Benvolguda Carmelina: un any per a conèixer l’autora valenciana

(2021/10) Símile núm. 50, Símile 2ª època

Descarrega l’article en versió PDF

L’any Carmelina s’ha acabat, millor dit, el bienni Carmelina (2020-2021). La pandèmia va fer que s’allargués un any més aquesta celebració.

Han estat dos anys intensos que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha dedicat a la gran escriptora valenciana del segle XX, Carmelina Sánchez-Cutillas.

Quan l’AVL la va nomenar com a Escriptora de l’any, la comissió formada per a tal fi es va proposar fer arribar la figura i l’obra de l’escriptora per tot el territori valencià, i per això van comptar amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV).

L’AVL va veure el potencial de les biblioteques públiques i dels seus i les seues professionals perquè l’escriptora de l’any arribara a tot el territori i tinguera el reconeixement que es mereix. I m’atrevisc a dir que ha donat bon resultat i que s’ha fet “territori” amb Carmelina.

El COBDCV va acceptar la proposta amb entusiasme; es va signar un acord amb l’AVL i vam començar a treballar conjuntament les dues entitats.

Vull relatar-vos les accions dutes a terme durant aquest període tant pel Col·legi com pels professionals bibliotecaris però sobretot ressaltar les persones que han fet possible totes aquestes accions.

Gràcies a la meua benvolguda Amparo Pons, presidenta del COBDCV i amiga, i al meu benvolgut Ignasi Beltran, ambaixador de l’Any Carmelina i amic. Al llarg d’aquests dos anys hem format el “Carmelina Team” del Col·legi i ha estat tot un honor. Junts hem coordinat moltes de les activitats tant en línia com presencialment, a València i a la preciosa Altea.

Gràcies a la comissió Escriptora de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas “les Carmelines”: Verònica Cantó, Maribel Guardiola, Tudi Torró, Maria Àngels Francés i Immaculada Cerdà, per haver confiat en el Col·legi.

De les accions més importants dutes a terme destaca la celebració de clubs de lectura sobre l’obra de Carmelina, Matèria de Bretanya.

Vint lots de vint llibres cadascun de la novel·la editats per l’AVL es van repartir per biblioteques valencianes al llarg del territori. En aquests dos anys s’han adherit a l’any Carmelina setanta biblioteques valencianes, i s’han realitzat més de cinquanta clubs de lectura, tant virtualment com presencialment.

Agrair des d’ací la tasca de coordinació dels vint bibliotecaris i bibliotecàries responsables dels lots de llibres per fer possible que arribaren a totes les biblioteques que els sol·licitaren, i encara continua.

Gràcies a tots els professionals compromesos a la difusió de la figura de Carmelina. La nostra feina és molt gratificant quan aquestes iniciatives es tradueixen en agraïments de lectors i lectores per haver-los descobert l’escriptora.

Recorde com va ser d’emotiva la celebració del Dia del Llibre de 2020, des de les nostres cases en ple confinament, professionals bibliotecaris vam decidir celebrar aquest dia homenatjant l’Escriptora de l’Any fent una lectura col·lectiva del capítol Remembrança de Matèria de Bretanya. Confinats però il·lusionats per celebrar aquest dia.

El Col·legi, a banda de l’acord amb l’AVL, té convenis amb les associacions viquipedistes Amical Wikimedia i Wikimedia España. Ambdues associacions han col·laborat al Viquiprojecte: Escriptora de l’Any 2020-2021: Carmelina Sánchez-Cutillas.

Aquest Viquiprojecte forma part del Viquiprojecte: Escriptors de l’any de l’AVL, emmarcat a l’acord signat entre el COBDCV i AVL.

El Viquiprojecte Carmelina va tenir dos actes presencials: una viquimarató i un wiki takes.

El 5 de juny de 2021 es va celebrar una viquimarató sobre l’autora i la seua obra a la Biblioteca Pública Municipal de València que porta el seu nom, al barri de Benicalap.

Un total de quinze participants presencials i quatre en remot van contribuir a augmentar i visibilitzar l’escriptora i la seua obra a Viquipèdia, l’enciclopèida lliure més consultada a Internet.

Voluntaris viquipedistes van ampliar l’article de l’autora i la pàgina de Matèria de Bretanya; es va crear la pàgina d l’Obra poètica i el del llibre d’Amic i Amada. També es van editar els seus articles en altres llengües com castellà i ucraïnès.

El 2 d’octubre dels 2021 vam anar d’excursió a Altea per participar al Wiki Takes Altea: la Casa de la Mar, i així documentar fotogràficament els espais on transcorre la novel·la Matèria de Bretanya i monuments d’Altea que encara no estaven a Wikimedia Commons, el repositori multimèdia de Viquipèdia.

La marató fotogràfica a Altea va ser un èxit tant de participació com de fotografies pujades al repositori. Hi van participar setze persones i es van pujar un total de 724 fotografies d’Altea. Veïns d’Altea, bibliotecaris i membres de l’associació de Fotoaficionats d’Algemesí vam gaudir d’aquesta jornada, on a més hi havia un premi a la millor fotografia. Concurs patrocinat per l’AVL, on de les 500 fotos que entraven en concurs, va guanyar una fotografia de Ximo Tomàs, membre de l’Associació de Fotoaficionats d’Algemesí.

Foto guanyadora del Wikitakes Altea. Autor Ximo Tomàs. Platja de L'olla

Foto guanyadora del Wikitakes Altea.  Autor Ximo Tomàs. Platja de L’olla

Mil gràcies als voluntaris viquipedistes i amics, Montse, Luis i Quico, sense ells aquests projectes no donarien tan bons resultats.

El Wikitakes Altea i la resta d’actes comboien, com diu la meua benvolguda Imma Cerdà: “Carmelina comboia”, i molt, com podeu veure.

Aquestes han estat les accions més destacades realitzades però no les úniques. Des del Col·legi amb la seua presidenta al capdavant, sempre que s’ha pogut, hem assistit i participat en tots els actes organitzats per l’AVL durant aquest temps, com són: la inauguració de l’any Carmelina el 23 de gener de 2020, la presentació de les activitats el 15 de juliol del 2020 i la clausura de l’any Carmelina el 20 de novembre del 2021, actes realitzats a Altea.

Al setembre de 2020 al Centre del Carme de Cultura Contemporània es va inaugurar l’exposició estable i es va fer el Feminari sobre Carmelina.

Amparo Pons també va participar en la lectura col·lectiva a la Universitat de València el Dia de les Lletres Valencianes 2021 dedicada a Carmelina.

I conte contat Carmelina no s’ha acabat perquè les seues obres romanen a l’abast de tots i totes a les biblioteques públiques valencianes; a més de recursos didàctics a la web de l’AVL; articles a Viquipèdia i, a Altea, la Ruta Carmelina.

L’any 2022 s’ha declarat Any Joan Fuster tant per la Generalitat Valenciana com per l’AVL. Des del Col·legi continuarem col·laborant en aquesta celebració i amb els professionals bibliotecaris apropant la seua figura i obra a la ciutadania.

Benvingut Any Fuster!!!

Bibliografia

Autora:

Bárbara Gascó Comeche. Vocal de Territori del COBDCV (2019-2021). Bibliotecària.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Números anteriors

Menú