Biblioteques inquietes: Somni i acció

(2019/03) Símile núm. 41, Símile 2ª època

Descarrega l’article en versió pdf

Biblioteques inquietes: Somni i acció

Una idea clara, les biblioteques milloren la comunitat.
Un marc de treball potent, el COBDCV.
Un equip amb visió i il·lusió, el Grup de treball de biblioteques
Una fórmula (màgica), advocacy

Aquest és el principi de la història que volem compartir huí amb vosaltres.

Advocacy, eixa paraula sense fàcil traducció

Ja fa uns quants anys que, treballant en el marc internacional, vaig trobar-me amb aquesta paraula…. en aquell moment, no l’encaixava molt bé. Ara entenc el seu potencial.

Si fem una traducció més o menys literal, Advocacy és “defensa” i aquesta defensa és fonamental per assolir el paper de les biblioteques a l’hora de garantir l’accés a la informació i el desenvolupament personal, ja siga a nivell local, regional o estatal. L’objectiu principal és explicar aquest rol tan important de manera convincent als responsables de les decisions per aconseguir canvis en la financiació i en les polítiques que relacionen les biblioteques i els serveis que presten.

Però no és no més això; hem d’anar més enllà, i actuar i  posar-se en contacte amb els legisladors quan necessitem un canvi legislatiu o quan hi ha un projecte de llei crític per votar, com per exemple, han fet les associacions supra nacionals (Liber, Eblida, IFLA)  amb tot el tema de la directiva Europea de Copyright.

Però ho podem portar encara més enllà: advocacy és també un compromís continuat per construir connexions significatives amb els responsables de la presa de decisions a tots els nivells: les relacions que podem recórrer quan arribi el moment de defensar un projecte de llei específic; i aquestos poden ser  tan la ciutadania, com agents de la societat civil, com els partits polítics, agents que també pugan ajudar-nos a arribar a eixos responsables de la presa de decisions.

Tot això, sincerament, em sonava molt be. Vaig vore, amb molta claredat, la necessitat d’aplicar aquesta idea en el marc valencià. No semblava tan complicat en boca de referents professionals com la Glòria Pérez-Salmerón o L’Adriana Betancur…però m’ho trobava molt lluny de l’entorn bibliotecari valencià.

El meu cap va començar a donar-li voltes al tema, vaig començar a llançar les meues idees tant a la junta del Col·legi, com al Grup de biblioteques… buscaven alguna acció, alguna actuació impactant i un aliat fonamental: “la conselleria” (com anomenem, com si fòra el gran germà,  al mínim equip dedicat a biblioteques). Aquesta idea que  portavem  va acabar concretant-se en la “setmana d’advocacy” perquè reflexionar  i aterrar  idees és molt fàcil si tens interlocutores com Maria Jesús Carrillo o Charo Tamarit.

Adriana Betancur, la millor aliada

Si has tingut la sort de parlar amb ella o de conèixer-la, no cal que t’explique res. Si no, deixa’m que et conte que és una de les persones amb les que més he aprés, no no més de biblioteques, també de l’activisme i del compromís.

Adriana és experta en defensa i promoció de les biblioteques com agents de desenvolupament, és consultora per a la implantació de serveis  bibliotecaris i va ser durant molt de temps coordinadora del servei d’Informació Local, Departament de Cultura i  Biblioteques de Comfenalco des de on va estar molt involucrada en projectes bibliotecaris emblemàtics com la biblioteca pilot de Medellin. A més, te una trajectòria molt ampla com a formadora tant del programa BSLA com del IAP de la IFLA.

Adriana ens va fer un regal meravellós; ens va regalar la seua experiència i coneixement i va aconseguir la motivació e implicació de totes les persones  al seminari d’advocacy que vam fer i els que vam participar tenim un record impressionant d’aquella setmana intensa.

El seminari d’advocacy, “la semilla”

La setmana d’advocacy va tenir dos grans accions: un seminari de dos dies de treball amb professionals del COBDCV i de les principals institucions bibliotecàries. Ajuntar dos dies a aquest grup de persones crec que ha sigut un absolut encert,  per com va anar el seminari i per les relacions personals i professionals que s’han derivat des de llavors.

Al seminari vam conèixer-nos, vam somniar, vam analitzar  els principals reptes que havien de superar per a aconseguir-los i vam dibuixar  les línies d’acció per al futur bibliotecari valencià. Va ser un taller altament participatiu amb un resultat molt positiu de visió i estratègia. Les conclusions, si ho recordeu, van ser presentades a les Jornades “Biblioteques del S.XXI” per la nostra presidenta, Amparo Pons i per Ana Valdés, vocal de comunicació en la nova Junta del COBDCV.

Entre altres coses, parlaven fonamentalment de  fer visible  la manca bàsica del sistema bibliotecari (xarxa) a les diferents administracions  aprofitant el canvi polític i potenciar la biblioteca com a punt de trobada per a garantir la igualtat d’oportunitats davant la globalització econòmica, així com buscar vies possibles de comunicació diferents i dinàmiques amb els grups polítics per a revisar legislació bibliotecària.

També es considerava que els professionals hauríem de repensar-nos i en la necessitat de crear grups de treball i comissions que generin recursos i continguts referents per a la resta de biblioteques, utilitzar el compromís professional  i el canvi tecnològic per a reforçar la formació virtual  dels professionals i traçar un full de ruta per a enfortir en COBDCV.

Dins d’aquestes jornades, vam fer una  activitat, més arriscada, dirigida a polítics. Vam comptar amb els representants dels grups parlamentaris de les corts i els vam proposar una conversa de sofà en la que vam explicar les nostres idees i la seua projecció per al futur dels serveis bibliotecaris valencians.

D’aquest diàleg podem destacar l’acord i el compromís de revisar la legislació bibliotecària valenciana i la participació activa i col·laborativa dels professionals en aquesta tasca.

El conveni, el facilitador

El conveni que el COBDCV te signat des de 2017 amb Conselleria, ha facilitat moltes coses, no només ens ha proporcionat una financiació, també un marc de treball per enfortir i repensar les biblioteques valencianes.

L’aposta més coneguda és la formació i la realització de moltes activitats professionals, però també hem creat unes quantes comissions tècniques que han concretat les línies d’acció que vam plantejar al desembre del 2016 en aquell seminari d’advocacy. Una dedicada a la revisió i reflexió de la situació bibliotecària valenciana i el seu marc legal i altra, la comissió que ha treballat en aquesta campanya que presentem ara.

La comissió tècnica “biblioteca com agent social”, el motor

La comissió “biblioteca com agent social” en la que un grup de bibliotecaris i bibliotecàries inquiets ens vam ajuntar per a repensar i definir el paper que hauríem de jugar, com COBDCV, però també individualment per visibilitzar el  paper fonamental que les biblioteques desenvolupen en la comunitat, però també amb la voluntat de reivindicació per a la millora, la inversió  i la seua adequació a una societat cada vegada més complexa.

El que volíem era treballar per intentar que tot el potencial de les biblioteques que veiem nosaltres com a professionals, els identifiquen també altres professionals, els polítics i totes els veïns. Vam pensar moltes coses…però el primer acord va ser fer una campanya de sensibilització per a eixos tres interlocutors: polítics, ciutadans i els mateixos bibliotecaris i bibliotecàries.

 

Biblioteques inquietes, la campanya

Les biblioteques no son el que eren… Les bibliotecàries i els bibliotecaris tampoc.

No, les biblioteques no son no més un contenidors de llibres ni un santuari del silenci  ni de la  conservació. Lles biblioteques, en el seu paper principal de serveis d’accés a la informació i el coneixement i a la cultura, impacten en les persones i en la comunitat. Les biblioteques, independentment de la seua tipologia,  posen a disposició de totes les persones recursos informatius significatius, infraestructures i tecnologies de la informació i la comunicació. No només per l’accés als llibres i als continguts, si no per que proporcionen un espai i recursos de connexió,  fomenten la creació, la investigació, la cooperació, la relació, la inclusió, donen oportunitats per a tots i totes. Permeten el desenvolupament personal per a que ningú es quede enrere en aquest procés de transformació de la societat.

Pot ser aquesta campanya arriba en un moment en que les biblioteques s’estan transformant i entrem en converses de com han de ser les biblioteques del futur. Nosaltres les veiem inquietes: inquietes en quant a recursos i serveis, inquietes en quant al compromís i la sua relació amb la comunitat, inquietes en quant a les seues infraestructures, inquietes en quant a les seues aliances. Inquietes, vives, dinàmiques, inclusives.

Aquesta campanya vol ser l’aparador que mostre tot el que ja som les biblioteques, però també vol ser una eina de reivindicació, un recolzament a un discurs del bibliotecaris i bibliotecàries, un  banc de bones pràctiques per a que els professionals ens posem en marxa. Volem que els polítics pensen en les biblioteques com aliades en la consecució de moltes polítiques públiques no només les culturals, volem que els ciutadans reclamen serveis bibliotecaris de qualitat, volem ajudar als professionals a que siguen inquiets i inquietes. Volem bones biblioteques per a tots i totes els valencians!

Web de la campanya: http://bibliotequesinquietescv.com/

 

Bibliotecaris i bibliotecàries…….ACCIÓ !!!!!

 

I ara…què volem?

Volem que signes el manifest

Volem que parles del manifest

Volem que imprimeixis el manifest i li ho dones a tothom

Volem que et faces una foto amb les màscares que representen aquesta campanya

Volem que demanes les màscares per mostrar-les a la biblioteca en la que treballes

Volem que poses el pòster de la campanya a la porta de la biblioteca

Volem que li ho  mostres als regidors i regidores, per a que també ho signen

Volem que li ho  mostres als veïns i veïnes, per a que també ho signen

Volem que parles amb tots ells de les biblioteques que necessitem i per les que hem de treballar

 

Volem que sigues un bibliotecari /bibliotecària inquiet !

 

 

 

Autora: Alicia Sellés Carot. Consultora en projectes relacionats amb biblioteques digitals, digitalització, integració de sistemes de gestió de biblioteques, gestió documental i d’arxius. També ha sigut Presidenta del COBDCV i en aquest moment és Presidenta de Fesabid (Federación Española de Sociedades de Archivística, Biblioteconomía, Documentación y Museística). Representant espanyola del programa IAP de IFLA y coordinadora del GT bibliotecas y agenda 2030 del Consejo de Cooperación Bibliotecaria.

Email: alselca@gmail.com

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú