Cent de Fuster (1922-1992), una invitació als i les bibliotecàries valencianes

(2022/09) Símile núm. 53, Símile 2ª època

 

Descarrega l’article en versió PDF

 

La meua posteritat serà de paper (Fuster, 2000)

Ara fa un any, els mitjans de comunicació de la Comunitat Valenciana anunciaven que Joan Fuster, un dels intel·lectuals valencians més destacats del segle XX, era declarat Escriptor de l’Any 2022 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) amb motiu del centenari del seu naixement, les xarxes oficials del COBCV es feien ressò de la notícia.

L’Any Carmelina Sánchez-Cutillas havia esdevingut un bon precedent pel que respecta a l’aliança entre l’AVL i el COBDCV, mitjançant la signatura d’un Acord de col·laboració. Doncs, el nostre òrgan col·legial, com a canal de representació dels professionals de la informació i la documentació, demostrava en aquest projecte la seua capacitat de comunicar, divulgar informació i recursos. I a més, possibilitava l’articulació dels seus col·legiats i col·legiades al voltant d’un projecte comú de difusió del patrimoni cultural valencià.

Amb la finalitat de consolidar aliances, com estratègia per donar visibilitat social i empenta a la nostra professió, enguany el COBDCV renova l’acord amb l’AVL i l’Any Fuster. En aquest context de col·laboració, es posa en valor els nostres perfils professionals en relació a la tasca que fem a les biblioteques valencianes de normalització de l’ús del valencià, de promoció de la lectura, els llibres i l’autoria valenciana. Sens dubte, els i les bibliotecàries valencianes, al capdavant dels centres de lectura públics, exercim un paper clau en la defensa del patrimoni cultural valencià i la recuperació de la llengua, d’acord amb la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’ús i ensenyament del valencià: el valencià és part substancial del patrimoni cultural de la nostra societat.

Els i les professionals bibliotecaris som el principal actiu dels nostres serveis,

hem d’aprofitar aquest tipus d’accions com ara la programació d’actes al voltant de la figura de l’escriptor de Sueca perquè milloren i enforteixen la cooperació bibliotecària i la vertebració territorial.

Com s`ha demostrat en l’Any Carmelina, ara en l’Any Fuster seguim en la mateixa línia, els nostres serveis bibliotecaris poden arribar a dinamitzar una ampla comunitat lectora gràcies a una sèrie de fortaleses:

    • Com a tècnics responsables de serveis de molta proximitat, molt arre-lats al medi, amb capacitat de fidelitzar usuaris i arribar a més ciutadania.

    • Com a gestors de les biblioteques públiques podem planificar estratègies de: connexió comunitària amb els agents socials locals (teixit associatiu, empreses, fundacions, centres d’estudis, centres d’educació formal i no formal, serveis sanitaris…), col·laboració amb els diferents de-partaments municipals i creació d’aliances subcomarcals.

    • Com a serveis bàsics, les biblioteques s’estenen arreu del territori de la Comunitat Valenciana.

La participació del COBDCV i els seus professionals en la celebració de l’Any Joan Fuster és necessària per a fer-la extensible entre la ciutadania. En aquest sentit, l’AVL ens proporciona els lots de llibres Diccionari per a Ociosos per als clubs de lectura, distribuïts per les nostres comarques a través de les biblioteques coordinadores i també ens ofereix l’exposició itinerant Joan Fuster, una vida il·lustrada.

Des de les biblioteques públiques es duen a terme accions com la lectura del Diccionari per a Ociosos, pels clubs de lectura, autèntics moviments de participació ciutadana als nostres pobles i ciutats. Altres actes al voltant de l’autor i la seua obra com, la commemoració del Dia del Llibre Valencià, el 23 de novembre dia de l’aniversari de Fuster, presentacions de llibres, xerrades i debats, la difusió de materials audiovisuals o la creació de continguts a les xarxes socials. Tanmateix, aprofitem per seleccionar recursos en línia, així com, revisem i actualitzem les nostres col·leccions per incorporar bibliografia de l’autor o al voltant de la seua obra.

Pel que fa a les activitats orientades específicament als i les professionals, en el Col·legi en Ruta del passat mes d’abril, hem gaudit de la visita guiada a l’Espai Fuster, centre de difusió de l’obra de l’escriptor suecà que conserva, gestiona i difon el fons llegat per l’escriptor. El Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, Vladimir Micó, i el director de l’Espai Fuster, Salvador Ortells ens varen rebre. El nostre ambaixador de l’Any Fuster, el bibliotecari Enric Alforja ens va ensenyar el Centre de Documentació i va fer evident, fins a quin punt Joan Fuster ret fidelitat al seu aforisme La meua posteritat serà de paper: sols en l’arxiu de cartes hi ha unes vint mil cartes.

La visita a l’Espai Fuster a més de ser molt recomanable, fou molt profitosa perquè vàrem conèixer les possibilitat didàctiques i els recursos bibliogràfics disponibles al voltant de la figura i l’obra de l’escriptor. Així, la biblioteca i l’hemeroteca estan formades pels llibres, fullets i periòdics de diverses èpoques adquirits i conservats per l’escriptor. La diversitat de continguts reflecteix la curiositat i la capacitat de treball de l’assagista.

 

El pròxim esdeveniment Wiki-Takes Sueca (la Wiki pren Sueca) el 26 de novembre en la Biblioteca Pública de Sueca,

per a fotografiar tots els espais de Sueca que guarden relació amb Fuster i que encara no estan al Wikimedia Commons, per a difondre’ls a través de l’enciclopèdia més consultada del món. L’activitat està promoguda conjuntament per Amical Wikimedia, Wikimedia Espanya, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), i forma part del Viquiprojecte Escriptor de l’Any 2022: Joan Fuster.

Com reflecteix l’aforisme que hem triat, la voluntat de Fuster era que el recordàrem per la seua obra i que els seus papers restaren per a les generacions futures (Alforja, 2017). En una de les seues inacabades converses va dir que ell volia que el contradigueren no que l’insultaren (Mollà, 1992).

I arribats a aquest punt, tenim un repte molt interessant i un treball que fer les i els bibliotecaris valencians. Per una banda, dialogar obertament amb el discurs fusterià que, per damunt de tot, buscava modernitzar la societat valenciana, fer-la mirar cap a un futur més digne i més modern (Ortells, 2020 ), i per altra, divulgar la seua obra entre les joves generacions perquè sàpiguen que estan davant d’un gran intel·lectual europeu del segle XX i és valencià.

Bibliografia:

 

Autores:

Úrsula Ferrando Guardiola:

Vocalia d’Extensió Territorial del COBCV

Diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de València i Llicenciada en Documentació per la Universitat Politècnica de València. Ha desenvolupat la seua activitat laboral en el món de les biblioteques des de l’any 2003. Tècnic Mitjà de Biblioteca i Arxiu en l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià des de l’any 2009, i l’any 2015 li encomanaren la tasca d’iniciar la posada en marxa del Servei d’Arxiu Municipal, inexistent fins la data.

 

Pilar Bueno Lafarga:

Vocalia de Serveis al Col·legiat i a la Col·legiada

Bibliotecària de Meliana, la seua trajectòria professional sempre ha estat vinculada al servei públic municipal. Percep la biblioteca pública com el recurs informatiu, formatiu, cultural i socioeducatiu essencial dins del mapa dels serveis bàsics que l’entitat local ofereix a la ciutadania de Meliana.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú