L’Espai Joan Fuster a Sueca

(2019/09) Símile núm. 43, Símile 2ª època

 

 

Descarrega l’article en versió pdf

L’Espai Joan Fuster està dedicat a la conservació i difusió de l’obra de l’escriptor suecà. S’anomena així perquè va més enllà del que tradicionalment es coneix com a la casa-museu d’un escriptor, ja que és la unió del Museu, el Centre de Documentació i l’Aula Didàctica de Cultura Contemporània. Està situat als números 8 i 10 del carrer de Sant Josep de Sueca; el número 10 és on Fuster va residir de manera habitual, mentre que al número 8 s’hi troba la coneguda com a Casa Pasqual Fos, un dels domicilis particulars modernistes més importants de la localitat, en l’actualitat de propietat municipal, ambdós estan intercomunicats en diversos punts, però sobretot pels patis interiors que es varen unir formant un gran claustre cobert on se celebren les activitats culturals.

El museu, ubicat en la planta baixa del número 10, es va inaugurar el 25 de gener de 2017. Mostra una selecció de fotografies, llibres i documents on es veu l’evolució personal i professional de l’escriptor, així com part de les obres de la seua col·lecció d’art, quasi totes regals d’amics artistes, perquè ell no era col·leccionista. Moltes de les visites que rep són les dels escolars que van a fer algun dels sis tallers didàctics que s’ofereixen: “Abans que el sol no creme”, “Joan Fuster i les màquines d’escriure”, “Imatges i pensaments de Joan Fuster”, “Bestiari fusterià”, “L’evolució de les formes de comunicació: de la carta al WhatsApp” i “El Segle d’Or Valencià vist per Joan Fuster”. Alguns d’ells orientats a alumnes de primària i altres per a ESO o batxillerat. Alumnes Biblioteca Joan FusterDurant el curs escolar 2018-2019 va rebre la visita de 2.278 alumnes procedents de 39 centres valencians. Per al 2019-2020 hi ha reserves confirmades per a 3.180 alumnes amb només unes poques dates lliures per a l’últim trimestre (dada de 22 de novembre de 2019). A l’Aula Didàctica, a més d’aquests tallers per a escolars, també es fan cursos per a professors a través del CEFIRE, en el 2018-2019 va ser el “Curs de literatura universal: dels textos antics a l’assaig fusterià” i en el 2019-2020 “Aproximació a l’obra de Joan Fuster”.

Finalment, el tercer eix que conforma l’Espai Joan Fuster, i que explicaré una mica més, és el Centre de Documentació. Situat en la primera planta, és on es conserva la biblioteca, l’hemeroteca i l’arxiu de l’escriptor, així com la resta d’obres d’art que per motius d’espai no s’han pogut exposar al museu. Tot seguit us faré un breu recorregut per les principals tasques que en l’actualitat estan portant-se a terme.

La biblioteca està formada per uns 21.000 volums, dels quals hi ha catalogats més de Compacte Arxiu12.000, mentre que a l’hemeroteca hi trobem 12.000 unitats de les quals s’han catalogat, de moment, 600 capçaleres que corresponen a més de 7.500 números.

A l’hora de catalogar s’utilitza el programa Absys 7.5 i, tant en la biblioteca com en l’hemeroteca, el camp de notes és importantíssim. S’ha posat especial cura en deixar constància de si els exemplars estan subratllats, anotats, si tenen algun paper o senyal a l’interior, etc., és a dir, quin ús va fer Fuster de l’exemplar en qüestió. De moment aquest catàleg no es pot consultar en línia, però s’està estudiant la possibilitat de poder fer-ho en un futur.

Pel que respecta a l’arxiu, la primera sèrie que va acabar de classificar-se i ordenar-se és la de la correspondència, formada per més de 21.000 cartes, telegrames i postals. Aquestes les va llegar Fuster en el seu testament a la Biblioteca de Catalunya, però la signatura d’un conveni entre aquesta institució i l’Ajuntament de Sueca ha permés que la correspondència en paper es quedara a l’Espai Joan Fuster. A canvi, l’ajuntament va assumir els costos de tota la digitalització i la catalogació enviant una còpia a la Biblioteca de Catalunya. No obstant això, aquesta, continua sent la propietària dels drets i és qui atorga els permisos de consulta, tant si es fa a la mateixa biblioteca com a l’Espai Joan Fuster.

Fa uns mesos va finalitzar la redacció del catàleg fotogràfic, amb més de 2.000 imatges reunides per l’escriptor —tant familiars i privades com en actes públics— i que serà publicat els pròxims mesos per la Institució Alfons el Magnànim.

També estan molt avançades les tasques de classificació i ordenació de les fitxes de Fitxes de treballtreball. Aquesta sèrie, formada per més de 18.000 unitats, comprén els esquemes, idees i notes de Fuster per a articles i altres treballs. La gran majoria, més de 13.000, són referències bibliogràfiques i en podem trobar tant per alfabètic d’autor com ordenades cronològicament al voltant d’un tema.

Pel que respecta als articles que Fuster va publicar en diverses capçaleres al llarg de la seua extensa carrera, i que són una part importantíssima de la seua producció, amb l’ajuda del personal proporcionat per la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València se n’han digitalitzat més de 2.000 que podeu trobar disponibles a text complet en la nostra pàgina web. La Càtedra Joan Fuster, a més, organitza biennalment la Jornada Joan Fuster, el 13 de novembre de 2018 va ser la XII.

Per no estendrem massa, voldria acabar aquest breu recorregut per l’Espai Joan Fuster parlant de les feines de difusió i les activitats culturals. Des del Centre de Documentació tots els mesos s’elabora un Document del Mes, es tria un article, document, fotografia, objecte personal, etc. per tal de fer una xicoteta explicació que done a conéixer millor la vida i l’obra de Fuster. Aquest Document del Mes es penja a la pàgina web i es difon per les xarxes socials, a més, molts mesos comptem amb la col·laboració de Sueca TV que fa un reportatge que després també pugem a la pàgina web.

Una de les activitats culturals al claustre

Però, sobretot, l’Espai Joan Fuster acull presentacions de llibres, taules redones, conferències, exposicions temporals, etc.

Prioritàriament són al voltant de Fuster i la seua obra, però també se’n fan d’altres autors i temes culturals. En 2017 hi hagué 11 actes, en 2018 en foren 16 i en 2019 han augmentat fins als 19. Tenint en compte que en agost l’Espai tanca, i en juliol no es fan activitats culturals, la mitjana és de 2 a 3 actes al mes. Sempre gratuïts i oberts al públic i als quals esteu tots convidats.

 

 

Enric Alforja

Autor: Enric Alforja Carbonell

Va començar com a bibliotecari a la Universitat Politècnica de València, posteriorment ocupà el lloc de tècnic auxiliar d’arxiu a l’arxiu municipal de Sueca. Des de fa dos anys és el tècnic documental de l’Espai Joan Fuster de Sueca.

E-mail: documentacio@espaijoanfuster.org

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú