronista de records i d’esperances. València.

 https://www.avl.gva.es/escriptors-de-lany/vicent-andres-estelles/

 

 

Autor: Juan Orozco Mulet, diplomat en biblioteconomia i documentació a la UV, Màster en Gestió Cultural a la UOC i Diploma en Cultura, Lectura i Literatura per a infants i joves per l’Adeit a la UV. Ha passat per distintes biblioteques com Benidorm, Altea i Beniarbeig fins a arribar com a director a la biblioteca municipal Vicent Andrés Estellés de l’Alfàs del Pi.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú