Els Mems en temps del Coronavirus

(2020/09) Símile núm. 46, Símile 2ª època

Descarrega l’article en versió pdf

 

 

El mem: un element informatiu i cultural

Som conscients que la tecnologia ha canviat la manera de comunicar-nos, no sols tenim nous vehicles de transmissió sinó que hem desenvolupat nous elements informatius. Els mems en són una bona mostra.

Tots rebem mems a través de xarxes socials, però sobretot al nostre WhatsApp fins a acabar-ne farts. Alguns els esborrem de seguida, però uns altres ens fan riure per les butxaques en sentir-nos identificats i ens motiven a continuar la cadena de transmissió fins que es fan pràcticament virals. Però, realment, hem reflexionat sobre què és un mem?

Els mems

El mem és un element informatiu, format per una imatge, una frase o un vídeo de to humorístic, anònim i generat en internet o en altres mitjans audiovisuals, que s’escampa per les xarxes socials i és imitat, compartit o utilitzat per un gran nombre de persones[1]. Però no hem d’oblidar que com Francesc d’Assís Sañé[2] apunta també és un element cultural pel que fa a la seua transmissió.

Jaume Guiscafrè[3], professor titular del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, apunta que els mems són elements de l’etnopoètica, elements de comunicació folklòrica amb una configuració artística que compleix la funció poètica del llenguatge. Es transmeten entre grups de persones amb uns elements mínims de cohesió i que formen una comunitat reduïda en contacte telemàtic. En el cas dels mems, eixa comunitat reduïda de transmissió inicial es fa ràpidament enorme en fer-se virals. En tot cas, els fem servir per a encarar una situació delicada i, fins i tot, conflictiva, com la que hem viscuda i estem vivint amb l’amenaça de la Covid-19.

 

L’inici de la recopilació

En la Biblioteca de l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, vam ser conscients de la importància que anaven a tindre els mems el dia 10 de març de 2020, el dia que el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va anunciar l’ajornament de les festes de les Falles i la Magdalena. Eixe dia, els nostres dispositius i els de tots els valencians i valencianes començaren a omplir-se de mems relacionats amb esta decisió. En eixe moment, encara no ens podíem imaginar com serien els mesos següents i tot els mems que que es crearien i es compartirien.

romeria de les canyes

A partir d’ací tot es va accelerar i els temes se succeïren els primers dies del confinament amb les compres i amb l’alta demanda de paper higiènic. Amb els mems podem fer la cronologia del confinament, del desconfinament i de la nova normalitat que ens envolta.

L’objectiu ha estat recopilar i classificar els mems per poder oferir-los organitzats a:

  • La ciutadania com a mostra del que estem vivint.
  • Els investigadors que analitzen socialment la pandèmia. Els mems poder ser útils per a l’Antropologia, la Sociologia, la Filologia o les Ciències de la Comunicació.
  • Els conservadors i conservadores de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, per a documentar futures exposicions sobre l’impacte de la Covid-19 a la societat valenciana.

 

Metodologia

La recopilació dels mems l’hem realitzat a través de diverses vies: en primer lloc, els mems que hem rebut als nostres mòbils amb ajuda de familiars i amics que sabien del nostre interés, en segon lloc, la convocatòria de petició des de les xarxes del museu i, en tercer lloc, la recerca en webs i xarxes socials amb contingut específic de mems valencians i en valencià, com van ser els casos de Mems en valencià, Memeralicantinos o El tio Visantico.

Tots els mems han estat classificats i arxivats per a la seua conservació, alhora que els hem compartit a través del compte Pinterest de la Biblioteca que permet difondre i organitzar imatges. Creàrem el tauler Els valencians i el coronavirus: mems, i dins una sèrie de subtaulers que ens ha permès la classificació temàtica.

En l’actualitat tenim 20 subtaulers amb els quals podem seguir la cronologia de la COVID-19.

El dia 10 de març van ser tres les primeres subcarpetes creades: “Falles i coronavirus, “La Magdalena i el coronavirus” i “Identitat valenciana”, una de les més importants per a nosaltres, ja que agrupa aquells mems que són més propis i identitaris, molts d’ells en valencià, i que en cap cas es pot dubtar que els seus autors són valencians.

Mem Botifarra

Els primers dies de confinament obrírem les subcarpetes: “Compres”, “Paper higiènic”. “Passejar el gos”  i “Queda’t a casa i mesures higièniques”, i molt ràpidament també “Madrilenys a terres valencianes”, recordeu com molts abandonaren Madrid i acudiren a les segones residències, i “Setmana Santa i coronavirus”.

Durant el confinament, els mems parlaven de com vivíem, de com protestàvem, de com aplaudíem o de com somniàvem: “Viure el confinament”, “Els balcons i els aplaudiments”, “Quan açò passe”, “La política i el coronavirus”, “La sanitat i la cura”, “Notícies falses i fakes” i “Cassolades”.

El final de l’Estat d’Alarma no va afectar els mems perquè encara havia molt a contar: “Les mascaretes”, “La desescalada” i “La nova normalitat”.

Dins d’aquestes subcarpetes, recordarem escenes que hem experimentat en la nostra pell, ens riurem a gust i comprovarem com els humans fem el cor fort davant de l’adversitat i recorrem a l’humor, a la ironia, per a relativitzar la desgràcia, fem de la necessitat virtut.

rita

A hores d’ara, tenim recopilats vora 970 mems rebuts pels valencians i valencianes. No sabem qui els ha creat, ni des d’on, però en tot cas qui els hem rebut ens hem sentit identificats i els hem compartit. Amb ells podem fer un seguiment de tot allò que hem viscut i sentit des del mes de març i a hores d’ara encara ens fa obrir noves subcarpetes com la més recent: “(Re)brots” Ens agradaria molt dir que hem tancat este projecte de recopilació, però sembla que encara haurem de fer seguiment d’esta pandemia un poc més de temps a través d’ells.

 


 

[1] Portal Terminològic Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua. [Consulta: 19/06/2020] [Disponible en: https://www.avl.gva.es/lexicval/ptv]

[2] Sañé Díaz-Santos, Francesc d’Assís. Els mems, la imatge del s XXI. València : Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València, 2019. [Consulta: 20/06/2020] [Disponible en: https://www.uv.es/mia1/memes.pdf]

[3] Guiscafré, Jaume. Folklore del confinament : conversam amb Jaume Guiscafrè sobre Mems, Fakes i Folklore confinat. Canal You Tube Fundació Mallorca Literària.[Consulta: 20/06/2020] [Disponible en: https://www.youtube.com/watch?v=ulKZ5OCRyAU]

 

 

 

equip biblio 2Autors: Amparo Pons Cortell, Carles Penya-roja Martínez i Sergio Baggetto Pérez de las Bacas. Equip de la Biblioteca de L’ETNO – Museu Valencià d’Etnologia (Diputació de València), biblioteca de museu especialitzada en antropologia i cultura popular valenciana.

www.letno.es

www.etnobloc.es

@letnomuseu

Share Button

1 comentari. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú